Snap
  • Bevallingsverhalen

De bevalling; een emotioneel en lichamelijk zware klus

Niemand kan je vertellen hoe je bevalling zal verlopen. Ja, je kunt jezelf een beetje inlezen wat je eventueel zou kunnen verwachten. Maar..

Ik heb zelfs een bevalplan opgesteld. Dit wel op verzoek van de verloskundige en mijn zwangerschapsyogadocente raadde het ook aan. Prima, ik maak er wel een, maar ik moest wel in mijn achterhoofd houden dat het ook anders zou kunnen gaan..

Met 41 weken ben ik ingeleid. Ik heb er zelf om gevraagd. De reden? Tijdens de laatste controles kreeg ik iedere keer naar mijn hoofd geslingerd dat mijn buik nog zo groot was. Ik heb ook twee groeiecho's gehad, waaruit bleek dat ze gewoon lange beentjes zou hebben. Omtrekken van haar hoofdje en buik waren prima in orde. Geen reden tot paniek dus! Maar omdat ze dit steeds opmerkten, heb ik gevraagd of ze echt wilden wachten tot 41 weken en 3 dagen..

Op dinsdag 3 februari 2015 kon ik me om half acht melden bij de balie van de verloskunde in het ziekenhuis. Ik moest me installeren op een ziekenhuisbed en ik werd direct aan de CTG gehangen, om te kijken of het met de kleine meid goed ging en of ik weëen had. Na een uurtje kwam de verloskundige om te toucheren. Ze wilde kijken of ik al ontsluiting had en zo ja hoeveel. Bij 4 cm konden ze mijn vliezen breken en zou het allemaal op gang komen. Dit was ook zo en meteen kwamen de weëen opgang. Om ze nog even wat power te geven, kreeg ik nog even weëenopwekkers toegediend via een infuus.

De eerste 9 cm gingen als een trein. Ik moest wel moeite doen om de weëen op te vangen, maar met de oefeningen die ik tijdens de zwangerschapsyoga mee heb gekregen, lukte dit aardig. Ik was compleet van de wereld. Als er iemand voor me stond, zag ik die persoon half en hoorde ook maar half wat die persoon tegen me zei. Ik had erge rugweëen en mijn man probeerde mijn rug steeds een massage te geven. Het gaf af en toe wat verlichting, maar de volgende wee gaf weer zoveel pijn, dat ik niets meer voelde van de massage. Tijdens die laatste centimeter ontsluiting kreeg ik ontzettend heftige persweëen, maar helaas mocht ik niks doen en kreeg alleen maar de opmerking "puf ze maar weg". Ja, puf ze maar weg, dat doe je ook zo even! De persweëen waren zo heftig! Ondertussen was ik naar een andere kamer gereden, de verloskamer. 

Eindelijk, om 16:45u mocht ik eindelijk gaan persen! Ik voelde dat de persweëen al in kracht afnamen, en mijn energiepeil was al zover gedaald dat ik weinig energie had om echt goed te persen. Het enige wat er uit kwam, was ontlasting! Maar op dat moment schaamde ik me nergens voor, ik dacht alleen "schiet op, kom er uit!". Bij iedere perswee voelde de verloskundige inwendig of er vooruitgang werd geboekt. Helaas was dit niet het geval. Tussendoor riep ik nog dat ik een keizersnede wilde! Ik kon niet meer, bij iedere perswee kreeg ik ook nog eens buikpijn en mijn energie was zo goed als op. Ik was al anderhalf uur bezig met persen, tot ze eindelijk samen met de gynaecoloog besloten tot een keizersnede. Ze overlegden eerst nog of ze het niet met een vacuümpomp moesten proberen, maar de gynaecoloog zei al direct dat het een lijdensweg zou worden voor zowel mij als mijn kleine meid. 

