Snap
  • Baby
  • #prematuur
  • #babyboy
  • #babyvibes
  • #spelen#kinderen
  • eerstewoordjes

Van brabbel naar woordjes

Baby can talk!

‘Ditti’! Dit was echt het eerste woordje van Mete Kaan. Met ‘Ditti’ bedoelt Mete Kaan ‘weg’, ‘gevallen’ of ‘op’ in het Turks..

Mete Kaan is prematuur geboren,28 weken en 1 dag en ik dacht persoonlijk dat zijn spraakvaardigheid moeilijk zou ontwikkelen. Nee, niet dus! Ik hoorde een maand geleden de kinderarts zeggen, dat het heel normaal is, dat kinderen tot de tweede leeftijd nog niet woordjes kunnen uitspreken. Dus, geen stress mama’s. Als jouw kleine nog niet kunt spreken, is dit dus helemaal niet erg!  Bovendien betekent het niet dat een prematuur kindje per se achterloopt met zijn ontwikkeling. Premature kindjes zijn echt heel sterk, mijn kleine heeft dit keihard bewezen. Zijn spraakvaardigheden ontwikkelen zich netals zijn leeftijdsgenoten.

Wat ons heel goed heeft geholpen is veel tegen hem praten. Ook lezen wij vaak boekjes met tekeningen erop en zeggen dan wat het is. Wij spreken zowel Nederlands zowel Turks met Mete Kaan. Waarom wij dit doen ? Papa en ik zijn ook tweetaling opgevoed. Wist je dat kinderen meerdere talen tegelijk kunnen leren ? Ja! Zeker wel. Het brein van een baby is ontzettend flexibel en goed in het oppikken van taal. Bovendien kunnen kinderen die tweetalig opgevoed zijn een derde taal makkelijker leren.

Mete Kaan is nu gecorrigeerd 19 maanden (vanaf de maand hij geboren moest worden).

Hij kan heel goed dingen begrijpen. Als ik wat zeg, dan begrijpt hij heel goed wat ik zeg. ‘Wil je de deur dichtdoen ?’, dan loopt hij naar de deur om die dicht te doen.

‘Waar is je oortje’ en hop, daar gaat zijn handje naar zijn oortje! Deze ontwikkeling is zo snel gegaan, ik sta er versteld van. Hij geeft nu zelfs aan wanneer hij gepoept heeft. 'Aa Aa' zegt hij dan. Daar gaat zijn handje dan richting zijn broekje, haha! 'Mama mama' betekent eten. Wanneer hij honger heeft 'Mamaa'. Ik denk dat hij heel snel zal beginnen met zinnen maken.. Ik kan niet wachten!

Op de foto zie je Mete Kaan met zijn lievelingspop. Ook die hebben wij een naam gegeven. Als we zijn poppetje bij zijn naam roepen, dan pakt Mete Kaan hem op en gaat ermee knuffelen.

Geef jouw kleine zijn lievelingsspeelgoed of knuffel een naam en benoem deze een paar keer naast jouw kleine. Hij zal hem herkennen hoor. Superlief!

p.s: zing het liedje ‘Klap eens in je handjes’ samen met je kindje en doe de bewegingen voor. Je zult zien dat jouw kleine de bewegingen probeert na te doen. Het gaat vooral om het plezier dat jullie hebben. Dit liedje heeft Mete Kaan geholpen om zijn handjes en zijn bolletje te ontdekken.

Liefs Mama of Mete!