Bevallen doe je even

IK wel in ieder geval. Ik vind dat dat best eens gezegd mag worden namelijk. Als er ergens een zwangere is en het woord bevalling valt, verdringen horden moeders zich om haar heen om te vertellen hoe verschrikkelijk bevallen is en om te zeggen: “het voelt letterlijk alsof je van boven tot onder wordt opengescheurd, maar je moet er nu eenmaal doorheen meid!” Blije en verwachtingsvolle ogen kijken haar dan aan, in de hoop op een reactie zodat we massaal kunnen zeggen: “maar het cliche is waar hoor, dat ben je ZO vergeten.”

En dat is dus waarom ik deze blog schrijf, omdat ik vind dat het ook best eens gezegd mag worden dat bevallen zo rot niet is. Niet in mijn geval tenminste. Bij mijn eerste was ik net 20 en vanaf mijn allereerste wee heb ik er 5 uur over gedaan. Ja, ik riep dat ik die baby niet meer wou, want het deed zeer. Maar ik beval liever dan dat ik mn been breek hoor! Bij mijn tweede, nu 4 maanden geleden deed ik er 2 uur over. Vanaf de eerste wee. Minder was dat ik werd ingeleid, om 8 uur in de ochtend in het ziekenhuis moest zijn maar tot half 5 moest wachten op actie. Om 5 uur begon het grote baarfestijn, en ja het deed nog steeds zeer. De weeen where hitting me like rocks, maar nog steeds ga ik liever bevallen dan dat ik mn been breek. Ja, het doet zeer, en ja je kan uitscheuren. En nee, het cliche dat je het direct vergeet is niet helemaal waar. Ik kon dan wel niet uitleggen hoe de pijn voelde, maar hij stond vers in mn geheugen gegrift.

Weten jullie, first time mothers-to-be... we vertellen hoeveel pijn het doet omdat het nu eenmaal leuker en spannender is om de negatieve dingen te belichten. Dat is veel leuker om naar te luisteren normaal gesproken. En soms vergeten we dan dat het voor jullie natuurlijk heeeeeeeel anders is. En daarom wil ik jullie best vertellen dat bevallen best meevalt. Ja het doet pijn en neerploffen net na een bevalling is geen aanrader, maar er is natuurlijk WEL een reden dat vrouwen het liefst natuurlijk bevallen! Als ik, zelfs na mijn 2 bevallingen, een volgende keer de keuze krijg tussen een keizersnede, ooievaar of natuurlijke bevalling, kies ik voor die laatste. Wij vrouwen kunnen en doen dat toch maar even. En dat ik riep dat ik mezelf uit het raam wou storten, dat ze “die baby” maar per post bezorgen of dat mijn vriend ZELF maar moest persen, dat vertel ik dan gewoon niet. Nee, dat het inderdaad voelt alsof je wordt opengescheurd, dat hou ik voor me. En dat het echt balen is als je gehecht moet worden en ze dat soms zonder verdoving doen, dat zijn dingen waar ik jullie niet mee wil belasten. Dat moeten jullie zelf maar uitvinden. Er is een reden dat het pijn doet, er is een reden dat vrouwen vaak toch vaker dan 1 keer bevallen.

De reden van die eerste? Misschien heeft de natuur het gewoon niet zo op vrouwen. En de reden van die 2de speelt nu met zijn thomastreinen in de woonkamer met een grote chocoladesnor!

11 jaar geleden

hier ook een eerste makkelijke bevalling gehad! al met al 4 uur geduurd en mijn ongesteldheden van vroeger deden meer pijn. Mijn man zegt nu ook dat hij alle vrouwen vind zeuren als ze zeggen dat het pijn doet.. nu ben ik het aan wachten op de 2e en hopelijk gaat dit ook zo vlot! Zie alleen er tegenop dat we nu naar het ziekenhuis moeten (als we het halen..) Het inscheuren zelf deed trouwens ook niet zeer, alleen het hechten had van mij niet gehoeven... maar dat vertel ik de meesten niet nee...

12 jaar geleden

YW:)

12 jaar geleden

Dank je wel voor deze post. Mijn bevalling was ook een eitje, sterker nog, ik vond het een hele bijzondere en mooie ervaring. Je lichaam neemt het gewoon over en perst even zo'n kindje eruit. Waarom er zo tegen op kijken, zie het als iets dat je bijna nooit meemaakt en waar je van mag genieten!