Snap
  • Baby

Yerugblik: Een bewogen jaar

Het afgelopen jaar hebben vooral in het teken gestaan van trotse momenten en onzekerheden.

Vlak na de geboorte van mijn dochtertje ontdekte ik mamaplaats. Ik heb enkele blogs geschreven aan het begin van het moederschap. Al enkele malen nam ik mijzelf toe om nog een blog te schrijven, bijvoorbeeld over het combineren van moederschap met werken, de onzekerheden die je als newborn ouder hebt, de supertrotse momenten als je kleintje wéér iets nieuws leert en de momenten waarop je nadenkt over gezinsuitbreiding. 

Terugblikkend op het laatste jaar kijk ik met een grote glimlach terug. Hoewel ik kinderpsycholoog ben en dus de nodige theoretische kennis heb over ontwikkeling en kinderen heb ik zo vaak verbaasd zitten kijken als mijn dochter weer een nieuwe vaardigheid heeft geleerd. Ook het loslaten van je zorgen als moeder lukte niet altijd even goed als ik soms ouders adviseer tijdens een cursus mindful ouderschap. Hier kan ik dan later (na stress en soms een discussie met manlief) toch ook wel om lachen en helemaal als ik later bedenk dat het echt 'nergens voor nodig was'. Toch hebben we ook flinke zorgen gehad, bijvoorbeeld bij de eerste ziekte van onze dochter, een nieuwe zwangerschap die zich aankondigde (zeer gewenst) welke helaas niet goed afliep en hoe combineer je ouderschap en werken?

En toen kwam daar twee weken geleden ineens dé mogelijkheid voor mij om een opleiding te gaan doen die ik altijd al wilde gaan doen, maar waarbij ik wel meer uren zou moeten gaan werken. Dilemma: mijn grote droom, maar hiervoor moest ik toch flink inleveren. Wat nu? Gelukkig heb ik dan een hele lieve man die mij steunt en met wie ik goed kan overleggen over wat te doen. Samen hebben we nu besloten om ook dit avontuur aan te gaan. We zullen moeilijke momenten kennen (de eerste was afgelopen dinsdag toen ik het net besloten had en "ja" ha gezegd tegen de opleidingsplek en mijn dochter ziek werd en ik me alweer schuldig ging voelen), maar met de nodige aanpassingen kunnen wij als gezin er ook van groeien. Op naar de volgende uitdaging!