Snap
  • Baby
  • droomritme
  • babyslaaptips
  • zelflerenslapen

Zelf in slaap leren vallen

Slapen is een vaardigheid die een baby moet leren.

Leg je baby in bed en ga maar slapen. Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Er gaat namelijk een heel proces aan vooraf. Alles wat er gebeurt voordat je baby gaat slapen is bepalend voor het slapen zelf.

Is er bijvoorbeeld een duidelijke slaaproutine? Klopt het ritme?. En hoe is het kamertje? Is de kamer donker genoeg, niet te warm of koud?

-Om goed te kunnen slapen moet een baby slaapdrang opbouwen en dit gebeurt via het homeopathische proces. De moeheid bouwt zich op tot een maximum en dan is het tijd om te gaan slapen. Op het moment dat het homeopathische proces piekt en je baby geeft vermoeidheidssignalen is het tijd voor je baby om naar bed te gaan. Gebeurt dit niet dan neemt de slaapdrang af en wordt het naar bed brengen lastig. Daarom is het ritme ook zo belangrijk. Bij verschillende leeftijden horen verschillende wakker tijden. In mijn gratis e-book vind je hiervan een overzicht. Deze ritmes zorgen ervoor dat je baby op het juiste moment naar bed wordt gebracht. Hierdoor wordt het in slaap vallen makkelijker en zal er minder hulp nodig zijn en krijgt hij zelfstandige slaapassociaties.

Tip! Blijf binnen de wakkertijd en zorg dat je baby helemaal slaapklaar binnen de wakkertijd in bed ligt. Ben je 10 minuten later dan kan dit al problemen geven bij het in slaap vallen.

-Een goede slaaproutine geeft duidelijkheid. Als je elke dag dezelfde routine volgt voor het slapen gaan dan kan je baby zich voorbereiden op wat komen gaat. En zal zich dan makkelijker kunnen overgeven aan het slapen zelf. Het is belangrijk dat je elk dag dezelfde routine volgt. Tussen de dag en avond routine mag wel verschil zitten.

Je hebt verschillende slaapassociaties. Slaapassociaties zijn dingen die je nodig hebt om in slaap te vallen, dit zijn eigenlijk de routines die je steeds weer hetzelfde doet met hetzelfde resultaat. Je hebt ze dus steeds weer nodig om in slaap te vallen.

Je hebt afhankelijke associaties zoals in slaap wiegen, de aanwezigheid van papa of mama, tijdens de voeding in slaap vallen. Een afhankelijke associatie zorgt voor minder lange slaapjes van minder kwaliteit. Een slaapcyclus van een baby bestaat uit 45 minuten. Rond de 20-30 minuten komt je baby uit de diepe slaap en kan dan sneller wakker worden. Weet je baby niet hoe hij/zij zelf in slaap kan vallen dan zal hij/zij gaan huilen en weer je hulp nodig hebben. Eenmaal wakker is het lastig om ze weer in slaap te krijgen. 

En je hebt zelfstandige slaapassociaties. Zoals een knuffelbeer, een slaapzak of een speentje. Het voordeel van een zelfstandige slaapassociatie is dat je baby deze altijd bij zich heeft tijdens het slapen en dus niet jouw hulp nodig heeft om (weer) in slaap te vallen.

Daarom is het belangrijk dat je baby zelf in slaap leert vallen. Maar hoe doe je dat?

 Je kunt dit oefenen in de wandelwagen. Leg je baby 10 minuten voor bedtijd rustig, mag ook bijna slapend (als hij/zij nog maar wakker is) in de wagen en begin meteen te wandelen. Zo help je ze nog een klein beetje maar vallen ze wel zelf in slaap. Dit kun je ook in het bedje doen. Leg je baby bijna slapend in het bedje en blijf er de eerste keren bij tot hij/zij slaapt. Je mag je stem gebruiken of je kunt wat kriebelen op de rug. Gaat dit goed dan bouw je steeds meer je hulp af. Gaat je baby huilen? Troost eerst in het bedje, lukt dit niet dan pak je hem/haar op en zodra je baby weer rustig is leg je hem/haar terug in het bedje.

Het is even wat tijd investeren maar het zeker waard.

Kom je er zelf niet uit? Je mag altijd contact met me opnemen voor vrijblijvend advies 0652632349

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij thenewsleepcoach?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.