Waarom geef jij de speen?
Of waarom niet?
Een baby heeft na de geboorte verschillende reflexen in/rond de mond, die je vast wel zult herkennen. Zo is er een palmomentale reflex, die er voor zorgt dat de kinspier wordt aangespannen (bijvoorbeeld als je langs de muis van de hand kriebelt) en de kin zich laat heffen. Zo kan je baby gemakkelijker uit de borst of fles drinken. Ook hebben we natuurlijk de tepelzoekreflex. Dit reflex is twee dagen na de geboorte aanwezig. Bij stimulatie (aanraking) op de wang van de baby in de buurt van de mondhoek, draait de baby zijn hoofd en mond in de richting van de stimulatie. Deze zoekbeweging treedt ook op bij aanraking van de boven- of onderlip. De mond opent zich dan. Een baby zoekt actief naar de voedselbron. Dit kan er erg schattig uit zien. Herkenbaar? Wanneer een baby wat ouder is en de visus (zien/kijken) meer gerijpt is, zal deze reflex verdwijnen.
Ook is het wurgreflex aanwezig als overlevingsreflex. Een wurgreflex blijft je hele leven aanwezig. Rond de leeftijd van 7 maanden, als de tanden doorkomen, verplaatst deze reflex zich naar achteren.
De zuigreflex is een van de eerste reflexen die je baby heeft. Het is zelfs zo dat je baby deze reflex al heeft, terwijl het nog niet is geboren. Op een echo is al te zien of je kind aan het duimzuigen is. Deze reflex is heel belangrijk voor je baby, doordat je kind dan al direct na de geboorte zelf voedsel naar binnen kan krijgen. Deze reflex is erg sterk, zelfs zo sterk dat je baby nog doorzuigt terwijl zijn of haar buik al vol zit.
Waarom hebben baby’s zo’n zuigbehoefte?
Ten eerste zuigen baby’s natuurlijk om voedsel binnen te krijgen -het is hun eerste levensbehoefte-, maar dit is niet de enige reden waarom baby’s de behoefte hebben om te zuigen. Baby’s zuigen ook vaak aan hun eigen duim of speen, terwijl ze daar geen voeding uithalen. Een reden waarom je baby duimzuigt, is bijvoorbeeld dat hij of zij zich verveelt. Als een baby duimt, gaat zijn hart sneller kloppen. Het duimzuigen zorgt er dus voor dat hij meer energie krijgt en dat het duimzuigen voor hem als een oppepper werkt. Ook het ontdekken van de vingers en het voelen met de mond is een reden van het duimzuigen.
Dat een baby dus zuigt is heel normaal. Een speentje geven is dan ook bedoeld om het zuigen tegemoet te komen. Een baby ontspant er door of krijgt er juist een oppepper van. De prikkels van buitenaf worden gedempt.
Het duimzuigen is ook een manier van de baby om zichzelf te troosten en zelfvertrouwen te krijgen. Baby’s die duimen, durven verder van hun ouders vandaan te spelen dan de niet-duimers. Bij ontevredenheid of verdriet zullen de duimzuigers zichzelf troosten door te gaan duimen in plaats van naar jou, als ouder, te schreeuwen. Het duimzuigen of zuigen op een speen, verlaagt de bloeddruk en hartslag van je kind, waardoor hij zich veilig en rustig voelt. Het doet hem namelijk denken aan de veiligheid bij zijn of haar ouders.
Ik ben benieuwd. Waarom geef jij een speen? Is het voor de zuigbehoefte of voor de troost? Of geef je een speentje vaak om je kindje weer stil te krijgen? En waarom dan eigenlijk? Mag hij of zij niet huilen? Of geef je het speentje alleen als het kindje lang huilt en met jouw knuffels en troost niet rustig wordt?
Stof om over na te denken. Hebben baby's een speen na hun tweede verjaardag nog wel nodig? Logopedisten adviseren om bijtijds te stoppen met de speen, om een spraakprobleem te voorkomen. Als de zuigbehoeftes niet meer zo sterk aanwezig zijn en knuffels oid ook goed troost kunnen bieden, waarom dan niet stoppen :) ?
Oudere kinderen duimzuigen vaak alleen nog doordat het een gewoonte voor hen is geworden.
Een gevolg van langdurig speengebruik of duimen is de overbeet en de scheve tanden. Dit komt doordat je kind bij het duimzuigen zijn of haar hand wat naar buiten duwt, waardoor de tanden naar buiten krommen. Bij langdurig speengebruik kan de tong slapper worden, aangezien de tong onder de speen "hangt".
Als je kind nog duimzuigt nadat zijn tanden zijn gewisseld, is het verstandig om hem of haar daarmee te laten stoppen, aangezien de vaste tanden van je kind hierdoor scheef gaan staan. Ook heeft het duimzuigen vanaf deze leeftijd geen nuttige functie meer.
Tot welke leeftijd kreeg jouw kindje de speen? En met welke reden? Interessant om met elkaar te delen!
Ik deel dit aangezien ik veel kindjes behandel die al bijna 4 jaar zijn, maar nog moeite hebben met spreken. Soms is dit mede als gevolg van langdurig speengebruik. Ik wil dit bij jullie voorkomen...
Mijn kindjes wilden geen speen, omdat ze dat “ding” in hun mond maar niks vonden. Ik heb dus geen ervaring, al had ik tijdens de eerste weekjes best een speen in huis willen hebben. Ik ben niet tegen een speen, alleen wel tegen te lang gebruik. Zo lang, dat het nadelige effecten kan geven (bijv. nog tot het 4e jaar spenen). Dan is het weer zo sneu voor zo’n kindje als het hard moet werken om de tong sterker te krijgen.. toch?
Iris van Logopret
Hé, dat klinkt als heel fijn voor het kleintje. Wel de troost en rust wanneer hij moet slapen, maar duidelijk dat de speen alleen in zijn bed gegeven wordt. Zo is zijn mond overdag lekker vrij om te kletsen ;-)
M_non.S
Ons zoontje is anderhalf en heeft nog een speen bij het slapen. Eerlijk gezegd in het begin niet over nagedacht, hij kreeg er 1 in de couveuse in het ziekenhuis toen hij veel huilde en dat bood hem troost waardoor we dat erin hebben gehouden. Wel geven we het hem sinds zijn 1e verjaardag alleen nog maar in bed, en als ik dan later kijk ligt de speen meestal naast zijn mond ipv dat hij hem in heeft. Maar als we hem uit bed halen (of hij slaat hem per ongeluk uit bed) dan is het huilen en hij wil ook niet slapen zonder speen. Dus voor nu houden we hem nog even om te slapen.