Snap
  • Bevallingsverhalen

10x: dit wil je écht horen over je bevalling (of niet)

Tijdens mijn zwangerschap en vlak voor de bevalling had ik maar 1 vriend: Google! Maar ik kwam er al snel achter dat hij niet bevallings-technisch was ingesteld, DAMN, wat nu?!

Volgens mij Googelt iedereen zich helemaal suf tijdens de zwangerschap: ‘hoe groot is mijn baby nu’, ‘wat moet er in mijn vluchtkoffer’, ‘hoe voelen de eerste weeën’ en ga maar door. Maar is er ook iemand die je persoonlijke antwoorden geeft? Uhh… Nou beste moeders, dit zijn mijn tips.

1: Wit: no good idea

Thank god toen mijn vliezen braken dat ik slippertjes aan had. Anders sta je letterlijk te soppen in je schoenen, iiiieeeee. Het was dus zomer, en ik had een witte broek aan. Hoe had ik ooit kunnen bedenken om ook een witte broek in mijn vluchtkoffer te doen? Iets met ‘door hormonen ben je niet jezelf’? Ofzo..? Tip: geen wit.

2: Ik wil ik wil ik wil

Wist ik achteraf dat ik mijn benen ZELF moest vasthouden tijdens de bevalling? Nou, nee! Het is natuurlijk ook de normaalste zaak van de wereld als de verloskundige in het heetst van de strijd zegt ‘doe je benen wijd en trek ze op met je knieën zo ver mogelijk naar je toe’. En ohja, ze zei ook nog ‘je moet persen wanneer ik dat zeg’. Oke, adem in adem uit.. HOE DAN?! Ik-verga-van-de-pijn-en-nu-moet-ik-ook-nog-naar-jou-bevelen-luisteren. Tja, en je partner heeft ook niet altijd door dat je hulp nodig hebt.. IK WIL DAT JE NU %#^$*@^$ MIJN BENEN VASTHOUDT TIJDENS HET PERSEN! Tip: vraag om hulp als je dat nodig hebt. Je bent sowieso stoer, je hoeft je niet meer te bewijzen. 

3: In trance

Geloof het of niet. Ik ben niet zweverig ingesteld, maar dat kan wel helpen tijdens de bevalling. Geen cursussen gedaan ofzo hoor, maar wanneer je op je ademhaling let gaat het je net iets makkelijker af. Dat een bevalling pijn doet (lees: helse pijn, help, leef ik straks nog?), weten we allemaal, maar verzet je niet tegen die pijn! Wanneer je inademt voel dan de pijn, en bij het uitademen laat je de pijn weer wegvloeien. De tijd gaat zo veel sneller want je bent er helemaal op gefocust, en dus in trance. Tip: just do it!

4: Bah, vies. NEE, het is niet vies!

‘Ik moet poepen’ zei ik toen ik als een malle moest persen. ‘Poep maaaaaaar!!!!’ zei de verloskundige. Huh, ‘doe maar’? Is dat dan niet vies? Nee lieve mama’s (to be), dat is niet vies en zelfs heel normaal. Ze weten echt niet beter. Het hoeft je trouwens niet te overkomen hoor ;). Maar het kan dus wel. Bijna altijd. Bij de meeste vrouwen. Stiekem vind ik het wel vies. Bah. Ander onderwerp. Tip: het is echt niet vies.

5: Wat nou persen?

Hell yeah.. ik mag persen! ‘Je voelt zelf precies wanneer het een perswee is en dus wanneer je moet persen. ‘Echt’? Wel persen, niet persen, wel persen, niet persen? Ik moest al persen bij 9.5 cm ontsluiting, en dat tijdens het hoogtepunt van de wee. Maar wat was het hoogtepunt? Geen idee. ‘Ik doe maar wat hoor’ zei ik geïrriteerd. Achteraf veel te lang bezig geweest, geen energie meer en heb me dus suf geperst. We hadden nooit moeten beginnen bij 9.5 cm! Tip: luister naar jezelf.

6: Lekker hard, het mag!

Tijdens een wee duwde mijn vriend zijn vuisten tegen mijn onderrug. Nee, dat deed hij niet uit zichtzelf. Ik zei ‘rug rug rug’. Na 10x was de hint duidelijk. Tip: zeg het duidelijk, hoe sneller je man je helpt, hoe fijner het is voor jou.

7: Ik moet plassen!

‘Grapje, ik heb al in mijn broek geplast’. Urineverlies na de bevalling. Het kan echt gebeuren. Je kraamhulp zegt niet voor niets dat je zo snel mogelijk je bekkenbodemspieren. ‘Ach komt wel, ik heb daar nu geen zin in’. Uhh.. bestaat er een tijdmachine? Tip: train je spieren ook echt ;).

8: Wanneer gaan jullie weer?

‘Koffie, thee, sapje, fris, glaasje water? Ook beschuit met muisjes erbij’? Pff, ik werd gek van alle kraambezoek. Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik geen kraamvisite meer wilde. Heb ik wel alle boodschappen in huis? Is het hele huis schoon (niet iedereen had ons nieuwe huis gezien, dus een rondleiding was ook wel op zijn plaats). ‘Wat leuk dat jullie er zijn…NOT (wanneer gaan jullie weer?)!’. Ik heb echt onwijs lieve vrienden maar kraamvisite kon ik best lastig handelen op sommige momenten. Tip: kraamfeest!

9: ‘Dit is kraamverband’.. WUT?

Je hebt maandverband je hebt kraamverband. Lijkt op elkaar toch? FOUT! Kraamverband is 6x zo lang en reikt van je navel tot aan je billen. Je zal het nodig hebben, believe me. Tip: schrik niet als je het kraampakket bekijkt.

10. 10, 9, 8, 0!

Ja, het kan snel gaan. Dacht je dat je klaar was met een vluchtkoffertje? Zet ook even je kraampakket klaar, en als het even kan wat emmers en vuilniszakken. Het kan namelijk gebeuren dat je het ziekenhuis niet meer red! Tip: wees echt echt echt goed voorbereid.

Laat je vooral lekker gaan tijdens je bevalling, je zal er geen spijt van krijgen ;).

7 jaar geleden

Goeie blog! Zeg ik als zwangerfit docente...!

7 jaar geleden

En een goede onderbroek waar ie in past...haha. Die mocht mijn man nog gaan halen.

7 jaar geleden

Vooral punt 9 , wetende dat je de eerste dagen 2 kraamverbanden nodig hebt...