De 10 bevaltips voor papas
Dit zijn de 10 bevaltips die je partner echt zou moeten weten om je nog beter te kunnen ondersteunen. Dus geef hem wat lekkers te drinken en installeer hem met de tablet op de bank.
Het is enorm spannend, je gaat vader worden en misschien wel voor de eerste keer. Wat kan je verwachten, het enige wat je namelijk altijd hoort, zijn de spannende piraten verhalen, zoals “Je leven is voorbij zodra de baby er is” leg deze spookverhalen maar naast je neer want als dit echt zo was, had mijn man geen leven meer met onze drie kinderen.Met de volgende gouden tien tips, wil ik je alvast wat meer gaan voorbereiden op jouw belangrijke missie tijdens de geboorte. In de volgende blogs ga ik je meer klaarstomen voor de geboorte maar eerst deze 10 gouden tips die je moet weten voor het zover is.De papa beval tips:
1. De voorbereiding
Maak twee tassen klaar voor het geboortehuis, een voor jezelf en een voor je vrouw. De beste tijd om dit te doen is wanneer jullie rond de 36 weken zwanger zijn, zodat je deze op een vaste plek kan neerzetten en je er direct, indien nodig, bij kan. Naast deze 2 tassen, zet je ook alvast de Maxi-Cosy binnen handbereik, en oefen je een paar keer om de Maxi-Cosy in de auto te bevestigen, zo kom je nooit voor verassingen te staan. Leg in de auto een aantal kraammatjes, of vuilniszakken, neer voor het geval dat de vliezen al gebroken zijn en jullie naar het geboorte of ziekenhuis moeten rijden, want geloof mij, vruchtwater krijg je echt niet uit je bekleding.
2. Neem een doula
Weet je wat de rol is van een doula? Een doula is een hele lieve vrouw, zij is een kundige en ervaren vrouw, die aanvullend op de medische zorg, praktische en emotionele steun biedt bij de geboorte van jullie kindje. Het woord doula komt uit het Oudgrieks en betekent “dienende vrouw”. Jouw vrouw gaat jullie kindje baren en dat is super spannend, vooral ook erg moeilijk voor jou om te zien hoeveel pijn zij heeft. Iemand die bij de geboorte jullie erdoorheen kan helpen door jullie te steunen met liefde, massages, adem en ontspanningstechnieken, houdingswisselingen en technieken om samen te doen, zodat de baby soepeler geboren zal worden, kan heel erg fijn zijn. Ook kan een doula foto’s maken en zorgen dat de ruimte, waarin jullie gaan bevallen, rustig en kalm is.
Misschien denk je als je dit leest, “dat kan ik toch allemaal zelf”, toch is het fijn dat zij erbij is, ook al is het alleen zodat je even weg kan lopen, een kopje koffie kan nemen of wat kan eten, je hebt echt heel veel aan iemand die jullie hierin kan ondersteunen. Zou je het heel graag willen maar laten de financiën dit helaas niet toe? Geen zorgen, je kunt ook een doula in opleiding erbij nemen die een gereduceerd tarief rekent. Bij sommige doulas kun je ook in termijnen betalen, vraag hier wel even naar van te voren.
3. Haal de klokken in de kamer weg!
Je komt aan in het geboorte of ziekenhuis en het eerste wat je ziet in de kamer is een mega grote klok, die ook nog eens extra hard tikt, mega irritant. Stel, jullie komen aan om 14:00 uur in het geboorte of ziekenhuis en een paar uur later komen ze kijken hoe veel ontsluiting je vrouw heeft, ze constateren dat zij precies hetzelfde aantal centimeters ontsluiting heeft als ze om 14:00 uur had, op dat moment is de kans aannemelijk dat je vrouw vraagt om medicatie, zij wordt angstig dat ze nog uren deze pijn vol moet houden. Zelf heb ik, bij alle drie de geboortes, nooit een klok in het zicht gehad, ik dacht dat ik de eerste bevalling in totaal een half uur had gedaan, terwijl dit achteraf zes uur bleek te zijn. Hoe mooi is het, als je vrouw niet bewust is van tijd en alleen maar op gaat in het moment, de weeën voelt en ervaart dat jullie baby bijna komt. Elke vervelende prikkel is er een, en die wil je niet.
