Snap

Wat je baby echt tegen je wil zeggen

Alle mensen communiceren, ook baby’s. Communicatie valt te verdelen onder verbale communicatie (taal/spraak) en lichaamstaal. Omdat baby’s nog niet in staat zijn om te praten, is de lichaamstaal het enige middel om te communiceren. Een van de meest bekendste middelen die baby’s gebruiken om iets duidelijk te maken is het huilen. Iedereen weet wel hoe vervelend dit gedeelte kan zijn. Als ouder wil je maar één ding en dat is dat je kindje zo weinig mogelijk huilt.

Baby´s huilen om verschillende redenen. Een baby heeft met de moeder het meest hechtere band. Om deze reden weten moeders vaak ook te onderscheiden om welk reden haar kindje huilt.  Maar het onderscheiden is niet altijd makkelijk.

Een tijdje terug, was Pricilla Dunstan bij de Oprah Winfrey show. Pricilla heeft een revolutionaire ontdekking gedaan.  Zij beweert namelijk dat lang voordat baby’s kunnen praten, ze al kunnen communiceren.  Volgens haar kun je voornamelijk aan de eerste tonen van het babygehuil horen wat je baby je wilt duidelijk maken. Dus voordat je baby met huilen begint, hoor je een aantal klanken en die klinken als: Neh , Ohw, Heh, Eairh, Eh.

Neh = Ik heb zo’n honger

Je baby maakt dit geluid door bij de ‘n’ zijn tong tegen zijn gehemelte te drukken. Dit komt voort uit de zuigreflex.

Ohw= Ik heb slaap

Je baby heeft zijn mondje helemaal ovaal getrokken, als bij een gaapje.

Heh= Ik heb een vieze luier, ik heb het koud of ik heb het warm

Het huiltje klinkt zoals je zelf de ‘h’ wat hijgerig uitspreekt.

Eairh= Ik heb last van mn onderbuik

Dit komt vanuit de onderbuik. Het klinkt alsof je baby heel hard moet poepen.

Eh= Ik moet en boertje laten

Je baby spant zijn borstspieren omdat daar iets dwars zit. Volgens Pricilla gebruiken alle baby’s van 0-3 maanden deze zelfde klanken. Hier kun je een filmpje bekijken hierover: Spreek jij babytaal?

Tip: Het boek Je Baby van De geboortewinkel.nl. Boek voor ouders die op zoek zijn naar objectieve, betrouwbare en eigentijdse informatie over het eerste jaar van hun baby, zoals: voeding en verzorging, ontwikkeling & spelletjes, denk om jezelf, partners worden ouders, veiligheid voorop en het medisch ABC.

10 jaar geleden

De neh en eh werken hier wel, maar de rest??? Misschien zijn die twee wel het makkelijkste te herkennen!

12 jaar geleden

Aaah wat grappig Brechje! Echt baby gebarentaal, je baby aanleren klinkt wel een beetje als een grote aanpak. Maar ik kan me voorstellen dat het super handig kan zijn.

12 jaar geleden

Hoi, mooi filmpje! Als mamma van 2 meiden vind ik het nog steeds best lastig om hun huiltjes te herkennen. Soms lijken ze ook zo op elkaar! Daarom gebruiken wij ook babygebarentaal. Onze meiden zijn niet doof hoor. We spreken dan ook gewoon tegen ze, maar ondersteunen dat met gebaren. En het werkt! Onze oudste (nu 2) sprak met 8 maanden al haar eerste woorden met haar handjes! super handig en leuk, hele gesprekken op een leeftijd dat praten nog niet lukt. Vandaar dat ik er docent in ben geworden. Meer weten? Kijk eens op www.babygebaar.nl groeten, Brechje