Snap
  • Bevallingsverhalen

Het overzicht van alle vormen van pijnbestrijding1

Voor iedereen die nog mag bevallen en zich wil verdiepen in de verschillende vormen van pijnbestrijding!

Je bent zwanger en zit — als alles goed gaat — lekker uit te buiken op je roze wolk. Maar als die buik dikker wordt, komt de bevalling in zicht en het is niet geheel ondenkbaar dat je daar lichtelijk van in de stress schiet. Ik praat je graag bij over mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding en vertel iets over mijn eigen bevallingen.

Zelf ben ik zo trots als een pauw dat ik twee kerngezonde kindjes op de wereld heb gezet. Ik weet nu dan ook heel goed hoe een bevalling kan verlopen en hoe terecht — of niet — de angsten zijn geweest die ik van tevoren heb gehad. Niemand had mij vooraf moeten vertellen dat mijn eerste kindje bijna 9 pond zou wegen in plaats van de geschatte 3750 gram, wat op zich al Hollands welvaren zou zijn geweest. Die 9 pond babygeluk heb ik in sneltreinvaart op de wereld gezet, terwijl ik voor de geboorte van mijn meisje — die veel lichter was — heel hard heb moeten werken waar ik dat absoluut niet had verwacht. Dat fiks ik wel even, had ik in mijn hoofd. Achterafover een bevalling praten is altijd heel stoer, maar voordat je daadwerkelijk in zo’n bevallingscircus belandt, heb je allerlei gedachten en hoop je dat alles goed gaat. Je wilt aan de ene kant graag weten wat je te wachten staat, maar wanneer moeders je ongevraagd meeslepen in hun bevallingservaring(en), zit je daar uiteindelijk toch niet echt op te wachten. Veel dingen moet je gewoon niet willen horen. Zoals met die 9 pond waarover ik het net had. Je wilt er ook niet te veel aan denken dat je in je blote niksie een kind op de wereld zet, dat iedereen meekijkt en dat je pijn hebt en niet weet waar je het moet zoeken. Dit hoort er echter helemaal bij. Je bent nooit kwetsbaarder dan tijdens een bevalling, maar tegelijkertijd zal het een van jouw meest krachtige momenten zijn die je ooit zult meemaken.

Voor mij was het fijn te weten dat er pijnbestrijding bestond en dat ik daar over na kon denken. Het kan prettig zijn dit alvast af te kaderen en te regelen, het geeft je rust. En mocht je zonder pijnbestrijding willen bevallen, dan is dat net zo goed mogelijk en ook die beslissing kan zorgen voor rust: laat maar komen die bevalling!

 

's avatar
7 jaar geleden

Zelf heb ik gezegd met pijnbestrijding, wie zien het wel hoe het loopt. Als ik wil, dan hoop ik medewerking van ze

nijn81's avatar
7 jaar geleden

En nog 1: http://kiind.nl/bevallen-eigen-kracht/ . Sorry als je dit vervelend vindt en 'blogvervuiling'. Ik heb zelf gewoon ook erg veel met dit onderwerp, omdat ik beroepsmatig veel zwangeren hierin begeleid.... ;-)

nijn81's avatar
7 jaar geleden

Mooi artikel wat hierbij aansluit: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/04/03/de-invloed-van-emoties-op-je-bevalling/

nijn81's avatar
7 jaar geleden

Ik neem aan dat dit een inleidende blog is en dat er nog één komt? Want aan de titel te zien zou je een overzicht van verschillende soorten pijnbestrijding verwachten, die in deze blog niet komt. Wel heb je helemaal gelijk wat betreft de mindset: stress geeft meer adrenaline, een overmaat aan adrenaline zet je zenuwen op scherp, dus ook je pijnzenuwen. Je moet dus proberen zo veel mogelijk stress te verminderen. Dat doe je door een goede voorbereiding en zo min mogelijk horrorverhalen en spookverhalen. De wetenschap dat je een joekel van een baby eruit moet gaan persen is behoorlijk stressbevorderend....

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij mamaisthuis?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.