4. Draag een donker shirt of blouse
Je baby gaat geboren worden en misschien kan je wel niet zo goed tegen bloed, of weet je het nog niet omdat dit je eerste kindje is. Als de baby geboren wordt ligt de baby eerst even bij mama. Daarom is het verstandig dat jij, en je vrouw, een donker jurkje of shirt aan heeft. De baby kan namelijk nog flink onder het huidsmeer en een beetje bloed zitten, iets wat er al gauw heel erg uitziet als zij iets lichts aanheeft. Doe jezelf dus een plezier en vraag of je vrouw wil bevallen in iets donkers.
5. Wees lief voor het medisch team
De belangrijkste dag van jullie leven, de geboorte van jullie kindje, daarbij wil je toch fijne mensen om je heen hebben? Denk eens aan trouwen, daar ben je toch ook een jaar voorbereidingen voor aan het treffen, waarom denken wij dan met een geboorte “ach de specialisten zullen het wel weten, ik volg rustig want ik weet niet hoe wij ons van te voren kunnen voorbereiden”, dat is toch raar?
In plaats van afwachten kun je beter, vanaf het begin van de zwangerschap, zorgvuldig je geboorteteam samenstellen. “Het is de toon die de muziek maakt”, wat ik hiermee wil zeggen is; communiceer met je geboorteteam zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Zij willen jullie een mooie bevalling geven, dus bouw een goeie en fijne relatie met ze op.Een relatie is hard werken, blijf in gesprek met elkaar, ook al denk je ergens totaal anders over, spreek je twijfels of ergernissen uit maar uit ook zeker je liefde voor ze, en laat merken hoe blij je bent dat zij dit prachtige werk doen.
Elke nacht slaapt het geboorteteam met de telefoon aan om vervolgens uit hun gezinsleven te springen, alles achter zich te laten, en naar jullie toe te komen. Zij weten niet waar jullie mee zitten als jullie het niet aangeven. Probeer, bij het geboorteteam, een dubbele afspraak te maken wanneer het aankomt op het bespreken van jullie geboorteplan, zodat zij hier alle tijd voor nemen. Op de website http://www.fijnzwanger.nl kun je hulp krijgen met jullie geboorteplan. Op deze website vind je gratis werkgeverhulp bij het maken van jullie geboorteplan.
Nog een laatste belangrijk item: bedank jullie geboorteteam als alles achter de rug is met een cadeautje, kaartje of lieve woorden hoe jullie het hebben ervaren zij hebben jullie immers geholpen bij de geboorte van jullie kindje, dat is enorm veel waard!
6.Maak een liefdes geboorteplan
Wat ik vaak lees bij vrouwen die voor de eerste keer gaan bevallen, is dat zij alles, wat zij niet willen, gaan noteren in het geboorteplan:
• Ik wil niet ingeknipt worden
• Ik wil niet getoucheerd worden
• Ik geef geen toestemming dat onze baby gelijk weggehaald wordt
Het klinkt heel logisch maar eigenlijk creëer je hiermee alleen maar weerstand. Uiteraard willen zij je niet graag inknippen, of jullie baby gelijk weghalen. Op zulke momenten is er waarschijnlijk wat extra liefde nodig bij de start van jullie baby als hij, of zij, net geboren is. Misschien heeft hij, of zij, wel een moeilijke start en nemen zij de baby mee om wat extra zuurstof toe te dienen. Met dit soort situaties moet je rekening houden, zoiets kan namelijk gebeuren. Wat je wel heel goed als aanvulling erop kan schrijven is als je partner bijvoorbeeld niet zo goed tegen bloed kan, of jij tegen naalden.
Wel is het zo dat als je al een keer bevallen bent, en er bepaalde dingen waren die je toen niet fijn vond, je deze beter kan noteren in het geboorteplan zodat het geboorteteam er zoveel mogelijk rekening mee kan houden. Hierdoor noem ik het liever; Geboortevoorkeuren.
