Snap
  • Baby
  • baby
  • moe
  • doorslapen
  • nachtvoeding
  • eerstejaar

Wanneer je baby niet door wilt slapen..

Ik dacht vroeger (althans, dat werd me wijsgemaakt), dat je kind een aantal weken na de geboorte wel moest gaan doorslapen. Ik las veel hoopvolle berichten in boeken over ouderschap, hoorde succes verhalen aan van ouders waarvan hun kind een aantal weken na de geboorte doorsliep.

Je raadt het al: mijn (eerste, tweede en derde) kind sliep(en) niet door. Zeker het eerste jaar niet.

Wat voelde ik me een falende moeder bij onze eerste! Waarom lukte het niet bij ons? Deed ik iets niet goed? Onzeker werd ik ervan. Ik probeerde van alles: ik volgde de adviezen van moeders die het wel lukte op. Zelfs adviezen waar ik niet volledig achter stond heb ik uit wanhoop geprobeerd. Papflessen of flesvoeding extra bijgeven, je kind moe maken d.m.v. een slaapje over te slaan, 5 min. “in slaap huilen”. Verschrikkelijk vond ik dat! (Gelukkig heb ik dat laatste echt maar een keer geprobeerd!)

Toen wist ik nog niet wat ik nu weet...

Een kind slaapt pas door wanneer het eraan toe is. Sommige kinderen hebben langer behoefte aan nachtvoedingen. Sterker nog, eventuele nachtvoedingen zijn juist goed voor de constante voedingsstroom voor het brein! Dat is dan weer gunstig voor de ontwikkeling van het kind.

En echt, ik weet hoe verschrikkelijk het is als je zo moe bent dat je niet eens meer weet of je leeft. Maar door niet meer te focussen op doorslapen heb ik mezelf enorm veel energie kunnen besparen bij onze twee jongsten.

Ik heb het mezelf extra makkelijk gemaakt met onze jongste. M. is nu 1,5 jaar. Hij drinkt nog 1 á 2 keer per nacht en slaapt daarom bij ons op de kamer. We hebben een bed met co-sleeper. De co-sleeper is echter meer voor de sier, I guess. Hij heeft er welgeteld 1 keer in geslapen. Maar soit. Ik slaap. Hij slaapt. Drinkt af en toe, en slaapt weer. En het is enorm knus.

Mijn tips aan andere wanhopige ouders die wensen dat hun kind doorslaapt:

1. Laat het hele doorslapen verhaal los! Dat geeft zoveel rust. Echt. En ja, die gebroken nachten passen vaak niet in onze moderne levens met werk of studie. Maar misschien moeten we van de gedachte af dat baby’s een volwassen slaap/waak-ritme moeten volgen, terwijl ze daar fysiek nog niet aan toe zijn.

2. Hoe kun je de meeste slaap uit de gebroken nachten halen? Past rooming-in bij jullie? Afwisseling van “nachtdienst” met je partner?

3. Dutjes! Doe middagdutjes als het echt te gek wordt ‘s nachts. Ik ben zo’n fan van middagdutjes! Een gezonde, uitgeruste mama = blije baby.

4. Het komt vanzelf goed. Echt! Veel liefde en geduld is the key. 

❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Dokterbibber?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.