Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Vind je dat niet vies?!!

Borstvoeding: je bent voor of je bent tegen. Elke zijde heeft zijn eigen fanaten, maar dat het gepaard gaat met zoveel heftige emoties verbaasd mij sterk.

Enige tijd geleden kwam een oud collega bij ons op kantoor om te kijken hoe wij nu gevestigd zijn (we zijn onlangs verhuisd naar een nieuw pand).

Ik kwam net terug van kolven en had de afgewassen kolf onderdelen in mijn hand toen ik de werkvloer op liep. Nadat ik deze netjes te drogen op de theedoek op mijn bureaublok had gezet ging ik mijzelf even voorstellen.

 Mijn collega's hadden al toegelicht dat ik een baby van een paar maanden had en dat ik nog borst voeding gaf. Ik stak mijn hand uit om mijzelf voor te stellen en ze reageerde heel kil.

In eerste instantie dacht ik dat dat kwam omdat ik ter vervanging van haar ben aangenomen, nadat ze was ontslagen. In plaats van een "Hallo, ik ben die en die, aangenaam kennis te maken" kreeg ik een snif gevolgd door "Zo, dus jij geeft borstvoeding."

Niet dat het haar ook maar iets aangaat, maar heb haar geduldig uitgelegd waarom ik het belangrijk vind om het zo lang mogelijk  vol te houden. Ik ga voor een jaar, als dat ten minste lukt.

Nu ben ik toch al wat gewend. Sommige vrouwen reageren negatief als je vertelt dat je borstvoeding wil blijven geven. Zeker als dat langer is dan drie maanden en al helemaal na zes maanden. Om een of andere reden is het taboe, raar en lastig als je niet na je verlof stopt.

De reactie van deze mevrouw was echt een donderslag bij heldere hemel.

"Vind je dat niet vies?"

Ze keek er bij als of ik zojuist had verteld dat ik mijn kind wil uitlenen voor kinderporno.

Ik was echt even sprakeloos.

"Nee hoor, wil je proeven?" Heb ik met veel moeite zo serieus mogelijk geantwoord.

Gelukkig hoef ik dat mens niet meer te zien.

Ik vind dat elke moeder zelf moet en mag kiezen hoe ze haar kinderen wil voeden. Ik zal de laatste zijn die zegt hoe het moet. Het enige wat ik daar op te zeggen heb, is dat je je goed moet laten informeren welke voor en nadelen er aan beide kanten zitten. Er wordt nogal wat onzin de wereld in geholpen. En als je dan een keuze hebt gemaakt ga er dan voor, zonder je druk te maken wat anderen denken of zeggen. Als je dan op jouw beurt de keuze van een andere moeder ook respecteert dan kunnen we deze onzin de wereld uit helpen.

Ik voed mijn zoon nu al bijna een jaar zelf, ondanks alle kritiek en vooroordelen.

En als ik er voor kies dat nog een jaar te doen dan is dat niet vies maar moederliefde.

10 jaar geleden

nou ja zeg..wat een rare reactie. dat niet iedereen fan is van borstvoeding is prima, maar zo'n reactie slaat nergens op. niets van aantrekken, je mag trots zijn dat je borstvoeding geeft!

10 jaar geleden

WAHAHAHAHA!! Wat een goeie!

10 jaar geleden

Ik denk dat het jaloezie is geweest. Wat ik begreep is dat ze zelf bij 1 kind borstvoeding heeft gegeven tot 3 weken en het bij de 2de en 3de niet meer heeft geprobeerd. Maar waarom dan die nijd? Ik snap niet waarom sommige vrouwen het als een persoonlijke aanval zien dat een andere vrouw wel borstvoeding geeft. En dat zonder ook maar iets er over te zeggen. Vrouwen zijn soms maar rare wezens. Ik heb gelukkig ook leuke reacties gehad hoor. Zo kan ik bij vrienden gewoon borstvoeding geven zonder dat daar opgelaten over wordt gedaan. Dat is wel heel fijn.

10 jaar geleden

Goeie! Ik heb er wel eens een grap mee uitgehaald. Het vriendje van mijn stiefdochter (20 jaar) vertelde op een dag dat hij niet te foppen was. Dus ik heb met haar afgesproken als of zij stiekem mijn afgekolfde melk dronk omdat ze er zo goed van kon slapen. Ik vertelde tijdens het eten hoe baby's en moeders zo lekker inslaap vallen van borstvoeding door de hormonen en zo. Vervolgens zorgde mijn dochter er voor dat ze 's avonds door hem "betrapt" zou worden en dan hem smeken niets tegen mij te zeggen. Ze was toch zo moe met een huilende baby ect ect. Ik heb de volgende de hele dag lopen zeuren waar mijn melk was gebleven. Hij wist niet waar hij het moest zoeken. Hoezo niet te foppen ;)