Snap
  • Baby
  • Nieuws

Wie gebruikt er nog doopnamen? Of kies je alleen voor een ‘vrije naam’?

Sommige mensen hechten veel waarde aan het vernoemen en vernoemd worden. Laat je de naamkeuze hierdoor beinvloeden?

Ik vraag mij weleens af of er tegenwoordig nog doopnamen worden gebruikt in de naamgeving van baby’s? Zelf vind ik het heel mooi.

Toen we zwanger waren, stond gewoon vast dat de baby een doopnaam of meerdere doopnamen zou krijgen en een (vrije) naam als roepnaam.

Zo hebben we onze oudste zoon vernoemd naar de overleden vader van mijn man. Omdat we hem misten maar ook omdat we het mooi vonden dat zijn naam door werd gegeven. En onze zoon is echt de stamhouder van de familie. Toen was hij de enige van de familie, dus dat is een extra dimensie. De tweede doopnaam hebben we de naam van de enige broer van mijn man gegeven. We hebben er nog nooit spijt van gehad dat we het zo hebben gedaan.

De geboorte van een naam

Bij onze dochter en tweede zoon hebben we dat ook gedaan. Onze dochter is vernoemd naar mijn moeder, mijn overleden schoonmoeder en naar de enige zus van mijn man die voor de geboorte van ons oudste kindje erg veel voor ons had gedaan.

Onze jongste zoon hebben we vernoemd naar mijn vader en naar mijn man. Hier hebben we ook nooit spijt van gehad, sterker nog, we waren heel blij dat we dit hadden gedaan omdat mijn vader, 2 maanden na de geboorte van onze jongste zoon, plotseling overleed. En hij was zo trots dat onze jongste naar hem was vernoemd….

Toch ben ik nieuwsgierig. Wie maakt er nog gebruik van doopnamen of vernoemen ouders, broers en of zussen bij de naamkeuze van hun kindje?

12 jaar geleden

Wij hebben onze kinderen maar 1 naam gegeven, ze zijn ook niet vernoemd. Mijn zus heeft gekozen voor 2 namen die ze mooi vond voor haar kinderen dus ook daar geen vernoemingen.

12 jaar geleden

Ik noem het geen 'doopnamen', want onze dochter is niet gedoopt, maar ze heeft drie namen, eerste naam is roepnaam, tweede een afkorting van de naam van mijn overleden moeder en derde een naam die mooi paste bij de tweede, we vonden het 'niet af' zonder die derde naam.

12 jaar geleden

Ik ben niet christelijk, dus laat mijn kindje ook niet dopen, dus ook geen doopnamen hier. Maar, mijn dochter heeft wel een tweede naam. Gewoon, omdat het kan, omdat het mooi klinkt bij elkaar en omdat de afkorting van haar eerste twee namen (E.M.) de afkorting is van haar naam (Emily).

12 jaar geleden

Toen ik zwanger was van mijn 2de kindje wilde ik mijn eerste zoontje vernoemen in de doopnamen van mijn 2de kindje. Mijn eerste kindje is 9 weken na zijn geboorte overleden en voor ons was het heel speciaal dat we ons kindje zouden vernoemen. Bart zal hierdoor altijd blijven voortleven in de doopnamen van Gijs.