Snap
  • Babyspullen
  • tweedehands
  • babyuitzet
  • duurzaam
  • Groen
  • wasbareluiers

Groen moederen

over hoe ik duurzaam een babyuizet bij elkaar sprokkelde

Ik schreef op mijn eigen blog al eens een stuk over wat je écht nodig hebt voor een newborn, want eerlijk? Die uitzetlijstjes werken me op mijn zenuwen en achteraf hebben we veel niet gebruikt. Nu ben ik best een groene moeke en let ik er op zo duurzaam mogelijk bezig te zijn, maar hoe doe ik dat? 

1. Spullen huren in plaats van kopen

Het makkelijkste om aan te passen is je koopgedrag (naar mijn mening). Ja, het is leuk om voor je baby allemaal leuke nieuwe spullen te kopen, maar wist je dat je ook vanalles kunt huren? Wij hebben geen box (daarover kun je meer lezen in het artikel op mijn eigen blog) en in plaats daarvan huren we een mozes mandje met standaard. Een ledikant sliep onze Nyjah nooit in, dus in plaats van nog een bedje kopen, huren we ditmaal ook een cosleeper.

2. Zelf dingen maken

Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd, niet iedereen heeft 'het geluk' een SAHM te zijn en eindeloos te kunnen haken/naaien als de mini's een dutje doen. Ik heb wél die luxe gelukkig en heb dus zelf verschillende dingen gehaakt van wol die ik aan nog had en die ik onlangs kocht. Het dekentje voor de cosleeper heb ik zelf gehaakt en ook een mutsje, slofjes en wat andere items zijn homemade.

3. Tweedehands shoppen

Ditmaal ben ik gek op wolletjes. Wol is geen vegan product, maar wanneer je deze items tweedehands koopt is het (in mijn optiek) vele malen duurzamer en groener dan wanneer je nieuwe kleding bij een (bijvoorbeeld) Primark of H&M haalt. Op verschillende groepen op Facebook kun je terecht voor mooie tweedehands wollen items, daar heb ik dus goed ingeslagen. Naast dat het bakken geld scheelt, creëer je ook geen extra vraag naar producten. 

Snap

4. Go Zero Waste

Dit is en blijft mijn favoriet. Bij Ivy* besloot ik al te gaan voor wasbare luiers, bij Nyjah konden we deze eindelijk gebruiken en ditmaal gaan we hier mooi mee door. Ja, vanaf de newborn fase al want dat is bij Nyjah heel goed bevallen. Naast dat het goedkoop is, is het ook beter voor het milieu, beter voor de gevoelige huid van je baby en je kunt naderhand de luiers wassen, opbergen en voor een eventuele volgende baby gebruiken of je verkoopt ze door/geeft ze weg. Naast de wasbare luiers gebruiken we ook wasbare billendoekjes. Daar was ik eerst wat huiverig voor, maar dat is ook enorm meegevallen dus daar gaan we mooi mee verder.

5. Kritisch kijken naar wat nodig is

Een kraampakket heb ik niet om meerdere redenen.

Het is veel al gevuld met producten die veel plastic bevatten.Veel producten uit het pakket heb ik bij Nyjah niet gebruikt.Een luxer kraampakket vol cadeaus is niet aan mij besteed want ook daar gebruikte ik weinig van.

Dus de keus was snel gemaakt: ik nam geen kraampakket en keek wat ik de vorige keer gebruikt heb. Ik heb bijvoorbeeld gaasjes en alcohol gebruikt, handzeep en kraamverband. Ditmaal kocht ik deze items dus los. Matjes voor in bed had ik nog liggen (daar had ik er zoveel van gehad en er slechts 1 gebruikt). Ook hier heb ik dus kunnen besparen op geld en materialen.

6. Kies voor natuurlijke producten 

Ik ben GEK op verzorgingsproducten voor mijn haar en ook voor de baby is het fijn om te kiezen voor producten. Maar een babyhuidje is gevoelig en allerlei producten met bijvoorbeeld zeep zijn totaal onnodig. Dus ik koos voor o.a. koudgeperste olijfolie met bijvoorbeeld kamille of lavendel als verzorgend component. Nee, dit zijn geen essentiële oliën maar maceraten. Je kunt deze oliën gebruiken bij bijvoorbeeld een kompres (ideaal bij krampjes) maar je kunt het ook gebruiken om lekker te masseren. 

Snap

Zo zie je - door kleine dingen toe te passen kun je de baby uitzet echt zo duurzaam maken als je zelf wilt. Nog een tip: wees écht kritisch over alles wat op zo'n lijst staat. Vaak is zo'n lijst gemaakt om te stimuleren om maar zoveel mogelijk te kopen. Afgezien van een slaapplek voor je baby, voeding, passende kleding en luiers is er echt niet zoveel nodig.