Wegwerp versus wasbare zwemluiers, wat is beter?
De voor- en nadelen op een rij
Ga je voor het eerst zwemmen met je kleintje? Superleuk natuurlijk! Maar wat trek je hem aan? Welkom in de wondere wereld van zwemluiers. De keuze is reuze, dus we leggen je graag het een en ander uit. Want wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van wasbare zwemluiers? Of heb je meer aan zwemluiers die je na één keer weggooit?
Wat zijn zwemluiers?
Allereerst even over zwemluiers in het algemeen. Een zwemluier is een luier gemaakt van niet-absorberend materiaal. Dat betekent dat de luier zich niet helemaal vol zuigt met water zodra je kindje in het zwembad of de zee gaat. Wel zo fijn natuurlijk, maar hier volgt gelijk de allerbelangrijkste les: plasjes worden dus ook niet geabsorbeerd door deze luiers. Urine loopt er gewoon uit. Trek een zwemluier dus echt pas voor het zwemmen aan en niet al thuis, want dan is de kans groot dat de Maxi-Cosi of het autostoeltje al ondergeplast is voordat jullie bij het zwembad arriveren. Zwemluiers houden wel poep tegen en zijn daarom reuze belangrijk. Je wil natuurlijk niet dat het zwembad moet worden leeggepompt omdat-ie dankzij jouw baby vol met drijvende keutels zit. Je kunt ervoor kiezen om je baby een extra zwembroekje, badpakje of uv-pakje aan te trekken over de zwemluier, maar dit hoeft niet.
Wegwerp zwemluiers
De naam zegt het al: wegwerp zwemluiers gooi je na één keer gebruiken weg. Je koopt ze vaak in een verpakking met meerdere exemplaren. Denk aan 6 à 8 euro voor 12 wegwerp zwemluiers. Het grote voordeel van deze luiers is dat je ze niet hoeft schoon te maken. Mocht je baby gepoept hebben tijdens het zwemmen, dan hoef je dit er niet uit te wassen, je gooit 'm gewoon in de prullenbak. Een ander voordeel is dat ze in de meeste supermarkten en drogisterijen te koop zijn. Mocht je bijvoorbeeld op vakantie zonder zitten, dan zijn ze relatief makkelijk te krijgen.
Nadeel: wegwerp zwemluiers zijn er in verschillende maten. Mocht je een lange tijd niet gaan zwemmen met je kind, kan het zomaar zijn dat de wegwerp zwemluiers die je nog over had niet meer passen. Daarnaast, als je vaak gaat zwemmen, produceer je met wegwerp zwemluiers natuurlijk wel aardig wat extra afval.
Wasbare zwemluiers
Wasbare zwemluiers zijn gemaakt van een waterdichte en ademende buitenkant, met aan de binnenkant nylon gaas. Je kunt ze keer op keer opnieuw gebruiken. Ze kosten vaak tussen de 10 en de 30 euro. Of dat voordeliger is, ligt er natuurlijk aan hoe vaak je met je kind gaat zwemmen. Als jullie iedere week samen zwemmen, is een wasbare zwemluier snel voordeliger. Ga je niet zo vaak? Dan kan het voordeliger zijn om wegwerp zwemluiers te kopen. Een wasbare zwemluier is een veel milieuvriendelijkere aankoop dan wegwerp zwemluiers.
Het grote nadeel aan een wasbare zwemluier is dat-ie gewassen moet worden. Hij kan zoals de naam al aangeeft gewoon in de wasmachine, maar als je kindje gepoept heeft in de luier, dan zal je 'm toch vaak eerst even uit moeten spoelen en dat kan een vies werkje zijn. Daarnaast zijn wasbare zwemluiers niet overal verkrijgbaar, dus de kans dat je er op vakantie eentje kunt kopen is minder groot. Als laatste is het fijne aan wasbare zwemluiers dat ze vaak verstelbaar zijn middels drukkertjes of klittenband, waardoor je soms zelfs jaren met dezelfde zwemluier kunt doen.
Zwemtips
Nu je een goede afweging kunt maken tussen wegwerp zwemluiers en wasbare zwemluiers, is het tijd om dat zwembadbezoek te gaan plannen. Ook hiervoor hebben wij wat fijne tips op een rij gezet:
- Veel specialisten raden aan om pas te gaan zwemmen met je baby als-ie zijn eerste inentingen heeft gehad. Kies als je baby jonger is dan 6 maanden het liefst voor een zwembad met een speciaal verwarmd babybad. Kleintjes zijn namelijk nogal gevoel voor kou.
- Veel zwembaden maken ook gebruik van speciale babyuurtjes of babyzwemlessen. Dit is ideaal omdat er dan geen andere gasten zijn, waardoor het lekker rustig is in het zwembad.
- Kies een moment tussen twee voedingen in. Het is voor je baby niet fijn om honger te hebben tijdens het zwemmen, maar het is ook niet prettig om met een volle maag te zwemmen.
- Neem de Maxi-Cosi mee het kleedhokje in. Zo kun je je eerst rustig zelf omkleden. Kies voor een hokje met aankleedkussen, zodat je daarna makkelijk je baby in zijn zwemluier kunt hijsen. Nogmaals: doe die zwemluier dus niet al thuis om!