Snap
  • Baby
  • koemelkallergie
  • MOMBLOG
  • tarweallergie
  • babyleed
  • onruststokers

Voedselallergieën en ander babyleed

Been there, done that!

Helaas weet ik als geen ander hoe het is om kids te hebben met voedselallergieën en -intoleranties. Mijn oudste, Noud, heeft een tarwe en koemelkallergie. Mijn jongste, Raf, heeft koemelk-, soja en mosterdzaadallergie. Daardoor weet ik als geen ander met welke struggles je als 'allergymom' te maken krijgt.

Etiketten lezen als een pro. Nooit buiten de deur kunnen eten zonder de ober nadrukkelijk uit te moeten leggen dat lactosevrij echt anders is dan koemelkvrij. Om vervolgens toch maar te kiezen voor de veilige weg van een frietje (alweer!). Je eigen complete voorraadkast aan 'allergievriendelijke' snacks meenemen in je tas, om vervolgens een hartverzakking te krijgen als je vanaf een afstandje waarneemt dat die lieve oma van de jarige job alsnog een handje chips aan je mini-me geeft. Niet wetende dat zelfs in chips melk of tarwe kan zitten. Het teleurgestelde snoetje van je kind te zien als hij of zij weer niet mee mag snoepen van al het lekkers dat op tafel staat. Bij de vraag: mag die een snoepje? Altijd nee moeten zeggen, waardoor men denkt dat je een of andere doorgeslagen controle freak bent. Of jezelf voor je kop slaan dat je niet gedacht hebt aan het neerzetten van een zakje tarwe- en melkvrije pepernoten op de kinderopvang. Waardoor jouw kind tijdens de spontane invalactie van de pieten niet kan mee snoepen van het strooigoed. Met als kers op de taart: geen idee hebben waar je in godsnaam voor de (eerste) verjaardag of cakesmash een taart kan bestellen waarvan jouw kind ook mag eten. Want een allergievriendelijke taart/bakker vinden, dat blijkt nog een hele uitdaging!

Dit is slechts een greep uit de honderden voorbeelden die ik kan benoemen als allergymom. Het zijn de dagdagelijkse zaken waar ik iedere keer weer tegenaan loop. Inmiddels heb ik mijn weg wel weten te vinden, maar ik vergeet nooit hoe frustrerend de zoektocht is geweest. Ik heb heel veel zelf uitgezocht, gelezen en geprobeerd (nog steeds). Helaas kon ik op dat moment nog vrijwel niemand die tegen dezelfde struggles liep.

Toen wij eenmaal een beetje onze weg gevonden hadden, kreeg ik steeds vaker vanuit mijn omgeving hulpvragen. Van andere moeders die net nieuw waren in de jungle der allergieën. Ik kreeg regelmatig te horen dat ik mijn roeping had gemist. Dat ik hier echt iets mee moest gaan doen. Het zette mij aan het denken. Ik piekerde mij suf wat ik dan precies wilde gaan doen. Want ik wilde zoveel mogelijk moeders helpen. Maar hoe dan?

Uiteindelijk hakte ik de knoop door en zo ontstond www.bonbonbaksels.com. 

De missie van Bonbonbaksels is ouders van allergiekindjes te informeren, te inspireren en te ondersteunen in hun zoektocht door de jungle der voedselallergieën en andere onruststokers.

Aan alle allergymoms: I feel you!

Vermoed jij een allergie bij je kindje of zijn er allergieën bij jouw kindje gediagnosticeerd?