Snap
  • Bevallingsverhalen
  • baby
  • Bevalling
  • moeder

De bevalling, 10 dingen die ze je niet vertellen

Je kent het wel, films waarin een bevalling plaatst vind. De baby wordt geboren en wordt direct helemaal schoon bij de moeder in de armen gelegd. De vader slaat een arm om haar heen en ze zijn gelijk weer helemaal fris en fruitig. Yeah right zullen jullie nu net als ik wel denken, in het echte leven gaat het er toch iets anders aan toe

1. Je krijgt een drukke heftige periode:

Het maakt niet hoe je bevalt (natuurlijk of via keizersnede) iedereen bloed, ja echt! Dit hou tot ongeveer 2 á 3 weken na je bevalling. Vanuit het ziekenhuis krijg zeer charmante onderbroekjes mee, die je tevens in je kraampakket vaak ook wel krijgt en daarna mag je fijne mega maandverband dragen. Tampons gebruiken kan niet, dus je hebt geen keuze. Na een dag of 3 wordt het vloeien minder (tenminste bij mij) en kan je een gewone maandverband om/in doen.

2. Je down there kan een slachtveld zijn:

Je meest intieme plekje helemaal uit vorm getrokken. Het kan branden terwijl je plast, auw en dat doet pijn! Om dit te verhelpen kan je een flesje water erbij houden en dat mee laten stromen om het brandende gevoel eruit te halen. En KIJK NIET! Laat het daar beneden zijn zoals het is, maar ga niet kijken naar je eigen slachtveld, dat wordt al genoeg gedaan door alle doctoren en medische mensjes die het wel interessant vinden.

3. Je bent nog steeds niet op je oude gewicht:

Nee niet bij iedereen verdwijnt het zwangerschapsbuikje direct sommige mensen lopen er nog mee na 20 jaar haha! Ga er dan ook niet vanuit dat je direct na je bevalling in je oude maat terug past. Kijk hierbij niet teveel naar beroemdheden die na 4 dagen weer compleet slank zijn doordat ze hun kind bij een nanny brengen en zelf met een personal trainer hun dikke buik eraf sporten.

4. Huilen? Je kunt ontzettend veel huilen na je bevalling:

Sommige vrouwen hebben hier helemaal geen last van terwijl andere vrouwen de hele dag wel kunnen huilen. Tja die hormonen zitten nog steeds in je lichaam en die moeten er toch op de één of andere manier uit. Vaak heb je zelf niet eens door hoeveel je huilt tot het voorbij is en dat je dan denkt waaaat heb ik zoveel gehuild?

5. Je haar kan uit vallen:

De meeste vrouwen zullen dit één van de ergste dingen zijn die er kan gebeuren. Je haar kan na de bevalling uitvallen. Zo kun je tijdens je zwangerschap een ontzettend mooie bos haar hebben, in één klap na de bevalling kun je hem weer kwijt zijn. Of in mijn geval je haar veranderd helemaal en je krijg een volle coupe naar de bevalling ook top natuurlijk.

6. Borstvoeding kan moeilijk zijn:

Niet bij alle vrouwen loopt de borstvoeding soepel, bij de meeste vrouwen gaat het juist moeilijker dan verwacht. De zoet sappige verhalen over hoe intiem borstvoeding kan zijn, zijn niet altijd waar. In vele gevallen is het eerst slopend en op die momenten stoppen er veel moeders ook mee. Mocht je na de bevalling moeite hebben met je borstvoeding vraag dan om hulp bij je kraamhulp of bij een borstvoedingscentrum. Ook kan je verloskundige voor adviezen zorgen. Mocht het echt niet lukken of je voelt je net als ik een koe stop er dan mee want voor je productie werkt het niet goed als je met een negatieve sfeer gaat voeden.

7. Je kan je man/vriend gaan haten:

Diegene die je tijdens je zwangerschap heeft bijgestaan, die (meestal) naast je bed staat tijdens de bevalling, die man die kan je gaan haten! Dit overkwam mij gelukkig niet maar het kan. En gooi het allemaal maar op je hormonen. Ik heb me trouwens dood gelachen om Robert, hij was namelijk compleet ontspoort en helemaal de weg kwijt. Samen met de kraamhulp ontzettend om hem gelachen.

8. You might be hot:

Nee niet heet, maar heet in de zin van zweten, vies, nat heet! En nog een keer bedanken we de hormonen. Tja hier had ik dus wel last van, hoe het nou precies komt weet ik niet maar het kan in ieder geval. Midden in de winter in een jurkje lopen met legging ofcourse het kan allemaal.

9. Pijnlijke borsten:

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam je borsten borstvoeding klaar, dit houdt in dat de eerste voorraad melk klaar staat om gedronken te worden. Mocht je nou geen borstvoeding gaan geven dan kunnen je borsten een aantal dagen hard aanvoelen en dit kan ook pijn gaan doen. Als je wel borstvoeding gaat geven of proberen is er het zelfde verhaal en je kan zelfs een borstontsteking krijgen AUW!! Hou je zelf goed in de gaten en raadpleeg tijdig een arts bij teveel klachten.

10. Poepen is eng:

De eerste keer na de bevalling dat je moet gaan poepen is verschrikkelijk, helemaal wanneer je gescheurd bent of geknipt. De angst dat je hechtingen eruit kunnen schieten is groot maar eigenlijk gebeurt het vrij weinig. Hou het niet op en laat het gaan (klinkt echt makkelijker dan gedaan). Mocht je moeite hebben met je stoelgang vraag dan om advies aan je kraamhulp vaak hebben hun wel tips om je stoelgang op gang te brengen.

Al het bovenstaande gebeurt gelukkig niet bij iedereen, en gelukkig ben jezelf en alle anderen veel te druk met het kleine wondertje dat al het bovenstaande amper opvalt maar toch gebeurd het. Ik hoop dat jullie lezers iets hebben aan dit artikel en hé wat maakt het ook uit! jij bent diegene die net een kind op de wereld heeft gezet.

Liefs, Joyce

9 jaar geleden

Leuk herkenbaar lijstje maar de hoeveelheid taalfouten is tenenkrommend! Dit kan echt niet....

9 jaar geleden

Whahaha heb erg moeten lachen om punt 10. Zal mij benieuwen!! Leuk en eerlijk lijstje heb je geschreven! Groetjes Joyce

11 jaar geleden

tepelhoedjes, wat fijn dat ze er zijn :-) gewoon niet luisteren naar iedereen die er commentaar op heeft. Ik heb het zo tenminste 6 maanden volgehouden en anders zeker nog geen week, wat een hel zonder!

11 jaar geleden

Heel herkenbaar, niet alles gelukkig, maar het is zeker waar!