Snap
  • Baby
  • mama
  • bevallen
  • hypnobirthing
  • thuisbevalling
  • voorbereidingbevalling

Voorbereiding op mijn bevalling

Als je mijn bevallingsverhaal van mijn zoon hebt gelezen dan weet je dat ik daar positief op terug kijk.

De zwangerschap verliep erg goed. Zonder echte kwaaltjes of voorweeën. Mijn vliezen braken op de uitgerekende datum. Een paar uur later werd onze zoon Julan Lent geboren in het ziekenhuis na 20 minuutjes persen, zonder knip of scheur. Een betere eerste bevalling kun je bijna niet hebben. Hoe gaat dan die tweede bevalling? Wat ik deed om me hier op voor te bereiden lees je hieronder.

In bad bevallen

Na verschillende filmpjes online van bad bevallingen te hebben gekeken leek dit mij een mooie manier van onze dochter op de wereld zetten. Een mooie ontspannende omgeving voor mezelf creëren zodat ik zelf zonder pijn bestrijding onze dochter op de wereld kon zetten, dat leek me wel wat. Ik kon een bad lenen van een kennis en bestelde een persoonlijke hoes.

Het eerste plan was om dit bad mee te nemen naar het ziekenhuis. In mijn woonplaats is er één kamer waar je dit bad zelf mag op zetten als je in het ziekenhuis in bad wil bevallen. Als deze kamer al bezet is, heb je dus pech. Plus mijn eerste bevalling ging heel snel, de verloskundige denkt dat de bevalling van mijn dochter nog sneller gaat. Is er dan tijd om en naar het ziekenhuis te gaan, het bad op te zetten en te vullen?

Thuis bevallen

Tot 30 weken wou ik in het ziekenhuis bevallen. Het leek me toch wel een veilige gedachte dat alle hulp vlakbij is, mocht er iets mis gaan. Na een goed gesprek met mijn verloskundige die mij ervan overtuigde, dat als ik in bad wilde bevallen ik het bad in het ziekenhuis niet zou halen en mij er op wees dat mijn eerste bevalling heel goed ging. Hebben we toch besloten om een thuis/bad bevalling te proberen. Naar het ziekenhuis gaan kon altijd nog. Ik vind dit besluit wel spannend maar door de eerste positieve ervaring, heb ik genoeg vertrouwen in mijn lichaam en durf ik dit aan.

Natuurlijke kraamzorg

Ik wist niet dat het bestond maar ik ben blij dat iemand mij er over vertelde. Natuurlijke kraamzorg is net even anders als de reguliere kraamzorg.

Uitleg natuurlijke kraamzorg:

Bij de komst van een kindje worden ook een vader en een moeder geboren, die in deze fase kwetsbaar en open zijn. Een natuurlijk kraamverzorgster kan vanuit een sfeer van rust en vertrouwen een gezin in deze kwetsbare fase optimaal verzorgen, begeleiden en adviseren. Ze kijkt nog meer naar wat een gezin nodig heeft en past zich aan dit tempo aan. En ze kijkt hoe ze de andere kinderen kan helpen bij het opnieuw een plekje vinden in het gezin.

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, waarbij de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal staat. Belangrijke pijlers voor een gezond kraambed zijn rust en ritme, voeding, natuurlijke materialen, aandacht en warmte. Bij de verzorging van de baby gaat speciale aandacht uit naar rust en ritmes en naar opvoeding van de tast- en warmtezin. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de juiste kleding voor de baby (denk aan natuurlijke materialen als wol en zijde en het gebruik van wikkeldoeken, mutsjes en wollen dekentjes). Daarnaast is er bijzondere aandacht voor warmtezorg, inwrijvingen en omhulling. Als de borstvoeding bijvoorbeeld niet goed op gang komt kan een kwark- of warmtekompres of een speciale olie-inwrijving de aanmaak van melk stimuleren.

Verder heeft een Natuurlijk kraamverzorgster veel oog voor voeding voor moeder en baby en de overige leden van het gezin. En kan een natuurlijk kraamverzorgster voedingsadvies geven voor een beter herstel door bijvoorbeeld het gebruik van kruidenthee en kamille. Kamille zorgt voor ontspanning en heeft een reinigende werking bij bijvoorbeeld

– een toiletgang

– aambeien en brandende hechtingen– daarnaast kan kamille heel prettig zijn voor je kindje als kompres bij darmkrampjes.

Met 11 weken belde ik een aantal natuurlijke kraamverzorgsters op. Dit zijn vaak zzp’ers. Ik verontschuldigde mij meteen dat ik zo vroeg was met het regelen van de kraamzorg. Maar ik was dus net op tijd voor een plekje! Een zzp’er wordt vaak met 8 weken al gebeld. Mocht je ook natuurlijke kraamzorg wensen, wees er dan op tijd bij!

Heel fijn vind ik dat je al weet wie er bij je bevalling aanwezig is en dat je van te voren al een kennismakingsgesprek hebt gehad. Al je wensen kun je van te voren al door nemen. Mocht er geen klik zijn dan kun je nog op zoek gaan naar iemand anders.

Relaxte sfeer

Ik zou graag een zo fijn mogelijke sfeer creëren tijdens mijn bevalling. Het beval bad komt op een zeil in de woonkamer te staan. Ik heb een crème kleed die ik nog over het zeil heen leg en daar het bad op zet. Net om het voor mijn gevoel even wat knusser te maken.

