Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • tongriempje
  • kunstvoeding
  • koemelkallergie

Voor het eerst borstvoeding

29 oktober 2020 werd ik voor het eerst mama van een prachtige zoon "Ruben"

Als kraamverzorgende dacht ik dat omdat ik zoveel kennis heb dat bijvoorbeeld de borstvoeding wel makkelijk zou gaan.  Wat heb ik me daar in vergist. Wat is dat hard werken zeg! 

Deze ervaring gaat mij wel helpen in het werkveld, Want het was alles behalve makkelijk.

Ik was voor de bevalling al begonnen om met mijn handen te kolven en dat afgewisseld met een kolfapparaat. 1 keer per dag. Hier door had ik al een beetje melk in de vriezer liggen. Wat was dat al een trots gevoel!!!

Toen mijn zoon geboren was lag hij binnen een uur lekker aan de borst te drinken, dit ging allemaal goed. Fijn!! Ik mocht die zelfde morgen naar huis. Eenmaal thuis ging het aan happen niet heel makkelijk meer en het begon behoorlijk zeer te doen. Ik heb meteen in zijn mondje gekeken, en ja hoor ik zag het al. Zijn tong had de vorm van een hartje wat betekent dat zijn tong riempje te kort is. Het was al einde van de dag dus ik heb de volgende ochtend meteen gebeld naar de verloskundige om er voor te zorgen dat zijn tongriempje gekliefd ging worden. Ik kreeg te horen dat er vandaag niemand aanwezig was die deze handeling kon doen, Dus ze kwamen morgen.

Oké nog even tanden op elkaar dacht ik, maar savonds stonden de tranen in mijn ogen van de pijn aan mijn tepels. Elke keer als ik moest voeden werd ik al helemaal gespannen. Op dat moment dacht ik oke zoek het uit die kolf gaat er op! Niet dat dit heel fijn is maar beter dan een verkeerde aan hap. Ruben werd gevoed door middel van "vinger feeding" bij deze manier van voeden zuigt je kind op je pink met daaraan een slangetje met spuitje voeding.

Wat een opluchting!

De volgende dag kwam de verloskundige pas aan het einde van de dag. Dus de andere voedingen was door vinger feeding. Echt niet dat die kleine piranha aan mijn borst kwam... 

Toen zijn tong was gekliefd hebben we wat opdrachten gekregen voor zijn tong en hij ging weer aan de borst.

Woow dit was wel heel spannend en heel eng. Het drinken aan de borst ging wel een beetje beter maar niet zonder pijn. Opnieuw begon ik te huilen. Mijn kraamverzorgende raden aan om 24 uur te kolven om de borsten rust te geven en het dan op nieuw te proberen. zo gezegd zo gedaan, Maar helaas opnieuw ging ik door de grond van de pijn.

Uit eindelijk hebben we tepelhoedjes geprobeerd en dit werkt! Geen pijn! Ik heb de afgelopen weken een aantal keer geprobeerd om aan te leggen zonder, Maar dit is helaas te pijnlijk. Nu 12 weken verder voed ik nog steeds met tepelhoedjes. Inmiddels heb ik hier vrede mee. We zijn vanaf week 6 ook begonnen met het geven van flesjes. Eerst was dit gewoon moedermelk, Maar na een tijdje werd het voor mij heel zwaar. Ik heb een schildklier afwijking waardoor ik samen met het geven van borstvoeding heel erg snel af viel, Hierdoor verloor ik ook mijn energie. 

Het idee is om in de nacht borstvoeding te blijven geven en overdag flesjes. Je begint dan in de eerste week 1 fles te geven met kunstvoeding. Onze zoon reageerde hier heel heftig op door de koemelk die hier in zit. Hij was heel onrustig, huilen en vlekken in zijn luier. Na 3 dagen in overleg met het consultatiebureau overgegaan op koemelk vrije kunstvoeding. Wat een verandering! Ik had mijn rustige jongen weer terug. Hij krijgt hier nog de officiële test voor.

In de tussen tijd zijn mijn medicijnen per direct stop gezet toen ik een gewicht van 46.4 kilo had bereikt. Ik ben inmiddels ook begonnen met eiwitrijke shakes te drinken en ondanks ik nog maar net ben begonnen Heb ik wel het idee dat ik al meer energie heb. Ik wil zelfs proberen of we het op 1 flesje kunstvoeding kunnen houden!

Ik heb me zwaar vergist in het geven van borst voeding. Deze ervaring helpt mij enorm in het werk veld. Geen zorgen ik was niet gevoelloos maar nu kan ik me wel beter indenken wat de kraamvrouwen bedoelen. 

Respect voor alle Mama's! Jullie zijn stuk voor stuk toppers!