Snap

Vergelijkingen, leuk of niet leuk?

Wat kan hij al? Kan hij al kruipen? Die van mij kan al staan hoor. Heeft hij al tandjes? Is dat niet heel laat? Herkenbaar?

We doen het allemaal, of we dit nu willen of niet.......vergelijken. Met alles! Het begon al zonder kinderen. Let maar op. Wanneer een dame naar het toilet loopt kijk je even. En bewust of onbewust vergelijk je deze dame met jezelf. Zou dat de reden zijn dat dames liever samen naar het toilet lopen? Hopen dat de aandacht op de ander gevestigd wordt? Laten we dat onderwerp maar even rusten.

Nu zijn we voornamelijk bezig met het vergelijken van baby's. Zeker de baby's die bijna even oud zijn. De één kan al wel kruipen, de ander al heel goed eten. En soms brengt je dat uit balans. Ga je even bij jezelf nadenken of je wel goed bezig bent. Heb je niets gemist? Had je misschien toch dat fruit eerder moeten geven? Nee hoor, je moet helemaal niets! Je bent goed bezig mama!! Je doet het op jouw manier fantastisch!! Gewoon goed kijken naar de behoefte van je eigen baby, alles op zijn tijd.

En laten we vooral wat liever zijn tegen elkaar. Ik zie op forums en facebook pagina's mensen flink tekeer gaan tegen elkaar. Ik vind dat zo sneu. Het gebeurt in je eigen overtuiging dat het beter is, maar toch. Niet nodig denk ik dan.

Ik ben zelf gestopt met het lezen van de websites en boeken over ontwikkeling. Ik hoef niet zo nodig te weten wat er gaat gebeuren en waarom. Ik zie het liever gebeuren. Hij heeft iedere week weer wat nieuws voor me in petto, en dat is prachtig om mee te maken. En wat de vergelijkingen betreft is nog niet zomaar uit mijn systeem. Ik moet hier heel goed over nadenken, maar dat helpt wel.

9 jaar geleden

Mooi jullie reacties! Dank daarvoor.

9 jaar geleden

Je hebt gelijk hoor, ik kreeg ook altijd commentaar vroeg op mijn kindje. "Oh, kan hij nog niet praten? Oh... mijn kind kan dat al wel. "Nou, hij loopt wel achter, mijn kind kan al goed lopen". Gek werd ik ervan, alsof mijn kind vanalles mankeerde. Nou, hij deed het juist heel goed! Vond het erg vervelend al die kritiek op mijn kind vroeger van vreemden of van vriendinnen. Hun kind was namelijk altijd overal beter en sneller in, leek het wel. Echt jammer dat sommige mensen zulke dingen zeggen. Ieder kind doet het op zijn eigen tempo en mijn kind liep toen misschien "achter" in bepaalde dingen maar hij doet het nu fantastisch op school en is zelfs een vroege leerling.

9 jaar geleden

Ik heb ook nog nooit een boek over de ontwikkeling gelezen. Je hebt gelijk!

9 jaar geleden

Inderdaad! Ieder kind groeit en ontwikkeld op zijn/haar eigen manier en eigen tempo.... ook al doe ik het inderdaad ook wel af en toe onbewust. Wordt een verbeterpuntje voor mezelf!