Terug
Blog header image

Zoveel moeders, zoveel meningen

Zoveel moeders, zoveel meningen.. Dat hoorde ik al toen ik net zwanger was,. Ik kan hier alleen maar volmondig JA op beantwoorden.
Lindsy83
6 jaar geleden

Goed geschreven! Adviezen en richtlijnen zijn handig voor als je iets even niet weet, maar ga het alsjeblieft niet opleggen alspf het de enige juiste manier is! Elk kind is anders en elke moeder ook. En je zal ook maar net die uitzondering te pakken hebben die de regel bevestigd... Ik vind ook, zoalng je doet wat goed voelt is het goed! :)

nijn81
6 jaar geleden

Dat je overbuurvrouw's dochter niet goed reageerde op wortels, wil niet zeggen dat die van jou dat ook niet doet. Ik snap nooit dat mensen zo denken. Wat beginmaand hapjes betreft: toen ik in 2010 mijn oudste dochter kreeg, was de richtlijn nog 6 maanden. Ik heb me er netjes aan gehouden, omdat madam ook niet echt de tekenen gaf dat ze toe was aan eten (knuistjes helemaal 'opeten', eten bijna uit je mond kijken, enz). Toen tweeëneenhalf jaar later mijn jongste kwam, waren de richtlijnen opeens bijgesteld. Naar vier maanden. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat allergieën helemaal niet te voorkomen zijn door je kind niet te vroeg in aanraking te laten komen met bepaald voedsel, wat ze voorheen steeds dachten. Okay, maar ook deze dochter gaf niet echt aan al toe te zijn aan iets anders dan melk. Dus ik heb bij haar toch maar een paar weekjes gewacht, tot vijfeneenhalve maand ofzo. Gewoon omdat ik het bij de oudste ook zo had gedaan en dat ging prima! Richtlijn of niet. Ik volg mijn eigen gevoel. Jij ook, dus dat is prima! Ga zo door!

Frida86
6 jaar geleden

als je het een kiest had je het ander moeten doen en visa versa ;-)

DeeDee1987
6 jaar geleden

Om moe van te worden. Toppunt hier was een oudere dame in de AH die zich met m'n pasgeboren zoontje bemoeide. De zoveelste weer. Lullig. Maar ik knapte. Of ze d'r zogenaamde goedbedoelde bemoeizuchtige advies v d'r eigen wou houden en dat ik het kotsbeu was. Gek genoeg zag ik nog begrepen blikken om me heen ook nog. En opgelucht dat ik was. Ook fijn, een keer de pan uitflippen ipv maar steeds wenselijk gedrag te vertonen.

Blog header image

De 3D/4D echo

en hoe het bijna mislukte!

Bij onze 1e maakte ik om de 3 a 4 weken zo'n leuke buikfoto, zodat je je buik ziet groeien. Nou, ik kan je vertellen, bij een 2e, met een peuter in huis rondlopend heb je daar helemaal geen tijd voor.. Het schiet er gewoon zo snel bij in. Net als zo'n leuk zwangerschapsdagsboek, lukte mij ook niet bij de 2e.. :0 Nu moet ik er wel bij zeggen dat we bij de 2e vanaf week 32 in een grote verbouwing van ons huis zaten, met daaraan voorafgaand alle voorbereidingen (bouwtekeningen, vergunningsaanvraag, voorbereidend werk etc.), dus dat hielp ook niet mee in de tijdsplanning ;)Dus besloten we bij onze 2e een 3D/4D echo te laten maken, zodat we ook van deze baby iets speciaals hadden van de zwangerschap. Bij de 20-weken echo werd mij verteld dat de placenta schuin voor lag, dit betekende dat ik op tijd een 3D/4D echo moest laten maken (tussen 23 en 27 weken ipv tussen 25 en 32 weken). Op deze manier konden ze ons kindje nog wel goed in beeld krijgen. Anders heb je grote kans dat je baby (deels) achter de placenta verscholen ligt. Wat je natuurlijk niet wil, want dat is echt zonde van je geld.

Na zoeken naar een pretecho bureau met goede recensies en redelijke prijzen ;) was het op 20 april '22 -met op 1 dag na 26 weken zwangerschap- dan eindelijk zo ver. Samen met manlief en mijn ouders gingen we een 3D/4D echo doen! Wij hadden dus een vroege 3D echo met 26 weken, dan is je kindje nog niet super mollig; het heeft tenslotte gewoon echt nog geen vetjes. Maar het huidje is ook niet meer doorzichtig, dus je krijgt al wel heel mooi beeld van een mini-mensje! Heb je dus de kans om een 3D-echo te doen en ligt de placenta niet voor, dan zou ik het nog wel even uitstellen tot een week of 30, zodat je kindje wat molliger is. Dan lijkt het nóg meer op je baby zoals je hem in de kraamweek gaat zien :)

En daar lig je dan. In een gezellige kamer met zicht op een groot scherm. Eerst een paar 2D-echobeelden (de bekende zwart-wit beelden). Deze vond ik een beetje tegenvallen. Zie foto bovenaan. De foto's van de 20-weken echo zijn duidelijker. Maar het 3D-beeld moest nog aan...

Tussen neus en lippen door vertelt ze ook nog even dat de baby in stuit ligt.. Help! Daarover later meer...

En toen lag natuurlijk de baby er niet goed voor. Je betaalt je scheel voor 20 minuutjes en dan krijgen ze de baby niet goed in beeld. De handjes en voetjes lagen voor het gezicht. Na allerlei pogingen met de echokop moest ik toch echt even gaan springen en wiebelen.

Uiteindelijk, na toch wel even een paar spannende minuten (zou het lukken; mijn ouders hebben namelijk een uur gereden om er bij te zijn!), hadden we toch prachtig zicht op onze baby in 3D. De baby kwam een stuk beter in beeld. Nog steeds wel de handjes bij het gezicht, maar dat is iets wat we nu nog steeds heel veel zien. Blijkbaar een favoriete houding :D En het zag er toch ook wel heel schattig uit met die handjes bij het gezichtje. Gelukkig kunnen ze met de apparatuur ook dingen (zoals handjes en voetjes voor het gezicht) wegfilteren. Hij lag er dus niet helemaal perfect voor, maarja daar doe je niks aan. We kregen dus wel veel hetzelfde beeld te zien. Maar wel zo gaaf om je kindje alvast in 3D te zien! :) Ze maken er ook een filmpje van, zodat je ook bewegend beeld hebt: de 4D.

We kregen een paar foto's mee en de rest van het beeldmateriaal werd via een download link verzonden. Onze prachtige baby in 3D heeft de rest van de zwangerschap op de kast gestaan. Zo gaaf om het gezichtje alvast te kunnen bewonderen. Ik vond het een mooie (maar wel prijzige) ervaring.