Terug
Blog header image

Geplande keizersnede een pretje? Nou, nee!

Na een hele pittige (ik druk me voorzichtig uit) had ik bij de tweede zwangerschap een geplande keizersnede.. Relaxed, dacht ik ;-)
Loes van der Leer
6 jaar geleden

Ik denk dat met alle soorte bevallingen wel de nodige stress mee komt, gelukkig is het goed gekomen! En Pim wat een megaaa leuke naam :D

Annemiek2
6 jaar geleden

Nou maantje dan heb ik nog geluk gehad met mijn keizersnee. Ik kreeg een kapje op en was gelijk vertrokken. De chaterer hebben ze maar onder narcose geplaats dat lukte niet. Maar even serieus. Een spoed of semispoed is ook niet alles. Zeker als je nooit het eerste huiltje van je kindje gehoord hebt en niet bij kennis was tijdens de geboorte. Een keizersnee heeft altijd meer risico dan een gewone bevalling tenzij er aanwijzingen zijn dat een keizersnee verstandiger is. Een geplande keidersnee is ook geen pretje net als een spoed of semispoed. Wel is het voordeel dat je niet eerst lang bezig geweest ben met of het tegenhouden van een bevalling of juist erg lang bezig geweest bent met bevallen. Het herstellen daarna is vaak lastiger dan wanneer het gepland wordt. Het is maar goed geweest dat jullie in het ziekenhuis waren in die omstandigheden. Zeker als ik lees hoe groot jullie zoon was bij geboorte en het nare gedoe met de klaplong. Iemand heeft wel eens tegen mij gezegd dat ik het makkelijk heb gehad met de keizersnee. Gelijk maar even uitgelegd dat dat dus niet waar is. Zelfs een geplande keizersnee is lastiger herstellen dan een normale bevalling zonder complicaties. Dus nee gepland is zeker geen pretje maar wel anders dan spoed. Het is en blijft een grote buik operatie.

MummySuze
6 jaar geleden

Je hebt een pluim verdiend! wat fijn dat het toch allemaal goed is gekomen met je zoontje. En klasse dat je twee kindjes hebt en ook zoveel werkt. Ik zou het niet kunnen (nu). x

Sara146
6 jaar geleden

wauw... dat lijkt me een grote baby!

Marriet83
6 jaar geleden

He Maantje, nee.. Ik ben het met je eens! Het woord prettiger heb ik niet goed gekozen... Ik denk eigenlijk dat mijn doel met deze blog was dat geen enkele bevalling een pretje zal zijn. Niet een 'normale', geen geplande keizersnede en ook geen spoedkeizersnede. klinkt heftig wat je hebt mee gemaakt!

Marriet83
6 jaar geleden

Dat denk ik ook Loes! Voor iedereen is de bevalling heftig denk ik. Zoiets in uiterste emoties.. Pijn en overweldigend geluk! Ik vind Pim natuurlijk ook mega leuke naam. THANKS! ;)

Marriet83
6 jaar geleden

Dat lijkt me heel heftig Annemiek, dat je een kapje op krijgt en op een later tijdstip ontwaakt en je moeder bent geworden. Wat onwijs pittig! En ja, ik ben het met je eens.. Een keizersnee is geen pretje en heeft hartstikke veel complicaties. Mensen onderschatten dat vaak.. Als ik nu vertel aan mensen dat Pim zo groot was bij de geboorte en ik vertel later dat hij met een keizersnede ter wereld is gekomen zie ik mensen denken en zeggen: Oh, gelukkig, dan heb je er niet zo last van gehad.. Wat!!??? Die zwangerschap van mij met deze 'reus' was ook geen pretje haha.. Maar ja, ik denk dat geen bevalling echt gezellig is en pijnvrij.. Maar (daar komt ie..) je krijgt er zoveel moois voor terug :)

Marriet83
6 jaar geleden

Dank je! En inderdaad, heel fijn dat alles inmiddels goed is gekomen met Pim. Hij kan huilen als de beste haha.. Longen zijn prima nu.. :)

Marriet83
6 jaar geleden

Haha, ja! Dat klopt. Hij is niet klein nee..Maar gelukkig wel in proportie. Mensen denken vaak al dat ik een aantal maanden geleden ben bevallen terwijl het ventje nog maar 5 weken is.. Maar ja. Niets aan te doen. ;-)

