Snap
  • Baby
  • Vaccinatie
  • vaccineren
  • RIVM
  • Rijksvaccinatieprogramma
  • Vaccin

Vaccineren? Ja of nee?

Een gevoelig onderwerp want iedereen staat in zijn recht om een keuze te maken om je kind wel of niet te laten vaccineren maar ook iedereen heeft hier een mening over. Ik werk op een Spoed Eisende Hulp waar ook kinderen behandeld worden en ook wij wel eens te maken krijgen met kinderen die besmet zijn omdat een ander kind niet is ingeënt of omdat het kind zelf niet is ingeënt en daarom ziek is geworden. Door wat ik zie en mee maak heb ik er een duidelijke mening over en laat ik mijn kinderen wel vaccineren. Wat vind jij en laat jij je mening hier over uit?

Waarom wel / niet vaccineren?

Veel mensen laten hun kinderen wel vaccineren met de reden dat zij niet willen dat zij en/of hun kind ziek worden, invalide raken of zelfs overlijden. 

Er zijn steeds meer mensen die er voor kiezen hun kind niet in te laten vaccineren. Welke redenen zij opgeven? 

- Een deel van de mensen geeft het geloof op als reden, de Bijbel bepaalt de grens, zij hebben vertrouwen in God en niet in de medische wetenschap. 

- Er zijn mensen die uitgaan van het zelfhelend vermogen van de mens, de meeste kunnen een infectieziekte op een natuurlijke manier doorstaan, kans op overlijden is klein. 

- Een groot deel van de mensen vind dat het afweersysteem van baby's nog in volle ontwikkeling is en je deze niet nog meer moet belasten.

- Bijwerkingen van de vaccinaties moet je niet onderschatten en niet alle vaccinaties zijn relevant voor baby's en kinderen.

Snap

De overheid / RIVM

De overheid beschouwt het als kerntaak om de burgers te beschermen tegen infectie ziekten. Prikplicht, het weren van niet-gevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven en diverse campagnes, tegenwoordig zie je dit alles voorbij komen om er maar voor te zorgen dat de vaccinatiegraad stijgt. 

Het RIVM adviseert de burgers het Rijksvaccinatieprogramma te volgen, groepsimmuniteit speelt daarin een grote rol. Een ziekte zal minder snel verspreid worden wanneer minder mensen ziek zijn wat betekent dat de groepsimmuniteit dus ook mensen beschermt die niet gevaccineerd zijn (dit kunnen ook kinderen zin die te jong zijn voor ene vaccinatie, mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, gevaccineerde van wie het immuunsysteem ernstig verzwakt is of mensen die vaccinatie weigeren om een of andere reden).

Wat ik vind?

Ik vind dat je als ouder verantwoordelijk bent voor je eigen kinderen. Ik laat mijn kind vaccineren omdat ik dit het beste vind voor mijn kind. Ik vind dat ieder kind recht heeft op een gezond bestaan, zonder op te groeien terwijl je  levensgevaarlijke ziektes moet overwinnen en onnodig risico loopt op de dood. Ieder kind dat met een ongevaccineerd kind in aanraking komt, loopt een onnodig en levensgevaarlijk risico. 

5 jaar geleden

Ik wist niet van het bestaan van de enting tijdens de zwangerschap. Vanwege onvoldoende voorlichting. Toen ik er achter kwam dat het kon, was het te laat en had ik haar onvoldoende afweer mee kunnen geven. Helaas moeten wij nu leven zonder dochter. Maar enten? Ja zeker weten!

5 jaar geleden

Eigen bedachte conclusie ?!? OMG

5 jaar geleden

? ? ?

5 jaar geleden

Ieder zijn eigen keuze inderdaad ?