Ik werd naar de OK gereden en ze bereidden me voor op de operatie. Oh, wat was ik blij toen ik die ruggeprik kreeg! Alle pijn was ineens verdwenen! Maar ik was ook verdoofd vanaf mijn tenen tot aan mijn ribben. Mijn man was ook opgelucht, ik kwam eindelijk weer op deze wereld. Al die tijd heb ik in mijn eigen wereld geleefd, alleen om die weëen door te komen! Maar ik kon weer lachen en had weer praatjes. Mijn man bleef bij mij aan het hoofd zitten en we wachtten tot ze zouden beginnen. Omdat ik niets voelde, wist ik niet dat ze al begonnen waren en binnen 5 minuten hielden ze ons prachtige prinsesje voor! Om 18:34u is onze Emma geboren! Oh wat was ik blij! Tranen stroomden over mijn wangen, ik was opgelucht, emotioneel, blij en trots tegelijk. Onze Emma, eindelijk is ze er, na 41 weken wachten en een hele moeilijke en zware periode vooraf om überhaupt zwanger te worden! Emma werd direct even meegenomen met de kinderarts, mijn man ging met ze mee, terwijl ze mij aan het hechten waren. Daarna werd ik naar de kamer gereden samen met Emma waar we een paar dagen hebben gelegen.

Emma is met een keizersnede gehaald, omdat ze tijdens het persen niet voorbij mijn schaambeen kwam. Nadat ze was nagekeken, bleek ze 56 cm en 4,5 kg te zijn! Haar hoofdomtrek was niet te groot, maar mijn bekken waren te smal. Al met al is het een gezonde Hollandse meid, een meid om trots op te zijn. En dat zijn we...! 

9 jaar geleden

Erg herkenbaar. Ik ben na 40 weken en 5 dagen 12 uur bezig geweest met de bevalling incl vacuuumpomp en ook alsnog keizersnede. Lichamelijk in drie weken zo goed als hersteld maar mentaal achteraf een hele klap geweest. Tip zet alles voor jezelf op papier bij mij heeft het best een tijd geduurd voordat ik er mentaal last van kreeg en ben blij dat ik toen terug kon pakken op mijn eigen beleving. Geniet van je meisje het is uiteindelijk degene waar je alles voor hebt gedaan.

9 jaar geleden

Wat een heftig verhaal wel mooi om te lezen minder leuk dat je zoveel pijn hebt geleden maar gelukkig zijn jullie er allen gezond en wel zijn uitgekomen en heel veel geluk met je dochtertje Emma

9 jaar geleden

Zo herkenbaar! Zelf bij de eerste met 41 weken en 6 dagen een keizersnede gekregen aangezien ik al een uur of 30 weeen had en niet verder kwam dan 4 cm. De "kleine" man was 55 cm en 4190 gram. Bij de tweede wilde ik niet over tijd gaan aangezien deze ook al groot werd geschat.. Met 40 weken ingeleid en je raadt het al... Na een uur of 30 weeen en niet verder dan 4 cm werdt er weer besloten een keizersnede te doen. En inderdaad die rust die je hebt als de verdoving werkt en je na al die uren geen "pijn" meer voelt.. Wow.. Deze kleine vriend woog 4160 gram en ook 55 cm. Geniet maar lekker van jullie dochtertje!

9 jaar geleden

Na een strijd eindelijk zwanger. Wat een geluk. Maar helaas protesteerde mijn lichaam heftig. Ik kreeg nierstenen maar die konden ze niet behandelen. Dus bij 36 weken zat ik er aardig doorheen. Eerst werd ik niet serieus genomen. Totdat ik een andere gynaecoloog kreeg omdat ik met spoed opgenomen werd Door de nierstenen. Deze zag wel de ernst van de situatie. En besloot me in te leiden bij 38 weken. Totaal uitgeput inmiddels werd ik ingelijd om half 8. Na twee uur 4cm ontsluiting. En werden de vliezen gebroken. Uit voorzorg kreeg ik een ruggenprik. Maar mijn weeën waren zo extreem dat die weinig uithaalde. Toen kreeg ik een catheter alleen die was zo hels dat ik die eruit wilde. En dat gebeurde gelukkig. Om bij te komen ging ik op de rand van het bed zitten. En toen voelde ik ineens de baby zakken. En zei roep maar iemand want de kleine komt eraan. Dat kan echt niet mevrouw was het antwoord. Nogmaals zei ik schiet nou op de baby komt echt. Dus toch verloskundige gehaald en ja hoor 9cm ontsluiting en persweeën. Maar ik was zo extreem moe dat ik in een roes raakte. Gelukkig wilde onze dame eruit en na iets meer dan een uur was ze daar. Gelukkig helemaal gezond. Maar mijn avontuur was nog niet afgelopen ik hoorde en zag niks meer en had ruim 1 liter bloed verloren. Waardoor ik de volgende ochtend weer wegzakte en besloten is om een bloedtransfusie te geven. Maar al met al super gelukkig met onze dame