Annemiek2
6 jaar geleden

klopt;) je kleine is het mooiste wat je er voor terug krijgt en nu na ruim 2 1/2 jaar heeft alles wel zijn plekje. Ik moest onder narcose omdat dat veiliger was voor mij en dan heb je alles over voor je kindje. Ook mijn zoon was geen kleintje (4200 gram) en als ik dan later naar foto's keek vroeg ik mij af hoe dat hoofd in vredes naam gepast zou hebben. Hij was gewoon super slim door helemaal niet in te dalen. Maar die aannames van mensen is niet altijd even prettig.

Marriet83
6 jaar geleden

Nou inderdaad. Wat je zegt! En zo te lezen had je inderdaad ook geen kleintje.. Was het hoofdomtrek ook groter dan normaal? Ik hoor de artsen na de bevalling nog zeggen: "dat was heel lastig geweest op de 'normale' manier met dat grote hoofd' haha. Goed dat je het een plekje hebt gegeven, Het slijt denk ik in de komende tijd wel.. voor ons is het nog vers en ik merk dat het nu al een plekje aan het krijgen is. Maar dit even van mij afschrijven? daar had ik nog even behoefte aan... Maar als ik lees dat jij onder narcose moest, dat lijkt me niet leuk. Wel het verstandigst op dat moment, maar niet fijn.

Annemiek2
6 jaar geleden

Nog maar zo kort geleden bevallen. Nog gefeliciteerd!! Ik weet het niet goed ik kan het niet vergelijken maar voor mij zag het er erg groot uit. het 1ste bezoek aan het cb kwam hij uit op 40 cm omtrek. Er zijn altijd shirtjes en zelfs hemdjes geweest die ik niet goed over zijn hoofd kon krijgen en nu krijg ik ook niet alles over zijn hoofd of het gaat net aan wel en moet ik even goed trekken ;).

Anoniem
6 jaar geleden

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie tweede zoon. Jouw verhaal van de keizersnede lijkt heel erg op de mijne. Lang wachten, zelf helemaal 'wegzakken na de ruggenprik, complicaties tijdens de geboorte. En ik ben het helemaal met je eens dat een keizersnede helemaal niet de makkelijkste weg is. Mijn tweede kindje is gewoon geboren en ik zou een gewone bevalling altijd verkiezen boven een keizersnede (indien medisch verantwoord natuurlijk). Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keizersnee omdat een gezond kindje het allerbelangrijkste is natuurlijk! Ik hoop dat jij uiteindelijk ook zo kan terugkijken op je keizersnede(s).

Marriet83
6 jaar geleden

Ah jeetje zeg!! Ik snap precies wat je bedoeld... Het is sowieso enorm heftig.. Zowel een baby krijgen (in jouw geval nog te vroeg ook) en dan al die toeters en bellen.. Maar inderdaad: Het is goed gekomen. Gelukkig!! HOe oud is hij nu? Merk je nog iets aan hem dat hij zo'n lastige start heeft gehad?

Marriet83
6 jaar geleden

Hahaha, wel herkenbaar! Ik rek eerst de hals van het shirtjes helemaal uit z'n rek zowat.. En dan lukt het aardig om het over z'n bolletje te trekken.. Ach ja, zal hij later vast geen last van hebben gehad ;-)

Marriet83
6 jaar geleden

Dank je Jacolien! Maar vond je de tweede geboorte prettiger dan je geplande keizersnede? En mocht je zelf kiezen of je nog een keer middels een keizersnede wilde bevallen of gewoon? Omdat bij mij de eerste vast kwam te zetten en er met geen mogelijkheid uit kon hebben ze me medisch gezien al vrij direct een 'stempel' gegeven dat de tweede met een keizersnede geboren zou worden. Het is voor mij dan ook niet echt een issue geweest om te bedenken hoe ik wilde bevallen.. Het was al bepaald zeg maar, op de natuurlijke wijze ging het niet lukken. Maar ik kan me voorstellen dat, in jouw geval, dat een hele andere (plezierigere) beleving is geweest...?!

