Snap
  • oxytocine
  • bevallingsverlof
  • knuffelhormoon
  • endorfine
  • weeen

Hierom wil je oxytocine opwekken met je bevalling

Oxytocine is hét hormoon dat je wil opwekken tijdens je bevalling.

Ontspanning is key tijdens je bevalling, want als je ontspant komt het hormoon oxytocine vrij in je lichaam. Laat dat nou net het hormoon zijn dat je nodig hebt om je baby ter wereld te kunnen brengen. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon, gelukshormoon, zwangerschapshormoon of zelfs liefdeshormoon genoemd.

Dat oxytocine knuffelhormoon wordt genoemd, komt omdat het natuurlijke hormoon in je lijf vrijkomt wanneer je met iemand knuffelt. Dat kan je kind zijn, maar ook je partner of een vriendin. Dit gebeurt ook bij zoenen, wanneer je seks hebt of zelfs bij oogcontact met een leuk persoon. 

Misschien is dat wel die kriebel die je laag in je buik voelt, als je iemand ziet die je leuk vindt. Vandaar dan ook de bijnaam liefdeshormoon. Wanneer je blij en gelukkig bent, giert oxytocine ook door je lichaam en ook wanneer je bevalt maakt je lichaam het hormoon extra aan.

Het gelukshormoon oxytocine

Oxytocine wordt vanuit je hersenen afgegeven naar je lichaam bij zoenen, huid-op-huidcontact, een knuffel, een compliment en tijdens je bevalling. De functie van het hormoon is bij zwangere vrouwen namelijk de geboorte van het kind bevorderen. Oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, dat zijn de weeën die je voelt. Die weeën zorgen weer voor de ontsluiting en hoe meer ontsluiting je hebt, hoe eerder je je baby in je armen kan houden.

Als je bevalt, wil je dus vooral dat het gelukshormoon door je lichaam giert. Het wordt vanzelf vrijgegeven door je hersenen, maar het helpt enorm als je ontspannen bent en je veilig voelt in de omgeving waar je bevalt. Vandaar dat sommige zwangere vrouwen liever thuis in hun eigen vertrouwde omgeving waar ze privacy hebben bevallen. Anderen voelen zich juist prettiger in het ziekenhuis, waar medisch personeel aanwezig is voor het geval dat. Beval dus vooral waar jij je goed voelt.

Kun je oxytocine zelf opwekken tijdens je bevalling?

Nou, dat is dus het leuke van het knuffelhormoon: dat kun je inderdaad zelf opwekken. Dus ja, je kan er zelf voor zorgen dat er meer oxytocine vrijkomt in je lijf tijdens je bevalling. Zoals gezegd komt het hormoon vrij bij aanraking, je kunt jezelf dus aanraken wanneer je weeën hebt. Natuurlijk kun je dit ook aan je eventuele partner overlaten of zelfs aan een doula. Een massage kan al voldoende zijn om die oxytocine een extra zetje te geven.

Hoe kun je oxytocine opwekken bij jezelf?

Er zijn verschillende andere manieren dan aanraking om de aanmaak van oxytocine te stimuleren:

  1. Bevallen in een rustige, veilige omgeving
  2. Je lievelingsmuziek opzetten
  3. Het licht dimmen, kaarsjes aansteken of een zoutlampje aanzetten
  4. Een fijne geur om je heen, van bijvoorbeeld een geurkaars of geurstokjes
  5. Warmte, want dit zorgt voor ontspanning en dat zorgt weer voor oxytocine. Denk aan een warm bad, een douche of kruik
  6. Zoenen, het masseren van je tepels en een orgasme zorgen voor een golf aan oxytocine. En jawel, er zijn zeker vrouwen die dit doen tijdens hun bevalling 

Endorfine, dat andere fijne hormoon

Nog een voordeel van het bij jezelf opwekken van oxytocine is dat endorfine vrijkomt in je lichaam. Dit is ook een natuurlijk hormoon dat door je hersenen naar je lichaam gestuurd wordt. Endorfine werkt eigenlijk als een natuurlijke pijnstiller. Dat is heel fijn wanneer je weeën hebt en die pijn moet opvangen. Bovendien ontstaat er een vicieuze cirkel: door endorfine kan je meer ontspannen en dan komt er weer meer knuffelhormoon vrij, daardoor komt er weer meer endorfine vrij.

De vijand van oxytocine

Jawel, het knuffelhormoon heeft een heuse vijand, namelijk adrenaline. Adrenaline komt vrij bij stress, angst, boosheid en irritatie. Dit hormoon heeft invloed op de aanmaak van oxytocine en kan dus, als er veel van vrijkomt in je lichaam, de bevalling stagneren. Wegblijven bij deze boosdoener dus.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.