Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Voorlezen aan je baby

Een leuke traditie, voorlezen voor het slapen gaan! Maar ja.. wanneer begin je daarmee?

Een van de leuke herinneringen die ik zelf van vroeger heb, is dat mijn ouders, en dan met name mijn vader, ons voorlazen voor het slapen gaan. De ene keer bij mijn zusje op bed, de andere keer, op het mijne en soms zaten ze op de gang, met alle deuren open, zodat mijn oudere broers en zus ook mee konden luisteren. Ik heb er zelf altijd veel plezier aan beleefd en zodoende wilde ik deze traditie ook heel graag voortzetten bij mijn eigen kleine meisje! 

Nu rees natuurlijk vrij snel na de geboorte van dochterlief de vraag.. wanneer begin je met zoiets? Toen ze net geboren was, leek het me een beetje onzinnig. Meestal viel ze al in slaap aan de borst en ik had nog niet echt het idee dat ze er wat van mee zou krijgen.Daarnaast moet ik ook eerlijk zeggen dat ik er nog niet veel puf voor had. Maar op een gegeven moment werden de wakkere momenten langer en viel ze niet meer direct aan de borst in slaap, maar werden de slaapjes wel langer. Heel langzaam aan, rond de drie maanden, begon er een ritme te komen. 

Het zelf inslapen ging niet altijd even gemakkelijk en onder het motto "wie niet waagt, wie niet wint" ben ik begonnen met voorlezen. Wie weet zou ze van mijn stem wat rustiger worden. Van een van de kraamvisites had zo'n 365 verhaaltjes boek gegeven en dit leek me een prima boek om te beginnen, met korte simpele verhaaltjes. Zo gezegd zo gedaan, en wat blijkt... het werkte... madame hield op met mopperen en bleef gewoon rustig luisteren naar mijn stem. Wauw! 

Ik moet toegeven, soms, wanneer ik klaar ben met voorlezen, dan begint ze weer te mopperen, maar 9 van de 10 keer, als het niet vaker is, blijft ze rustig en valt ze iets later in slaap. Nu lees ik niet voor elk slaapje voor, dat vind ik wat veel van het goede. Maar elke avond, wanneer ze rond 19.00u a 20.00u gaat slapen, lees ik haar voor. Ik vind het leuk om te doen en ik merk dat dochterlief er rustig van wordt. Ik denk dat we een mooi begin van deze traditie gemaakt hebben! 

Wat ik overigens ook gezegd wilde hebben, bij ons in de regio hebben ze bij de bibliotheek een programma dat heet boekstart. Dan kan je baby gratis lid worden van de bibliotheek (zoals alle kinderen tot 18 jaar) en je kunt dan allerlei (voel)boekjes voor baby's lenen. Heel leuk, zo kun je steeds af wisselen en het kost je niets! Plus krijg je baby als je lid wordt een klein koffertje met daarin alvast twee boekjes voor de start van je eigen boekencollectie; een voelboekje en een klein leesboekje! 

9 jaar geleden

Leuk dat je ook zo vroeg al aan het lezen bent gegaan, ik heb dat ook gedaan vanaf 3 maanden, mijn dochter is nu 2 jaar en 4 maanden en een boekje lezen hoort er echt bij voor het slapen gaan!! Het maakt haar rustig en ze heeft er ook heel veel woordjes uit opgepikt. Wij gaan ongeveer 1x per 2 maanden naar de bibliotheek om nieuwe boekjes te halen, superleuk en je kunt dan ook boekjes uitzoeken met een functie. Zoals een boekje over een kindje dat slecht eet als dat een probleem is dat je met je peuter ook hebt, dat werkt perfect! Veel leesplezier!!

9 jaar geleden

Daar had ik nog nooit van gehoord van dat boekstart. Wat een goed idee. Ik ga mijn zoontje er meteen voor aanmelden!