Geplande keizersnede van 'baby met stuithoofdje"
baby met 'stuithoofdje'
‘Niet schrikken, uw baby heeft een smalle schedel. Een typisch stuithoofd.’
Dit was de zin die ik kreeg te horen bij mijn 32 weken echo. Doordat de buikomtrek van de baby te klein was kreeg ik de dag na de echo een afspraak bij de gynaecoloog. Waar de echoscopiste zich voornamelijk druk maakte om de buikomvang bleef ik maar denken aan hoofdje.
Volledig overstuur na het nieuws liep ik naar buiten waar mijn vriend op me wachtte in de auto. Hij mocht niet mee vanwege de corona maatregelen. Eenmaal thuis begon het googlen en de meest vreselijke plaatjes kwamen voorbij.
Enkel op een forum van 2007 werd de term stuithoofd genoemd. Maar ook daar werd ik niks wijzer van. Wat zouden ze nou bedoelen met ‘stuithoofd’….
De extra controles bij de gynaecoloog waren om de buikomvang van de baby te monitoren. Ik kreeg diverse onderzoeken om de oorzaak van de kleine buikomvang te achterhalen maar daar kwam gelukkig niks zorgwekkends uit. Alleen dat ik weinig vruchtwater had en waarschijnlijk een minder goed werkende placenta. Dat komt vaker voor laat in de zwangerschap. Ook de gynaecoloog benoemde het smalle schedeltje maar maakte zich daar totaal geen zorgen over. ‘Ach iedere baby is anders en dit hoort gewoon bij jullie babytje’ zei hij.
De baby lag al weken in stuit en ik had weinig vruchtwater. Door het minimale vruchtwater durfde de gynaecoloog geen versie te doen. Een stuit bevalling vond ik te risicovol en zo kreeg ik bij 38 weken een keizersnede.
Mijn zus is anesthesie medewerker en mijn grote wens was dan ook om haar bij de bevalling te hebben. Die wens had ik al geparkeerd want door corona mocht er behalve de partner niemand anders bij de bevalling zijn. Toen het een keizersnede ging worden had ik toch hoop dat mijn zus er alsnog bij kon zijn. En ja, uiteindelijk was ze er bij!! Zo bijzonder en mooi.
Op 20 mei 2020 werd Liz geboren. Ze had inderdaad een wat rare vorm van haar hoofdje. Van voren was niks geks te zien (gelukkig) maar aan de achterkant had ze een behoorlijke puntvormige schedel. Een heel lang en smal achterhoofd. Inmiddels is ze 4,5 maand en is de punt wat afgevlakt. Nog steeds heeft ze een lang achterhoofd maar zo erg als bij de geboorte is het gelukkig niet meer. Ik heb goede hoop dat nu ze haar hoofd steeds meer beweegt en draait het nog beetje minder wordt.
Laat je niet gek maken tijdens de echo’s. Groeiachterstand, smalle buikomvang, stuithoofd of smalle schedel. Veel van deze dingen zijn erg lastig te beoordelen op een echo en vallen uiteindelijk heel erg mee!
Joycespekschoor
Jouw foto van Liz(in dit stukje, wanneer ze met haar hoofdje opzij ligt) kan ze qua vorm hoofdje een kopie zijn van die van merle. Bijzonder!!
By.hilke
Jaa precies dit!! Waarschijnlijk heeft ze bij mij ook tegen mijn ribben aan gezeten. En ook Liz kon alleen maar met haar hoofd opzij liggen. Nu ze bijna 5 maanden is beweegt ze haar hoofd gelukkig van links naar rechts. Ik had dit nog nooit gehoord. Fijn te horen dat er meerdere zijn 😊
AmeCarThe
Precies mijn verhaal, alleen heb ik wel 2x natuurlijke bevalling van stuitkindjes gehad. Ze maken je onwijs bang hoor. Maar ze moeten het ook gewoon in de gaten houden! Beter te veel dan te weinig!
Joycespekschoor
Herkenbaar! Onze dochter lag in een onvolkomen stuit. Bij iedere echo werd een (te) groot en langwerpig hoofdje gemeten. Maar verder werd er niets mee gedaan. Dan ga je op internet zoeken(niet altijd handig), maar vind je niks. De gynaecoloog heeft ons wel gerust gesteld. Zelf had ik het idee dat het hoofdje die vorm aannam door de druk tegen mijn ribben. Uiteindelijk na een half jaar na geboorte trok het bij. Bij iedere hoofdomtrek bij het CB was deze ook groter dan gemiddeld. Door de vorm kon ze alleen maar met haar hoofd gedraaid(op de zijkant) liggen. Dat scheelt dan wel weer met de kans op een afplatting!!