Snap

De geboorte van Ravi, een HypnoBirthing ®

In mijn beroep als kraamverzorgster heb ik al heel wat geboortes gezien. Sinds januari ben ik gestart met het geven van de cursus HypnoBirthing®

In mijn beroep als kraamverzorgster heb ik al heel wat geboortes gezien en begeleid. Sinds januari ben ik gestart met het geven van de cursus HypnoBirthing ®. Ik zal hier een volgende keer over schrijven.

Thuis geboren worden dat wens ik ieder kindje toe. Het is een natuurlijk proces waar moeder geboortepartner en kind de hoofdrol in spelen. De verloskundige en kraamverzorgster hebben slechts een bijrol maar zijn zeker niet onbelangrijk.. De moeder is de regisseuse, zij bepaalt (bewust of onbewust) hoe het proces verloopt.

Zo ook de moeder van Ravi, bijna 42 weken zwanger. Maandag zal zij gestript worden zodat haar kindje misschien toch nog komt voordat ze opgenomen word in het ziekenhuis om ingeleid te worden.


Hypnobirthing

Het is zaterdag voor die bewuste maandag en ik ben op bezoek. Ze heeft de cursus HypnoBirthing® gevolgd bij mijn collega’s en ga ik bij haar kramen.

Ze valt met de deur in huis. “Dat strippen lijkt mij geen goed plan”. Ze is bang en angst bevriest je! “Wat als?” Ik vertel haar dat het misschien juist een heel goede ervaring zal zijn met als resultaat een mooie geboorte.

“Weet je wat ik zo graag zou willen? Dat Ravi in bad geboren wordt en de verloskundige net te laat is.” Woorden zijn krachtig (lees ook mijn blog over affirmatie bij kinderwens) en wat ik toen nog niet kon vermoeden werd waarheid. Het werd een prachtige badgeboorte en de verloskundige stond op het verkeerde adres. De vader zat samen met de moeder in het bad en begeleidde zijn zoon naar de oppervlakte. Een emotioneel moment, waarin we alle drie in volle overgave waren.

Hiermee wil ik zeer zeker NIET zeggen dat ik VOOR een ongeassisteerde geboorte ben. In Nederland hebben we het geluk gebruik te maken van de ervaringen en deskundigheid van onze verloskundigen.Of dat nu in een thuis situatie of een ziekenhuis is.

De verloskundige kwam na een kwartiertje en daarna werd de placenta geboren. Hun eerste dochter (10jaar) werd wakker toen de verloskundige voor de deur stond. Zij had ook gewoon door geslapen.