Snap
  • Baby

Top 5 ergste adviezen over onrustige baby

5 dingen die je beter niet kan zeggen tegen de ouders van een onrustige baby

Mijn oudste zoon was een zeer onrustige baby. Hij huilde veel, sliep amper, wilde nooit plat liggen en hij had veel last van krampen en reflux. Wij werden er zeer onzeker van en liepen maanden met onze ziel onder onze uitgeputte armen. In onze wanhopige zoektocht naar een oplossing kwamen we langs artsen, osteopaten, haptonomen en lactatiekundigen. Daarnaast was er een hele horde ervaringsdeskundigen in onze omgeving die ons van vele gevraagde en vooral ongevraagde adviezen diende. Sommige adviezen waren nuttig maar de meeste maakten ons alleen maar nog onzekerder. 

Mijn top vijf ergste adviezen:

1. Relaxte ouders krijgen relaxte kinderen

Deze opmerkingen wordt alleen maar gemaakt door ouders met het geluk een rustige ontspannen baby gekregen te hebben. Want dat is wat het is: puur geluk. Uiteraard is elk karakter van een kind een combinatie van nature/nurture maar een pasgeboren baby kan lekker in zijn vel zitten of niet. Door kramp,reflux, een lastige bevalling, of andere onverklaarbare reden. Maar dat heeft niets te maken met hoe ontspannen de ouders zijn. Elke ouder met twee verschillende kinderen zal dit beamen. Het is eerder andersom: een relaxte baby maakt relaxte ouders!

2. Vergeet niet te genieten, ze worden zo snel groot

Natuurlijk genieten ouders van een onrustige baby ook van de eerste glimlach, de heerlijke geur van babyhaartjes en een lekker slapend kindje. Maar het is vooral slopend om nachtenlang rond te lopen, uren gegil aan te horen en niet te weten wat je moet doen om je kindje te helpen. En die maanden gaan, als je er nog middenin zit, allesbehalve snel voorbij. 

3. Je moet je baby niet steeds oppakken, zo verwen je hem

Dat is een achterhaalde theorie. Je kan kleine kindjes niet verwennen. Liefde en warmte is vaak het enige dat helpt en kan je nooit genoeg geven. Ga met je baby op de bank knuffelen, laat alles uit je handen vallen en zet Netflix aan. De rest komt over een paar maanden wel weer. 

4. Je moet hem laten huilen, dan valt hij vanzelf wel in slaap

Je hebt baby's die gewoon een beetje zichzelf in slaap huilen en baby's die hysterisch gaan huilen. Ouders van een gewone baby hebben geen idee hoe erg een onrustige baby over de rooie kan gaan. Die huilen zichzelf niet in slaap, never nooit niet. Los van dat het ontzettend zielig is en tegen elk moedergevoel indruist werkt het dus ook nog voor geen meter om je kindje te laten huilen. 

5.  De tandjes

Als je dan die eerste maanden overleefd hebt en eindelijk door de krampen en andere startproblemen heen bent. Je man en jij pakken weer wat uurtjes slaap, jullie vinden elkaar weer leuk en zijn dan toch eindelijk echt aan het genieten. Dan komt er vast een collega of kennis met de gouden woorden: oh pas maar op, nu komen de tandjes! Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: die tandjes zijn niets vergeleken met wat je al achter de rug hebt.

Adem in, adem uit en laat degene die denkt dat het lollig is om zo'n opmerking te maken voortaan zelf lekker de tandjes krijgen!

8 jaar geleden

Heel heekenbaar. Ik ben na 3 maanden huilen uit mijn slof geschoten in de supermarkt tegen een wildvreemde vrouw... of ik zijn speentje al had geprobeerd...

8 jaar geleden

Hier ook heel herkenbaar. Onze dochter van nu 5 was een helle rustige baby. Ons mannetje van bijna 4 maandje is daar aan tegen een onrustige baby. En als je andere dan hoort, dat ze gek van het gehuil worden en zeggen die van ons was nooit zo. En niet even na je toe komen om het te vragen wat er aan de hand is, het is niet leuk om dat vanuit het raam te horen. Gelukkig hebben wij elkaar en goede familie en vrienden, die ons gelukkig wel snappen en ons ook willen steunen.

8 jaar geleden

Wat veel reacties, fijn dat jullie er veel in herkennen! Samen staan we sterk. Ik ga de komende dagen een blog schrijven met alle adviezen die wel werkten. ik zag tussen de reacties al eigenwijs zijn staan en vriendinnen die hulp aanboden. Als jullie nog meer tips hebben kan ik die misschien ook meenemen in het verhaal.

8 jaar geleden

Haha, laat ze zelf lekker de tandjes krijgen. Geweldig! Heel herkenbaar. Grr wat werd ik er soms boos om! We hebben 'maar' 4 maandjes een huilbabytje gehad en toen werd er gelukkig al snel ontdekt wat het probleem was. Na een operatie was het een heel ander kind! Maar wat was het heftig. En die tandjes.. Pfff peanut!