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn dochter lag stuit en alhoewel ik mocht bevallen durfde ik niet meer naarmate de uitgerekende datum dichterbij kwam. Ik had namelijk sterk het gevoel dat mijn kindje zwaarder zou zijn dan geschat werd en in dat geval zou een bevalling riskant kunnen zijn. Uiteindelijk dus de geplande keizersnee. En mijn gevoel werd bevestigd; een prachtige dochter van 4076 gram en 51 cm. Ze was 900 gram zwaarder dan geschat en de gynaecoloog die de keizersnee heeft uitgevoerd heeft ons verteld dat wij een hele goede keuze hadden gemaakt omdat een bevalling zeer waarschijnlijk niet goed gegaan zou zijn en in het gunstigste geval in een spoedkeizersnede geëindigd zou zijn. Lang leve moederinstinct dus! Mijn zoontje lag gelukkig niet in stuit en omdat er ook geen afwijkingen in mijn baarmoeder gevonden zijn (hebben ze gecontroleerd tijdens de ks) kon ik gewoon bevallen. Misschien had ik wel voor een ks kunnen kiezen maar dat is niet ter sprake gekomen en ik had het ook niet gewild omdat er medisch geen reden voor was. Een bevalling en een ks zijn echt heeeeel verschillend. Als ik puur naar het geboortemoment kijk was mijn ks makkelijker. Doordat ik wegzakte heb ik alles meegemaakt door een waas tot het moment dat ze geboren was. Ik heb geen pijn of getrek gevoeld. Mijn bevalling daarentegen was heel pijnlijk door de weeënstorm die door mijn bekken heen gierde terwijl ik al vanaf 15 week met bekkeninstabiliteit te kampen had gehad. Tegen mijn zin in dus toch een ruggenprik gehad. Maar wat maakt bevallen dan prettiger dan een ks... mijn zoontje kwam direct bij me liggen en hoefde bijna een uur niet weg! Echt heerlijk en geweldig veel mooier dan je kindje pas zien terwijl het al helemaal aangekleed en ingewikkeld is en pas vasthouden op de uitslaapkamer. En natuurlijk ook het herstel omdat ik weinig schade had opgelopen kon ik direct alles weer. Ik kon dus ook voor mijn baby zorgen, luiers verschonen, in bad doen, tillen wandelen. Vanwege mijn slechte rug en de ks heeft het bij mijn eerste 2 week geduurd voor ik voor haar kon zorgen. Ten slot vind ik het gewoon een mooie ervaring ondanks alle pijn dat je zelf je kindje geboren laat worden. Geen schande als het niet kan maar een bonus als het wel kan. Mijm zoontje was overigens ook flink met zijn 51 cm en 4480 gram en dat bewijst uiteindelijk wel dat er voor mij geen medische reden was om niet te kunnen bevallen. Alles bijelkaar kan ik dus zeggen dat ik geen spijt heb van mijn ks maar blij ben dat ik ook een bevalling heb mogen meemaken. En van de 2 zou ik liever nog een keer bevallen dan een ks maar als het niet anders is gaat gezondheid voor.

Marriet83
6 jaar geleden

Jemig! wat heftig dan allebei he ;-) Ik denk dat het sowieso geen pretje is.. een bevalling. Ook al is deze natuurijk, een spoedkeizersnede of een geplande. Pijn doet het toch wel. ;-) Maar het is een goed doel waarvoor je het doet. Je hebt inderdaad ook 2 flinke kinderen gekregen. Bij mij was de eerste (een week overtijd) ook 4100 gram, Pim was met een week te vroeg bijna 4700 gram. Was ook echt een reisje en opgeblazen. En als ik de dokters mocht geloven was het fijn dat Pim met een keizersnede was geboren.. Ik had wel gewoon willen bevallen maar het is niet voor mij weg gelegd. En nu met de geplande keizersnede was het een nieuwe manier.. De baby werd er uit gehaald, kort gecheckt en toen direct bij me neer gelegd.. dat was erg fijn! Maar helaas was Pim niet in een goed humeur dus kon ik er nog niet echt van genieten.. Ach ja. Immiddels heb ik alle knuffel tijd wel ingehaald haha.. :)

Blog header image

Bijna 4

En zo is mijn aller aller leukste meisje alweer bijna vier 💗💗 ik vind dit zó zo spannend.. bijna naar de basisschool, écht baby af..