Snap
  • Baby
  • Mama
  • Voeding
  • mama
  • baby
  • cursus
  • wehkamp
  • drinken

Te weinig? Of juist teveel?

Problemen met borstvoeding, zoals bij deze moeder, kom ik in mijn lactatiekundige praktijk regelmatig tegen. Ze wil heel graag borstvoeding geven en is daarom bij mij op borstvoedingscursus geweest. De zwangerschap was een fijne periode en ook de bevalling is voorspoedig verlopen. Inmiddels is ze de trotse moeder van een twee weken oude zoon.

Haar zoontje drinkt erg onrustig aan de borst, laat los en hapt weer aan, laat huilend los en smakt bij het drinken. Na vijf minuten kan ze hem niet meer aan de borst krijgen, maar hij blijft dan erg onrustig. Ze denkt aan spruw. Of misschien is haar melkproductie niet genoeg? Zou de onrust komen door iets dat ze zelf gegeten heeft?

Als ik op huisbezoek ga, zie ik een vermoeide moeder en een heerlijk mannetje met bolle wangetjes. Hij zit hard huilend tegen zijn moeder aan. ‘Zou hij honger hebben?’, vraagt ze. Ze legt hem aan de borst. Haar zoontje zuigt twee keer en vervolgens gaat hij in een stevig tempo zuigen en slikken. Hij verslikt zich, laat de borst weer los en buigt huilend achterover. Arm mannetje, hij is helemaal ongelukkig. Zijn moeder houdt hem snel rechtop tegen zich aan. Hij laat een flinke boer en geeft daarbij wat melk terug. Ondertussen lekt uit beide borsten melk op de kleding van de moeder. Ze zucht: ‘Wat een knoeiboel, iedere keer zit alles onder de melk. Ook tussen de voedingen door.

Haar zoontje is na zijn geboorte weinig afgevallen en groeit zo´n 50-70 gram per dag. Hij weegt al bijna 4 kilo. Hij heeft volle plas luiers die vaak veel ontlasting bevatten. Het onrustige gedrag dat de baby vertoont bij te veel melk kan moeders het gevoel geven dat ze juist te weinig melk hebben. De baby huilt veel en heeft een grote zuigbehoefte. Daarnaast kunnen deze moeders zelf flinke klachten hebben, zoals overvolle borsten met veel melk lekken tot herhaaldelijke borstontstekingen aan toe. Het klinkt als een luxe probleem, maar borstvoeding kan ernstig belemmerd worden door een teveel aan melk.

Moeders krijgen vaak adviezen in de vorm van tijd rekken tussen voedingen of een beetje melk afkolven voor de voeding. Die aanpak lost het probleem niet op, vaak wordt het daardoor zelfs erger. De moeder blijft met overvolle borsten zitten en de baby huilt (nog) meer.

Wat kan deze moeder wel doen om de problemen bij haar en haar baby te verminderen? Eenmalig beide borsten goed leegkolven blijkt heel goed te werken, waarna de baby veel rustiger aan de borst kan drinken. Vervolgens gaat ze over op het voeden met één borst per tijdsblok van drie uur. Als haar zoontje snel na een voeding weer wil drinken, geeft ze hem nog eens dezelfde borst. Na drie uur gaat ze over op alleen de andere borst geven. Ze blijft dus voeden op verzoek, maar wisselt minder vaak van borst. Daarnaast gaat ze voeden in een houding waarbij ze zelf wat achterover leunt en haar baby voorover op haar buik ligt.

Deze combinatie van maatregelen heeft er bij deze moeder voor gezorgd dat het voeden voor beiden weer snel plezierig werd. Ze hebben samen nog meer dan een jaar van hun borstvoedingsmomenten kunnen genieten.

Literatuur: Veldhuizen-Staas, C.G.A. van (2007). Overabundant milk supply: an alternative way to intervene by full drainage and Block feeding. International breastfeeding Journal 2007 2(11), 1-5.

lactatiekundige's avatar
12 jaar geleden

Inmiddels heb ik al mailcontact met 'biver75' over haar vraag.

Run's avatar
12 jaar geleden

Hoi Biver, Dan geef je snachts de andere borst. Je kan er ook voor kiezen om eerst wat melk weg te laten lopen als je de toeschietreflex heb. Hierdoor is de ergste druk eraf en is t voor je kindje makkelijker drinken. Maar als je aan.t blokvoeden bent zal je zien dat het steeds beter gaat waardoor de druk en heftige melkstroom afneemt.

biver75's avatar
12 jaar geleden

Hoe doe je dat 's nachts dan? Mijn dochter komt rond 16:30 uur, dan rond 19:30 en daarna kan het zijn dat ze rond 23:00/0:00/01:00 komt of pas rond 03:00...

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij lactatiekundige?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.