Snap
  • Baby
  • hechting
  • astma
  • hechtingsstoornis
  • ambivalentehechting
  • astmaenhechting

Wat heeft astma met hechting te maken?

Wat heeft Astma met Hechting te maken?

Astma en hechtingsstoornissen

Wist je dat uit onderzoeken in o.a. 1988 naar voren kwam dat astma te maken kan hebben met een hechtingsstoornis? Omdat ik zelf moeilijk behandelbare astma heb en (in de basis) ambivalent gehecht ben door mijn start in de couveuse, vond ik het persoonlijk wel interessant om me verder in te verdiepen. De uitkomsten van dit onderzoek betekenen natuurlijk niet meteen dat iedereen met astma onveilig gehecht zou zijn, dat lijkt me nogal kort door de bocht. Ook zal niet iedereen die niet goed is gehecht astma hebben, maar ik vond de uitkomsten van verschillende onderzoeken waar ik over heb gelezen toch zeker interessant genoeg om erover te schrijven.

Onderzoeken Feinberg en Schwartz 1988

Feinberg (1988) vergeleek de hechting van 30 moeders van astmatische kinderen met 30 moeders van niet astmatische kinderen. Hierbij ontdekte hij dat hechtingsstoornissen 3 keer vaker voorkwamen bij de astmagroep (84%) dan bij de niet astmatische groep (24%). Uit het onderzoek van Schwartz (1988) met 60 andere moeder – kind paren, kwam dat 29% van de niet astmatische kinderen niet goed was gehecht, ten opzichte van maar liefst 86% van de astmatische kinderen. Dat is nogal een significant verschil te noemen.

Verder bleek dat 70% van de moeders van kinderen met astma meer dan 1 heftige gebeurtenis had meegemaakt tijdens de zwangerschap. Bij de andere moeders was dit maar 24%. Toch ook op zijn minst opvallend te noemen. Vanuit de geboortepsychologie gezien vind ik het niet vreemd dat zulke heftige gebeurtenissen tijdens zwangerschap of de geboorte grote invloed op iemands leven hebben. Dat is al voldoende bewezen inmiddels en gelukkig wordt er ook steeds meer naar gekeken of rekening mee gehouden. Al is er zeker nog werk te verzetten op dit gebied.

Mogelijke voorspellers voor het ontstaan van astma

Pennington splitste in 1991 de gegevens uit bovenstaande onderzoeken uit en kon daaruit opmaken dat er vier gebeurtenissen waren, die de hechting het meest bemoeilijkten en daardoor voorspellend konden zijn voor het ontwikkelen van astma door het kind.

Het uitstellen van het vasthouden van de baby, dus denk aan een couveusekindje, wat niet bij zijn moeder heeft mogen bijkomen na de geboorte.

Overlijden in de familie in het eerste jaar.

Emotionele problemen tijdens de zwangerschap.

Emotionele problemen in het eerste jaar na de geboorte.

Pennington verklaarde op grond hiervan dat kinderen, die niet goed gehecht waren met hun moeder, angstig werden en daardoor bepaald gedrag lieten zien, wat samen gaat met automatische reacties van ons hormoonstelsel. Dit zorgt voor de afgifte van chemische stoffen, die vernauwing van de bronchiën veroorzaken. Bronchiën zijn vertakkingen, die de luchtpijp verbinden met de longen.

Nu is astma natuurlijk niet alleen een kwestie van vernauwing van de bronchiën, maar ook van altijd aanwezige kleine ontstekingen in de longen. De afgelopen tijd heb ik met veel mensen contact gehad over dit onderwerp, waarbij er toch over het algemeen veel herkenning was. Voor mij een reden om me hier nog verder in te gaan verdiepen.

Werken aan goede hechting

Om goed te weten en voelen wat jij zelf als baby hebt meegemaakt, tijdens de zwangerschap van je moeder, je geboorte en de eerste jaren daarna, kunnen we samen jouw Geboorteverhaal in kaart brengen. Daarna of los daarvan kunnen we ook werken aan een betere hechting. Hier zijn mooie oefeningen voor. Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen voor meer informatie!