Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • #vruchtbaar

Week van de vruchtbaarheid

6-12 november

De Week van de Vruchtbaarheid staat in het kader van de impact van vruchtbaarheidsproblemen. Op Mamaplaats lezen we veel verhalen over vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen. De impact is voor de schrijfsters immens groot en beinvloedt hun hele leven. Ik wil kort uitleggen wat de meest voorkomende behandelingen zijn en daarna mensen uitnodigen om hun verhaal te doen.

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)

IUI wordt het vaakst toegepast binnen de vruchtbaarheidsbehandelingen in Nederland. De vrouw wacht op haar natuurlijke eisprong en rond deze tijd worden de bewerkte zaadcellen direct in de baarmoeder gebracht. Indien een vrouw geen natuurlijke eisprong heeft, zal men proberen deze op te wekken.

In-vitro Fertilisatie (IVF)

In-vitrofertilisatie betekent bevruchting in glas. Dit is ook precies wat er gebeurd. De bevruchting vindt buiten het lichaam plaats in een schaaltje. De vrouw krijgt een hormoonbehandeling zodat er meerdere eitjes rijpen. Deze halen ze eruit en brengen ze samen met de zaadjes. Hierna vindt er terugplaatsing plaats bij de vrouw. 

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Als de zaadjes niet goed zwemmen en dus niet van goede kwaliteit zijn, komt ICSI om de hoek kijken. Het lijkt op IVF, met het verschil dat hier in het ziekenhuis het zaadje in de eicel wordt geinjecteerd.

Hoe heb jij de IUI, IVF of ICSI beleefd? En na hoeveel rondes was het bij jou raak?

6 jaar geleden

3rondes iui toen was 't raak en geen anticonceptie gebruikt na de bevalling omdat 't eerst toch moeilijk ging spontaan na 4 maand weer zwanger het is gezellig druk nu

6 jaar geleden

September 2013 is onze zoon geboren. Het was een ongeplande zwangerschap, met veel complicaties, maar wat waren we blij om hem in onze armen te sluiten. Hier na ben ik meteen aan de prikpil gegaan. Na 3 injecties, ben ik gestopt. Ik had een grote wens voor een 2de, en ik hoorde dat het gauw een jaar kon duren voor je menstruatie weer terug keert. Na 1,5 jaar was eindelijk mijn menstruatie terug gekeerd, maar zwanger worden lukte maar niet. Meerdere malen door de huisarts weggestuurd. Nu eindelijk lopen we bij de gynaecoloog en worden zowel ik als mijn vriend binnenstebuiten gekeerd. Alleen nog de sperma onderzoek van mijn vriend nu, en dan krijgen we de uitslag van onze onderzoeken. Ik zit enorm in spanning en hoop dat alles gewoon goed is.

6 jaar geleden

Wij hebben bij onze eerste ICSI ondergaan. Was heftig met alles wat om de hoek kwam kijken, maar zeker waard. Wij zijn met een sneltrein in dit traject gekomen omdat wij heel veel negatieve uitslagen kregen. Zo werd er bij ons verteld dat ze IUI maar 2x voor de vorm gingen proberen maar dat we daar niet veel van moesten verwachten. Nadat we waren doorgestuurd voor IVF werd ons verteld dat de kans op slagen met IVF nihil was en dus voor ICSI werd gekozen. Bij de eerste rijping van mijn eicellen was er maar 1 dominant dus is dit afgebroken. De 2e cyclus was het wel gelukt en is onze dochter geboren 6 jaar geleden. We hebben gelijk gezegd dat we dit traject niet nog eens gingen doen, we zijn al gezegend met 1 gezond kind. Maar ook al is de kans nihil zelfs met IVF, ben ik niet terug aan de anticonceptie gegaan. En een tweede was immers altijd welkom. Nu ben ik 5 maanden geleden bevallen van onze 2de dochter en zij is tegen alle verwachtingen in zonder tussenkomst van artsen verwekt. Toch bijzonder hoe alles kan verlopen