Je kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven om in een bad te bevallen maar op het moment dat je grote teen het water raakt denken “nee dit is totaal niet wat wij willen”. Of dat jullie baby in het schone water heeft gepoept en het water er nu uitziet als erwtensoep, dit duidt erop dat jullie kindje in het vruchtwater heeft gepoept waardoor jullie naar het ziekenhuis moeten gaan. Met deze situatie kun je dus niet meer in het bad bevallen. Er is een manier om liever te zijn voor je hoofd, blijf zeggen dat jullie voorkeur is om in bad te bevallen maar dat er een kans is dat het niet lukt en jullie wellicht onder de douche moeten bevallen in het ziekenhuis.
7.Blijf bij haar hoofd staan
Mijn man kan je als advies geven: “kijk niet op het moment dat de baby geboren wordt” hij vond het fijner om mijn hand vast te houden en af en toe kijken of het al iets vorderde. De tweede keer werd hij namelijk met zijn hoofd recht voor het beeld gezet waar onze zoon geboren werd, dit kwam omdat ik achterstevoren op het bed zat en de artsen hem weg duwde bij mijn hoofd, dit vond ik erg jammer. Het ergste vond ik dat ik zijn handen niet kon pakken op het moment dat ik mocht gaan persen, ik kon er niet in knijpen om samen kracht te zetten, dit is namelijk juist zo fijn om samen de weeën op te vangen. Door elkaars handen vast te houden komt er zelfs nog wat endorfine vrij wat je enigszins zal kalmeren.
Blijf dus aan haar zijde staan, als je er niet zelf bij kan staan, vraag je doula of iemand anders om haar hand vast te houden.
8.Zorg voor je eigen eten
Vreemd genoeg lees je in veel tijdschriften alles wat een vrouw mee mag nemen met de bevalling maar niets over wat jij mag regelen en meenemen. Een hele belangrijke tip is: neem wat te eten mee voor jezelf, je wijkt namelijk niet meer van haar zijde en hierdoor is het belangrijk dat je even snel wat tussendoor kan eten. Denk bijvoorbeeld aan een muesli reep, snoepjes, sportreep of een eiwit shake. Neem ook genoeg te drinken mee, misschien iets van vitaminewater of iets anders wat jij lekker vindt.
9.Neem geld mee
Leg in een van de twee tassen, die klaar staan, een klein portomoneetje met geld neer, dit is namelijk te gebruiken voor de rolstoel waarin je jouw vrouw meeneemt vanuit de auto naar het geboorte of ziekenhuis. Er is niets ergers dan een muntje die niet past, je wilt haar namelijk echt niet tillen tot aan de kamer en lopen lukt haar op dat moment niet meer.
10.Geef haar vleugels
Echt waar, geef haar vleugels zodat ze zichzelf het mooiste op deze hele aardbol voelt. Vrouwen hebben er best problemen misschien mee dat we er niet meer op en top eruitzien, want we kunnen misschien niet meer zo goed bij het scheren van onze benen door de steeds groter groeiende buik maar bedenk wel, wij dragen het meest waardevolle bezit in onze buik, jouw kindje.
Zorg, tijdens het opvangen van de weeën, dat je bij haar blijft, dat je haar support en aanmoedigt te blijven bewegen. Vertel haar dat ze het super doet en dat je mega trots op haar bent. Masseer haar daar waar nodig en misschien vindt ze het fijn als je de hele tijd, tijdens een wee, je handen in haar rug duwt zodat ze steun aan je heeft, of wilt ze juist helemaal niet dat je haar aanraakt, op dat moment alles is goed.
Steun haar en geef haar een kus op haar voorhoofd, strijk door haar haar, daardoor krijgt ze vleugels. Maak geen rare grapjes over de gekke houding waarin ze nu weer de weeën aan het opvangen is, of ga niet de hele tijd op je telefoon zitten, probeer haar gewoon te helpen.
Geniet van de bevalling. Dit is de belangrijkste dag in je leven, je kleine kindje gaat geboren worden en dit doet je vrouw maar mooi “even”, het minste wat jij kan doen, is haar op beide handen te dragen.
Dianne | Redactie
Handig en leuk geschreven!