Ik heb ik een zoutlamp, theelichten van Himalaya zout en een diffuser klaar staan. Zo hoef je geen felle lampen aan en kan ik mij heerlijk terug trekken in mijn cocon en concentreren op de bevalling.

Ook maakte ik een afspeellijst op Spotify met fijne muziek. Ik weet nog niet of ik die echt ga op zetten. Soms lijkt me het zweef gehalte van alles bij elkaar net iets te veel. Maar de playlist is er, mocht ik tijdens de bevalling denken er wat aan te hebben en er van te kunnen ontspannen kan ik hem gemakkelijk af spelen.

Bevalplan

Ik maakte een beval plan met al mijn wensen. Deze mailde ik naar mijn kraamverzorgster en nam al mijn wensen met haar door. Heel fijn dat zei van te voren al weet wat mijn wensen zijn en waar alle spullen liggen heb ik haar ook meteen even verteld. Hoef ik daar tijdens de thuis bevalling niet meer over na te denken.

Frambozenblad thee

Vanaf 34 weken mag je volgens verschillende websites beginnen met het drinken van frambozenblad thee. Dit zou een positieve werking hebben en de spieren van de baarmoeder versterken, de weeën worden hierdoor effectiever waardoor de bevalling vlotter en natuurlijker kan verlopen.

Zelf ben ik met deze thee begonnen vanaf week 37. Ik kan niet terug vinden dat het de bevalling opwekt maar ik vond zelf de gedachte wel fijn dat ik niet allemaal dingen ga proberen terwijl het kindje nog veilig in mijn buik hoort te zitten. Ik drink 2 a 3 grote koppen frambozenblad thee per dag vanaf week 37.

Clary sage olie

Wanneer de bevalling is begonnen kan je beginnen met het gebruik van clary sage olie. Deze olie stimuleert de weeën activiteit. Ik heb deze olie aangeschaft bij EKO plaza. Zorg er voor dat je pure olie aan schaft en niet die van Holland & Barret bijvoorbeeld.

Extra info:

Clary sage beïnvloed de hormoonspiegel en heeft daarmee een weeën stimulerend effect. Wanneer je weeën zijn begonnen maakt het ze nog effectiever het ontspant geest en lichaam (spieren). Clary sage heeft een euforische en pijn verlichtende werking, steunt de ademhalingsspieren en de baarmoeder en heeft een rustgevende uitkering op de lage wervelkolom.

Je mag ieder half uur een druppel aan de binnenkant van je enkel smeren ( mengen met meng olie) Om het ontsluitingsproces te versnellen. Clary sage heeft ook een positieve werking op de uitdrijving van de placenta.

Dit klonk mij allemaal wel positief in de oren. Ik heb het klaar staan en ben van plan om de olie in de diffuser te doen en eventueel aan te brengen met een meng olie op mijn enkels en of buik.

Vrouwenmantel thee

Volgens een artikel op de ouders van nu: Vrouwenmantel thee is rijk aan tannine. Deze stof heeft een samentrekkende werking op de baarmoeder. Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantelthee te drinken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Ben je over de 40 weken en mag de baby komen, dan is deze thee juist een aanrader. Driemaal daags een kop vrouwenmantel thee kan de bevalling op gang brengen en zorgt dat de bloeding daarna sneller afneemt. Ook heeft het een positief effect op het herstel van de baarmoeder na de bevalling.

Ik heb de thee aangeschaft en wil deze gaan drinken als de bevalling begonnen is en na de bevalling. Als ik ergens bang voor ben dan is het voor bloedverlies en een niet loslatende placenta. Dat deze thee hier een positieve werking op schijnt te hebben spreekt mij daarom erg aan.

Natuurlijk kraampakket

Ik heb zelf een aantal spullen aangeschaft die terug te vinden zijn in een natuurlijk kraampakket. Ik heb zoveel spullen uit het zorgverzekeringspakket niet gebruikt en vind het wel fijn om na de tijd kraamverband te gebruiken wat niet gebleekt is.

Dadels

Er is wetenschappelijk bewezen dat als je minimaal 4 weken van te voren 6 dadels per dag eet de ontsluiting gemakkelijker en sneller verloopt, de placenta na de bevalling gemakkelijker los komt en de baarmoeder eerder krimpt. Ik hou niet zo van dadels dus ik doe mijn best. Ik probeer elke dag vanaf week 36, 6 dadels te eten.

Meditatie / hypnobirthing

Bijna dagelijks, op de momenten dat mijn zoon tussen de middag een slaapje doet zet ik een meditatie op. Ik heb een aantal fijne bestanden op mijn telefoon staan. Een geleide regenboog meditatie en verschillende hypnobirthing bestanden. Mocht je nou denken dat lijkt mij ook wel wat, zoek me even op, op instagram en stuur me een DM. Ik stuur ze met alle liefde naar je door.

Wat ik nog meer kocht ter voorbereiding

Yoni olie: Het niet uitscheuren bij de eerste bevalling wil ik graag zo houden, baat het niet schaad het niet

Klysma: Het water van mijn bevalbad wil ik graag helder houden.

Mocht jij nog een tip hebben ter voorbereiding op mijn bevalling dan hoor ik het graag.

Hopelijk kun jij uit mijn artikel fijne tips halen voor jou bevalling. In mijn bevallingsverhaal zullen jullie horen of de voorbereiding positief effect hebben gehad.

Liefs, Lea