Wasbare luiers
De toekomst of te veel gedoe?
Toen ik vorig jaar erachter kwam dat ik zwanger was, waren de wasbare luiers een van de eerste gedachten. Als echte wereldverbeteraar ging ik (online) op onderzoek naar de beste luier tegen de beste prijs. Ik kwam erachter dat er veel verschillende soorten wasbare luiers bestaan: een eendelig systeem, een tweedeling systeem, een hydrofiel luier, een wollen broekje. En dan al die verschillende merken. Er is geen enkele site die de wasbare luiers vergelijkt met elkaar, hoe kon ik nou de juiste vinden?
Dan toch maar rondvragen in de vriendengroep en rondkijken op social media; ik was natuurlijk niet de eerste die hiernaar op zoek ging. Veel verschillende merken en alles wat beter voor het milieu dan de ‘gewone’ luiers. Tja, dat had ik zelf al wel gevonden. Vrienden van ons waren zeer tevreden met een klein lokaal bedrijf in de buurt van Utrecht. Een goede website en online voorlichtingen over de luiers die zij verkopen. Ik schreef mij en m’n vriend in en noteerde alvast al m’n vragen. Conclusie: een tweedelig systeem had de voorkeur, de merken maakten weinig uit want zij verkochten voordeelpakketten voor een standaard prijs en alles kon online besteld worden. Inmiddels had ik nog maar 8 weken tot mijn uitgerekende datum dus werd het wel tijd om een keuze te gaan maken. Enthousiast shopte ik het compleetste voordeelpakket (uiteraard ook de duurste) en gaf 1500 euro uit. Zeker niet goedkoop, maar ik had het gevoel dat ik alles had wat nodig was: luiers met klittenband, luiers met drukknoopjes, overbroekjes, zwemluiers, een emmer, noem maar op.
Onze dochter werd 3 weken vroeger geboren dan de uitgerekende datum. Geen stress, ze was niet te vroeg, maar wel wat klein en licht. De wasbare luiers waren dan ook erg groot en we moesten de kleinste maat luiers kopen bij de drogist, maatje 1. Zo gingen we de eerste paar weken door, onze wasbare luiers bleven in de kast liggen. Op een gegeven moment wilde ik toch de stap gaan maken. Onze dochter was goed gegroeid en de luiers zouden nu wel passen. Hoe ging het ook alweer: een onderbroekje met een velletje erin (om de ontlasting op de vangen, het onderbroekje absorbeert het vocht), een overbroekje zodat het niet gaat lekken, zorgen dat het overal afgesloten is en klaar is Kees. Uiteraard ging het niet zo makkelijk en vergde het wat geduld om handig te worden in de handelingen. De luiers waren niet goed gesloten dus volgde er lekkage, de luier was dikker dan een ‘normale’ luier dus het was zoeken hoe je hem het beste kon omdoen, er moet een stuk meer worden gewassen, je ontwikkelt een voorkeur voor bepaalde broekjes en ga zo maar door.
Ondanks dat ik zeker wil bijdragen aan het milieu, heb ik er voor gekozen om de inlegvellen maar 1 keer te gebruiken en deze niet te wassen in de wasmachine (dat kan dus wel als er niet is gepoept). Ook hebben we er billendoekjes bij besteld, maar eigenlijk gebruiken we die weinig. De poep haal je weg met toiletpapier om vervolgens met een billendoekje en een spray de billen te verzorgen en schoon te maken. Het klinkt net zo makkelijk als dat het is, maar dat zit gewoon niet goed in mijn systeem helaas.
Wasbare luiers zijn, wat mij betreft, dus geen gedoe. Ook als we een dagje op stap zijn, redden we ons prima. Genoeg onderbroekjes en inlegvellen mee, die vervang je elke keer, een 2 extra overbroekjes. In principe doe je met 2 overbroekjes de hele dag, maar zoals altijd kunnen ongelukjes gebeuren. Ook zorg ik altijd dat de broekjes droog zijn voordat ik ze opnieuw gebruik. In ons pakket zijn handige zakken meegeleverd waar een waterdicht vak inzit voor de was en een vak met gaas, zodat de overbroekjes kunnen drogen, ideaal! Als je weer thuis bent, rits je de zak open en gooi je hem zo in de wasmachine, zonder de vieze luiers eruit te halen. Dat lukt vanzelf tijdens het wassen. Ook in de emmer, die thuis staat, zit een handig netje zodat je niet elke luier apart in de wasmachine hoeft te doen.
En dat wassen? Tja dat doe je sowieso wel met een kleintje heb ik gemerkt. De luiers was je op 60 graden, althans de luiers die ik heb, en dan op babywas (extra water, 1200 toeren). Die was duurt ongeveer 2,5 uur. De luiers hang ik daarna op aan de waslijn, maar de onderbroekjes kunnen ook gewoon aan de droger (maar als ik het dan doe voor het milieu, dan gebruik ik de droger maar niet haha).
Inmiddels zijn we 5 maanden verder en bevallen de wasbare luiers nog steeds heel goed. Ik merk zelfs dat de mega poepluiers geen probleem zijn voor deze luiers en als ze een ‘normale’ luier aangeeft gaat dat nog wel eens mis. Ja, ze draagt dus soms ook ‘gewone’ luiers; op de kinderdagopvang en als ze bij mijn schoonouders is. Te veel gedoe, ik snap het wel. Mijn schoonouders hebben 6 kinderen grootgebracht, allemaal in de weggooiluiers. Dus het automatisme zit er goed in, dat geldt ook voor de kinderdagopvang. Bij de laatst genoemde krijg ik braaf haar eerste luier van de dag (die wij thuis omdoen) mee in een tas en mijn dochter draagt de wasbare luier als ik haar ophaal. Op dit moment is zij de enige met deze luiers in de groep. Misschien volgen er nog meer en wordt straks de wasbare luier de ‘normale’ luier! We gaan het zien. Ik ben in ieder geval heel blij dat deze keuze zo goed bij ons past!
En bijna vergeet ik nog: onze dochter heeft dus bijna nooit last van luieruitslag, alleen als ze de niet wasbare luiers heeft aangehad. Niet heel erg, maar er moet wel een zalfje op.
En het andere positieve punt: ze schijnen ook eerder zindelijk te worden met wasbare luiers!
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Wat goed zeg! En dat laatste is ook geen overbodige luxe :) Liefs, Laura