Snap
  • Babyspullen
  • boeken
  • tuinieren
  • natuur
  • Tuin
  • compost

Boekrecensie: Compost - maak je eigen mest van afval en kliekjes

Een leuk leer- en doeboek voor kinderen over een onderbelicht onderwerp, de zin en onzin van compost!

Een kinderboek over compost, dat zie je niet veel en eerlijk gezegd was ik er licht sceptisch over. Maar wat een leuk boek is dit. Naast natuurlijk heel veel informatie over compost, wat je ermee kunt doen (en wat niet) en hoe je het moet maken, zit dit boek vol met spelletjes en leuke bezigheden.

Een aantal pagina's zijn van hard karton en kun je uit het boek halen om bijvoorbeeld het bordspel 'Wormen en Ladders' van te maken. Maar er zitten ook 2 stickervellen in en een uitneembare wormen-identificeerkaart, want wormen zijn natuurlijk de beste vriend van de composthoop.

Snap

De teksten zijn hier en daar nog best moeilijk (protozoa, activatoren, potassium) en dus niet echt toegankelijk voor jonge kinderen, maar met een volwassene erbij moet dat vanaf een jaar of 10 wel goedkomen. Dat maakt echter wel dat er voor volwassenen ook heel veel nieuwe dingen te leren zijn.

Alle tekst is ruimschoots van leuke afbeeldingen voorzien, met hier en daar een grapje of een woordspeling. De illustraties zijn vaak een mengsel van foto's en tekeningen, iets wat vaak een beetje gekunsteld aandoet, maar hier juist erg leuk en speels gedaan is.

Snap

Grappig detail is dat het boek (na het verwijderen van de stalen pinnen die de bladzijden bijelkaar houden) ook zelf geheel te composteren is. Zonde natuurlijk, want daar is het veel te leuk voor!

Het boek is onderdeel van een serie boeken van uitgeverij Christofoor, waar het eerder gerecenseerde 'Sterren - Een familiegids voor de nachtelijke hemel' ook bij hoort. De auteur heeft in het Engels ook nog een aantal vergelijkbare boeken in dezelfde serie geschreven, over insekten bijvoorbeeld, die momenteel helaas nog niet in het Nederlands verschenen zijn.

Uiteindelijk dus een onverwacht leuk boek, ideaal als kadootje voor kinderen met een grote tuin of een passie voor de natuur en bijzonder leerzaam, ook voor volwassenen. 

Titel: CompostAuteur: Ben RaskinUitgeverij: ChristofoorPrijs: € 16,50Pagina's: 48ISBN: 9789060386392

Website auteur: benraskin.com

[Koop 'Compost' bij Paagman.nl]

Snap

Lees meer recensies op de Kinderboekenbaas: https://kinder.boekenbaas.nl