Snap
  • Bevallingsverhalen
  • zwangerschap
  • bevallen
  • ziekenhuis
  • positief
  • Support

Géén rede tot schaamte! In het ziekenhuis bevallen MAG gewoon.

Een bevalling is iets intiems. Elke vrouw kiest zelf waar en hoe zij wil bevallen. Thuis of in het ziekenhuis, allemaal goed! Alleen heerst er sinds een tijd een soort stigma op ziekenhuis bevalling. Het is niet fijn, je hebt geen eigen keuze meer en pijnmedicatie. Pijnmedicatie is tegenwoordig bijna onbespreekbaar voor vele. Want dit wordt vaak gezien als zwaktebod. En laat het dat nou net niet zijn!

Als eerste wil ik even benoemen dat ik niemand wil kwetsen. Iedereen moet bevallen op de manier die zij wil. Laat dat duidelijk zijn! Alleen wil ik graag opkomen voor de vrouwen die wél in het ziekenhuis willen bevallen, of moeten bevallen. Vrouwen die wél met pijnmedicatie willen bevallen. Vrouwen die géén keus hebben waar te bevallen. Want deze vrouwen, dat zijn er meer dan je zult verwachten, zijn even sterk, staat net zo in haar kracht, levert precies dezelfde prestatie, als vrouwen die thuis bevallen, vrouwen die zonder pijnmedicatie bevallen. En laten wij niet vergeten, vrouwen die bevallen met een keizersnede. Want dat is misschien nóg wel zwaarder. Vooral de nasleep.

In veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om in het ziekenhuis te bevallen, daar nog een paar dagen te blijven, maar daarentegen géén kraamzorg hebben. In ons land hebben wij het goed. Wij kunnen kiezen waar wij willen bevallen. In het ziekenhuis, geboortecentrum of lekker thuis. Wij hebben een rijke keuze aan pijnmedicatie, mochten wij dit willen. Daarnaast hebben wij bij thuiskomst ook nog kraamzorg. Iedere vrouw heeft recht om die keuze zelf te maken, mits er medische redenen zijn, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. En welke keuze een vrouw maakt. Deze moet goed zijn. Niet veroordelend. Iets wat de laatste tijd wel gebeurt, misschien niet direct, maar wel indirect. Want wat is er in hemelsnaam mis met een ziekenhuis bevalling? Wat is er mis met pijnmedicatie?

Ik heb nooit getwijfeld, ik wilde in het ziekenhuis bevallen. Toen ik met 20 weken hoorden dat dit noodzakelijk was, was dit dan ook geen teleurstelling voor mij. Ik zag niets in thuis bevallen. Ik wilde direct op de plek zijn als mijn kind hulp nodig had. Ik kan ook heel goed voorstellen dat vrouwen juist thuis willen bevallen. Vertrouwd in hun eigen omgeving. En dat is ook helemaal prima! Ik had uiteindelijk geen keuze. En dat was voor mij prima. Ik wist ook al vroeg dat ik pijnmedicatie wilde. De arts wilde dit ook. Dit voor de veiligheid van onze dochter. Zij moest een (voor zo ver het kan) vlotte geboorte hebben.

Als dit niet zo was, had ik ook voor pijnmedicatie gekozen. Het kan, dus waarom niet? De persfase kan lang duren, daarvoor wilde ik mijn krachten sparen. Want, tijdens de persfase, wordt het pompje uitgezet. (Bij mij dan.) Dat deel doe je dus zonder medicatie. En daar wilde ik zoveel mogelijk kracht voor hebben.

De vooroordelen dat je niets zelf kan beslissen in het ziekenhuis, vellen lichten en veel mensen wil ik graag ontkrachten. Want ook al was in medisch, ik heb altijd het gevoel gehad dat ik de touwtjes in handen had. Het licht was gedimd en hoewel ik aan de monitor lag en niet kon lopen, stonden er niet veel mensen aan mijn bed. De artsen konden mij van een afstand in gaten houden en kwamen alleen om de ontsluiting te meten.

Wat ik aan wil geven met dit artikel is dat alles goed is. Dat niemand zijn of haar mening aan iemand moet opdringen. Heel mooi als vrouwen thuis willen en kunnen bevallen. Maar ook mooi dat je kan kiezen om dit niet te doen. Dat je mag kiezen om ook in het ziekenhuis te bevallen. Dat je mag beslissen voor pijnmedicatie. Respecteer elkaar. Alles is oké. Wat niet oké is, is andere vrouwen zich onzeker laten voelen als het niet lukt om thuis te bevallen. Of niet thuis wil bevallen.

Hoe kijken jullie hiertegen aan?

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Jamie-Lee

3 jaar geleden

Mooi geschreven! En ik ben het er helemaal mee eens. Ik wou heel graag thuis bevallen, ik was druk met het kopen van een bevalbad en had mn beval plan al een paar keer bijgeschaafd. Hoewel ik niet kon snappen dat er vrouwen waren die juist graag in het zkh wilden bevallen kon ik hun keuzes wel respecteren. Door onverklaarbare bloedingen in mijn laatste trimester werd ik ook medisch en heb ik de laatste weken in het zkh doorgebracht. Ik kan met fijne gedachtes terug denken aan die tijd en ook toen, ‘in the moment’ heb ik me er erg op mijn gemak gevoeld. De zusters waren zo lief, en dan waren er de dames van de catering die echt hun best deden om mij als vegetariër ook wat variatie te geven in avondmaaltijden. En de schoonmakers die echt super lief en respectvol met mij en mijn privacy om gingen, echt top! In die weken had ik de tijd om mijn beval plan opnieuw te schrijven (en het bevalbad te cancelen) en hoewel mijn bevalling alsnog niet helemaal liep zoals het bedoeld is, (ik kreeg geen pers weeeen en mn kindje zat vast op een pijnlijk punt waar ook nog eens de hartslagmeter geen bereik had (en ik wou geen antennen op mn baby)) was er rust, idd gedimde lichten, ruimte voor de mensen die ik bij me in de buurt wou hebben en ruimte voor wat ik wou. Ik had aangegeven dat ik liever geen pijn medicatie zou willen maar dat ik ook nogmaals de vraag gesteld wou krijgen voordat het punt bereik was dat het niet meer kon. Uit eindelijk vroeg ik er zelf al om voordat het mij werd gevraagd. Het was goed en het was fijn. Ik was in deskundige handen, mijn wensen werden gerespecteerd (het geen antenne gedeelte. Ze hebben toen nml een echo apparaat naar binnen gereden om zo toch de status van mn baby nog te kunnen monitoren) en ook na de bevalling was alles goed geregeld, onze zoon werd al heel snel gecheckt door de kinderarts , dit was nodig omdat de vliezen meer dan 24u voor de bevalling al waren gebroken. En daarna was er rust en ondersteuning bij de borstvoeding en de volgende dag was er ruimte voor de opa’s en oma’s. Precies zoals ik het wou. 👌