Wakkertijden
Niet werken met vaste slaaptijden, maar met wekkertijden..
Wakkertijd, wakkertijden en slaapdrang..
Het zijn woorden die ik veel gebruik sinds ik bezig ben als kinderslaapcoach. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het?
Wakkertijd
De wakkertijd is de tijd die een kleintje maximaal wakker kan zijn tussen twee slaapjes en dat is weer afhankelijk van de leeftijd. Bij een kleintje tussen de 4 en 6 maanden is de wakkertijd bijvoorbeeld 90 minuten. Na elke (maximaal) 90 minuten hoort jouw kleintje weer in bed te liggen.
Een vraag die ik vaak krijg is: is dit bij alle kleintjes gelijk? Ja en nee.. het is natuurlijk leeftijdsgebonden en daardoor niet voor alle kleintjes gelijk. Maar ja, binnen de leeftijdscategorie van een kleintje klopt het echt. Natuurlijk kan een kleintje die zich heel vlot ontwikkeld iets eerder in een volgend ritme terecht komen, maar daar zit geen maanden verschil tussen.
Hormonen: slaapdrang en alertheid
Wakkertijden hebben alles te maken met hormonen. De beste slaap krijg je als je slaapt op het juiste moment: een hoge slaapdrang (melatonine) en een lage alertheid (cortisol). Dat juiste moment is aan het eind van die wakkertijd.
Ben je te vroeg? Dan is de slaapdrang niet hoog genoeg en is het lastiger in in slaap te vallen. Er zal dan meer strijd zijn en een kleintje heeft meer hulp nodig. Als een kleintje veel hulp nodig heeft met in slaap vallen dan is de slaap ook lichter. Door die lichtere slaap zal een kleintje ook weer sneller wakker worden en dan is het cirkeltje weer rond..
Ben je te laat? Dan is de alertheid hoog en wordt de slaapdrang onderdrukt. Een kleintje raakt dan oververmoeid en zal ook lastiger in slaap vallen. Hierdoor kom je eigenlijk in hetzelfde cirkeltje terecht als wanneer je te vroeg bent met op bed leggen.
Wil je meer weten over de wakkertijden? Lukt het jou niet om een ritme te vinden hiermee? Of heb je andere vragen?
Neem contact met mij op!