Snap
  • Baby
  • Kind
  • kind
  • Dokter
  • koorts

Wanneer bel jij de dokter?

Je kindje heeft koorts, hoest veel of is wat hangerig. Als moederzijnde merk je meteen dat je kindje anders doet dan normaal en niet helemaal lekker is. Het liefst bel je direct de dokter, want je maakt je zorgen. Maar wanneer besluit je nou om te gaan bellen? Gelijk op het moment dat je merkt dat je kindje anders doet dan normaal of kijk je het eerst even aan en bel je pas op het moment dat je het echt niet meer vertrouwt?

Ik vind dit altijd lastig. Ik ben zelf niet een persoon die snel de dokter voor iets belt. Ik blijf dagen, weken, maanden rondlopen met klachten voordat ik naar de dokter ga. En dan alsnog krijg je te horen: "Kijk het even aan en als het blijft, kom dan terug". Ik heb geen goede ervaring met huisartsen en ga daarom ook eigenlijk nooit. Maar voor je kindje is dat toch anders.

Vorige week constateerde ik dat Emily ontzettend hoge koorts had, namelijk 39,2 graden. Ik dacht direct aan een tandje dat doorkwam, aangezien ze die week daarvoor ook een beetje verhoging had en toen haar vijfde tandje kreeg. We gingen lekker met een dekentje op de bank zitten, fruit eten, limonade drinken en televisie kijken. Twee uur later ging ik haar weer meten. Bijna 40 graden zei de thermometer. Toen ze daarna nog anderhalf uur op bed bleef liggen, naar het plafond starend zonder enige emotie, vond ik het mooi geweest. Ik kleedde haar dik aan, stapte in de auto en reed met haar naar de spoedpost, aangezien het gezondheidcentrum al gesloten was.

Wat bleek, Emily had aan beiden kanten middenoorontsteking. We kregen direct antibiotica, baby-paracetamollen en neusspray mee en moesten daar diezelfde avond nog mee beginnen. Drie keer per dag moest ze haar antibiotica krijgen en twee keer per dag haar neusspray. De dag daarna had ze hield haar koorts nog even aan, maar die dag daarna was het gelukkig weer gedaald naar 37,2 graden.

Nu, een weekje verder, is Emily haar antibiotica afgelopen. Ze is een heel ander kindje geworden en ik heb het idee dat ze hier al een tijdje mee rondliep. Ik merkte al een tijdje dat ze wat hangeriger en huilerig was, maar gooide dit eerder op haar tandjes en op een sprongetje dan op iets ernstigs. Met haar hoge koorts en haar levensloosheid was het duidelijk, maar die dagen ervoor is het moeilijk te bepalen dat er iets aan de hand is.

Ik ben blij dat ik uiteindelijk heb gebeld. Voortaan als Emily haar koorts boven de 39 graden komt bel ik direct de dokter. Misschien lijkt ik in de ogen van de dokter dan een overbezorgde moeder, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

Wanneer bel jij de dokter?

12 jaar geleden

Ik ben niet langer actief op deze website. Wil je wel mijn blogs blijven volgen, dan kan dat op mijn persoonlijke website: www.mcdid.nl

12 jaar geleden

Ik heb ook 1 keer te lang gewacht.. had ze een dubbele longontsteking met directe opname in het ziekenhuis (ze was toen net 1 jaar oud)..ik voelde me daarna ook best schuldig. Ze sliep erg veel, en ze zat niet lekker in d'r vel.. had (niet schrikbarend) wat koorts... huilde weinig, maar toen ze 'suffig' werd en niet meer reageerde op mijn stem toen pas begon het belletje te rinkelen. Die kleintjes hebben gewoon te weinig 'reserves' waardoor ze erg snel erg ziek worden, maar met een beetje hulp weer snel er boven op komen. Het jaar erop ben ik bijna voor 'elk' wissewasje naar de huisarts geweest met haar, zoveel impact heeft het dus gemaakt...

12 jaar geleden

Bah, wat vervelend dat ze oorontsteking had. Gelukkig gaat het nu weer goed. Ik bel de dokter voor C. als hij langer dan een dag rond de 40 graden koorts heeft. Of als ik iets anders niet vertrouw. Ik vertrouw daarbij op mijn moeder instinct. Als het niet goed voelt, dan is het waarschijnlijk ook niet goed.

12 jaar geleden

Wanneer ik denk dat het nodig is