Snap
  • Baby
  • tweeling
  • borstvoeding
  • ziekenhuis
  • kolven
  • kraamhotel

Wanneer het weer niet loopt zoals gehoopt

en de zorg vies tegenvalt..

De eerste nacht als nieuwe tweeling mama had ik overleefd. Wel zonder slaap. Ik durfde niet te gaan slapen en wilde waken over mijn kindjes. Daarnaast had ik overal jeuk over mijn hele lichaam en krabde ik mezelf tot bloedens toe open. Een allergische reactie op de morfine tijdens de keizersnede. Helemaal gek werd ik er van! Alsof er miljoenen beestjes onder je huid kruipen.

Het viel me al snel op dat beide kindjes niet goed wilde aanhappen en dat ik heel erg zat te struggelen met het voeden tegelijk. De begeleiding hierin was wel echt matig in het ziekenhuis en toen ik aangaf te willen kolven werd mij gezegd dat ik echt niet te veel moest gaan kolven ivm kans op overproductie.

Had ik hier achteraf maar niet naar geluisterd..

Ik heb nog nooit overproductie gehad en ook na mijn eerste 2 keizersnede had ik problemen met de borstvoeding en moest ik voortijdig stoppen.

Beide kindjes vielen teveel af en moesten bijgevoed worden. Maar het advies bleef, niet te vaak kolven. Hooguit 2 keer overdag en 1 keer 's nachts.

De volgende nacht sliep mijn man wel weer bij ons, hij had een nachtje kunnen opladen thuis en kon er weer tegen aan. Ook dat werd voor ons een nacht zonder slaap. We zaten beide met een baby en het lukte niet om te gaan slapen.

Na 2 nachten werd ik op zaterdagochtend ontslagen uit het ziekenhuis en gingen wij door naar het kraamhotel om daar het weekend te overbruggen. De regels waren inmiddels veranderd. Voorheen werd je pas na 3 nachten ontslagen en bij mijn eerste dochter ben ik na de bevalling zelfs 5 nachten in het ziekenhuis gebleven. Het kraamhotel zat ook in het ziekenhuis en werd voor vrouwen die een keizersnede kregen bijna volledig vergoed door het ziekenhuis.

Dat klonk aantrekkelijk. Nog even in goede handen en ook nog een paar dagen die extra ziekenhuis zorg. Dachten we..

We kregen een geweldig mooie grote kamer met 2 bedden en genoeg ruimte voor 2 baby bedjes. De bedden waren zo oncomfortabel dus daar liep ik al tegen het eerste probleem aan. Ik kon er niet in liggen en had vreselijk pijn aan mijn buikwond.

Ook was de verzorging niet wat ze ons hadden verteld.

De kraamverzorgsters kwamen 2 keer per dag de controles doen bij mij en de kindjes en als wij verder hulp nodig hadden moesten we bellen naar de receptie en om hulp vragen en dan maar hopen dat er iemand tijd had om langs te komen. Want bevallingen gingen voor. 

Wat een enorme drempel is dat en wat slecht geregeld. Je voelt je enorm bezwaard om te bellen om hulp, dus doe je dat niet. Maar als je niet belt komt er ook niemand. Ook hier weer geen begeleiding met de borstvoeding en het kolven.

Ik heb daar 2 nachten huilend in een stoel gezeten omdat ik niet in bed kon liggen en de hele dag liep ik rond en kon ik amper rust pakken. Alle verzorging omtrent luiers, kolven, omkleden en flesjes maken heb ik daar zelf gedaan samen met mijn man. Puur omdat de drempel gewoon veel te hoog was om hulp te vragen.

Zondagavond brak ik, ik had al sinds woensdagnacht niet geslapen en wilde naar huis. Maar dit mocht niet omdat er geen kraamzorg klaar zou staan savonds/snachts. Dus ik moest weer een nacht uitzitten op een stoel.

Het kraamhotel is fijn om heen te gaan als je niet bevalt met een keizersnede en maar 1 kindje hebt om voor te zorgen. Wanneer je zelf mobiel genoeg bent om voor je kindje te zorgen of wanneer je je niet bezwaard voelt om ieder uur te bellen naar de receptie en te vragen om hulp.

De maandagochtend brak eindelijk aan en we konden weg. Wat een verademing was het om thuis te komen waar de kraamverzorgster van 8 tot 5 de volledige zorg overnam en mij intensief begeleidde bij het voeden en kolven.

Ik heb een heerlijke kraamweek thuis gehad met een geweldige kraamverzorgster die mij zo enorm goed geholpen heeft. De borstvoeding werd met haar hulp en die van de lactatiekundige van het kraambureau stukken beter. Maar door de slechte start in het ziekenhuis is het nooit meer optimaal geworden.

Ik bleef kolven en de twins kregen deels bv en deels kv en helaas moest ik na 3 maanden noodgedwongen stoppen met bv omdat het echt mijn hele dag en nacht beheerste.

Ook ging na 4 dagen mijn wond een stuk open en dit kwam omdat ik in het kraamhotel niet heb kunnen rusten en alleen maar rond liep.

Al met al was de ervaring na de bevalling in het ziekenhuis en het kraamhotel erg slecht en kijk ik hier met veel verdriet op terug. Zo jammer..

Snap
Snap
2 jaar geleden

Wat verdrietig dat jullie zo slecht begeleid zijn na de bevalling en dat je geen goede zorg kreeg. Hopelijk gaat het nu goed met jullie.