Snap
  • Bevallingsverhalen
  • #kraamtijd
  • #kraamweek

Een nieuw begin van ons leven

(mijn kraamweek)

Na 9 maanden vol spanning afwachten, begint na de bevalling direct je nieuwe leven. Even rustig wennen is er niet bij, zodra je thuis komt gaat alles in sneltrein vaart. Voedingen, slaapjes, de kraamhulp, trotse opa’s & oma’s, het huishouden... welkom bij een nieuw begin.

Natuurlijk is het in Nederland zo goed geregeld dat je in de kraamweek wél redelijk rustig aan kunt doen, maar dan moet je wel eerst even een vreemde toelaten. Dat kun je maar beter snel doen, want zo’n superwoman blijft maar 8 dagen. ‘Ik wil graag iemand die lekker nuchter is en stevig in de schoenen staat.’ vertelde ik bij het intakegesprek. Nou, die kregen we. Het laatste dat ik wilde was een kraamhulp die mij vertelde dat ik in bed moest blijven en dat het kraambezoek onze kleine meid niet vast mocht houden, omdat dat het hechtingsproces zou verstoren.

Dus zat ik op dag 2, tot verbazing van onze kraamhulp, al weer lekker in de make-up en gewone kleren beneden aan de ontbijttafel. Nu moet ik zeggen dat ik ook heel graag wilde dat het ‘normale’ een beetje doorging. Als echte dogmom vond ik het al vreselijk dat er zoveel veranderingen plaatsvonden de afgelopen 9 maanden. Dus wilde ik ze niet hele dagen alleen laten met een vreemde beneden, terwijl ik in mijn bed lag. Vanaf dag 4 kon ik gelukkig al weer wandelingetjes met ze maken.

Op de ochtend van dag 4 kwam onze kraamhulp naast me zitten. ‘Als jij nu elke ochtend voor ik er ben al de vaatwasser uitpakt en de was opvouwt, verwacht je dan dat ik hier ga zitten punniken?’ vroeg ze. Tja, dat was duidelijk. En ze had helemaal gelijk.

Ik ging wel elke middag even op bed liggen en vertrouwde haar volledig met Viviènne. Maar in de kraamweek stonden er 2 afspraken gepland met de verloskundige en kwamen ze voor de hielprik, dat alles werd voor me geregeld. Vaak zonder afgesproken tijd en daardoor voelde het echt alsof je geleefd wordt. Normaal gesproken heb ik de touwtjes namelijk graag volledig in handen als het gaat om dagindeling en planning. Daardoor voelde het achteraf alsof ik de hele kraamweek op adrenaline heb geleefd en kwamen de kraamtranen pas in week 3.

Desondanks heb ik mijn kraamweek als heel fijn en bijzonder ervaren, want wat een geluk hebben wij als Nederlanders met zoiets fantastisch als een kraamhulp en 10 weken zwangerschapsverlof na de geboorte. Pas toen de rust weer wat was gekeerd en wij weer volledig op onszelf, als nieuw gezin, waren aangewezen, konden we beginnen aan ons nieuwe begin.