Snap
  • Baby
  • Voeding

To breastfeed or not to breastfeed

That is the question. Althans dit is toch een vraag die al een tijdje in mijn hoofd zit.

Bij mijn zoontje heb ik borstvoeding gegeven, er was geen twijfel over. Maar na mijn ervaringen hiermee is het een grote vraag geworden voor mijn zoontje dat op komst is.

Hoe is het verlopen bij mijn lieve schat? Simpelweg...rampzalig eigenlijk. Goed aangelegd, goed drinken. Maar gewoon niet genoeg melk aanmaken. Ik verstond er me niet aan hoe dit kon. Op internet vind je alsmaar verhalen van vrouwen die teveel voeding aanmaken en hiervan zeer pijnlijke klachten hebben. Ook genoeg verhalen te vinden van vrouwen die eigenlijk niet goed aanleggen of gewoon gestresseerd zijn of of of... Maar niets van informatie die mij specifiek kon helpen.

Uiteindelijk is het ook wel gebleken dat hij een zeer hongerige baby was. 's Nachts was het wel aangenaam, hij kwam namelijk toe met het weinige dat ik had waardoor we eigenlijk niet uit bed moesten en is hij na 12 weken de nachten stilletjes aan beter en beter beginnen doorslapen tot hij op 16 weken geen nachtvoeding meer wou.

In het ziekenhuis hebben ze er alles aan gedaan voor me te helpen beter borstvoeding te geven.
Wat heb ik allemaal geprobeerd? Het eerste dat ze hadden voorgesteld is aan elke borst leggen en laten drinken, daarna afkolven en de afgekolfde melk bijvoeden. Daarnaast hadden ze ook venkelthee aangeraden. Dit hadden ze al een geluk in pilvorm aangezien ik echt geen theedrinker ben. 100x hebben ze me gevraagd of ik wel genoeg water dronk. Bij elke maaltijd een groot glas water en dan ook nog eens tussendoor, ja ik kwam aan een 2liter per dag. Alle tips and tricks faalden.

Uiteindelijk moest mijn zoontje wel flesvoeding krijgen voor op zijn gewicht te komen en gewicht bij te krijgen. Hiervoor heb ik zelfs 3 extra nachten in het ziekenhuis gebleven. Het is allesbehalve een leuke gedachte dat je niet kan doen wat je van nature uit zou moeten kunnen doen. Namelijk uw kindje voeden!

6 weken lang heb ik het volgehouden! Aan de borst leggen en laten drinken, daarna afkolven en bijvoeden en daarna moest ik nog flesvoeding bijgeven want mijn zoontje had echt wel nog honger. Lichamelijk en geestelijk was dit niet meer vol te houden en omdat ik echt alles al had geprobeerd dat ik vinden kon moest ik voor mezelf wel even duidelijk maken dat het niet meer kon. Toen heb ik de beslissing genomen van mijn zoontje wel nog elke keer aan de borst te voeden en te laten drinken wat ik had, maar niet meer afkolven.

De borstvoeding geven vond ik zeer aangenaam, echt genietmomentjes met mijn lieve schat. Wanneer hij 5 maanden was heb ik de borstvoeding volledig stopgezet. Het duurde niet lang voordat ik geen melk meer aanmaakte. Hoewel ik nog altijd dagelijks een paar druppeltjes verloor tot ik ongeveer 12 weken zwanger was in deze zwangerschap. Sinds een paar weken ben ik terug vanuit het niets melk beginnen aanmaken en verliezen. Vrij logisch ten gevolge van mijn zwangerschap. Maar nu is de grote vraag voor mij. Wat nu?

Probeer ik terug borstvoeding te geven in de hoop dat ik deze keer wel genoeg aanmaak? Of zeg ik simpelweg neen en start ik vanaf dag 1 met flesvoeding?
Na veel informatie te zoeken ben ik tot de gedachte gekomen dat misschien mijn melkklieren niet voldoende ontwikkeld zijn. Is er een manier om dit te weten te komen? Geen idee, hierover heb ik eigenlijk nog niets van informatie gevonden dat me verder kan helpen.

Het liefst zou ik voor de bevalling een definitieve beslissing maken hierover zodat ik later geen spijt heb met de "what if" vraag.

9 jaar geleden

Dank je voor de reactie. De eerste 6 weken heeft hij elke 2 uur achter eten gevraagd dag en nacht en ik legde hem dus echt wel elke keer aan de borst. De eerste 6 dagen dat ik in het ziekenhuis was lag hij bijna non-stop aan de borst. Hij startte goed met drinken, volgende borst, ik had niets meer maar hij had wel nog honger. Ik zal zeker eens informeren bij een lactatiekundige want ik zou super graag borstvoeding geven, maar als het zou blijken dat het simpelweg niet zou gaan dan heb ik het liefst hier zekerheid over op voorhand. :)

9 jaar geleden

Hoi Asther. Ik ben geen lactatiekundige, en als je weer wilt voeden zou ik zeker een lactatiedeskundige ibclc erbij vragen. Het enige wat ik nog kan bedenken als ik je verhaal lees is dat het hebben van weinig nachtvoedingen in het begin nog een reden zou kunnen zijn voor minder productie. Fijne zwangerschap. Mette

9 jaar geleden

In het ziekenhuis hebben ze er alles aan gedaan om me te helpen met de borstvoeding op gang te brengen. Op dag 3 was er nog geen succes geboekt en hebben ze me gezegd dat ik niet veel anders kon dan kunstvoeding geven. Mijn zoontje moest dan nog gewicht bijkomen voor ik naar huis mocht. In totaal heb ik 6 leuke nachtjes daar mogen blijven voor mijn zoontje, met mezelf was alles in orde. We hadden een babyweegschaal van de ziekenbond te huur gekregen. Mijn vriend was die gaan halen toen ik nog in het ziekenhuis lag. Ik krijg van hem zeker alle steun en hulp die ik hopen kan! :)

9 jaar geleden

Mijn zoontje kreeg al snel verzadigingspap bijgevoed en hij heeft nooit achterstand gekregen. Mijn moeder heeft me verteld dat ze bij mijn oudste broer ook niet genoeg kon aanmaken, maar wel bij mijn 2 andere broers en mezelf. Ik zou graag borstvoeding geven, maar die onzekerheid of ik het al dan niet ga kunnen zit me echt dwars :/