Snap
  • Bevallingsverhalen
  • #baby
  • #bevalling
  • #moeder
  • #stuitligging
  • #Kraamverzorgende

Baby in stuit

Goedemiddag,

Sorry, sorry, sorry voor een lange tijd geen blog... iets met vakantie, haha! Vandaag informeer ik jullie wat meer over de stuitligging, aangezien ik nog niet ben begonnen met mijn stage in de kraamzorg! 

Wanneer je baby met zijn/haar hoofd naar boven ligt in je buik (je baarmoeder dus) en met de stuit naar beneden, noemen we dat een stuitligging. Waardoor je baby in een stuitligging ligt is in de meeste gevallen niet duidelijk. Er zijn echter wel een paar dingen die mee kunnen spelen bij een stuitligging, een stuitligging komt namelijk vaker voor bij: een baby dat te vroeg geboren wordt, een meerlingenzwangerschap, een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken, een voorliggende moederkoek of een vleesboom bij de ingang van het bekken en bij een aangeboren afwijkingen van de baby. Tegen het einde van je zwangerschap kan er worden geprobeerd om je baby te draaien. 

Er zijn verschillende stuitliggingen:

- Onvolkomen stuitligging: de benen liggen helemaal omhoog naast het lichaam, zodat het kind als het ware op zijn tenen kan sabbelen.

- Volkomen stuitligging: de bovenbenen zijn langs het lichaam gestrekt en de knieën gebogen, zodat de voeten naast de billen liggen (kleermakerszit).

- Half onvolkomen stuitligging: één been ligt gestrekt naar boven, zoals bij een onvolkomen stuitligging. Het andere been ligt naar beneden, zoals bij een volkomen stuitligging.

- Voetligging: het kind ligt met één of beide benen gestrekt naar beneden, zodat één of twee voetjes onder de billen liggen.

Als de baby aan het eind van de zwangerschap nog in stuit ligt, kijkt de gynaecoloog samen met jullie (de ouders) welke opties er zijn: 

- De baby draaien: bij een stuitligging wordt er geprobeerd om de baby te draaien, zodat het hoofd naar beneden gaat liggen. Dit gebeurt vaak vanaf 36-37 weken zwangerschap. Draaien van de baby kan, zolang de bevalling nog niet is begonnen.

- Keizersnede: als een bevalling via de vagina niet mogelijk of veilig is, komt er een  keizersnede. Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is.

- Vaginale bevalling: als de gynaecoloog of verloskundige een vaginale bevalling veilig vindt, kies je zelf of je vaginaal of met een keizersnede bevalt. Het is belangrijk om dan goed na te denken over de voor- en nadelen. Dit bespreek je samen met de gynaecoloog.

Wanneer mag je niet zelf kiezen? Je mag niet zelf kiezen wanneer het te laat is om een keizersnede te doen. De baby is al zo diep in het bekken dat het al bijna geboren wordt. Ook  mag je niet zelf kiezen wanneer de gynaecoloog het niet veilig vindt om je vaginaal te laten bevallen. Bijvoorbeeld omdat de baby te groot is, niet goed ligt of omdat je de vorige keer een moeilijke bevalling hebt gehad. 

Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om dit blog te lezen!

Fijne dag verder!

Liefs van Ilse

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Student kraamverzorgster?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.