Snap
  • Baby
  • klein
  • kleine
  • meid
  • Groeiachterstand

Te klein geboren

Hoe kon dit niet gezien zijn?

De zwangerschap van onze Zoey Giulia, verliep niet geheel vlekkeloos. Met een constatering van zwangerschaps diabetes met 24 weken, ben ik onder controle gezet bij de diabetes poli. Mijn waarden na het eten waren altijd prima, maar mijn nuchtere waarden waaren steeds te hoog, hier voor moest ik in de loop van de zwangerschap steeds meer insuline spuiten. Uiteindelijk zat ik met 32 weken op de 13 eenheden insuline en waren mijn nuchtere waarden net aan onder controle. 

Wegens trombose, overgewicht en zwangerschaps suiker had ik elke 2 weken een echo en controle en bij elke echo tot ongeveer die 26 weken (dat ik met de insuline begon) liep ze perfect op schema. Uitgerekend op 6 februari 2016. Vanaf de echo met 32 weken had ik zelf het vermoeden dat ze iets achter liep met groei omdat tijdens de meting aangaf dat ze 30 weken was terwijl ze dus al die tijd precies volgens de lijntjes liep. Maar ja, wie ben ik, ik heb er tenslotte geen verstand van. 

Bij de meting met 36 weken zeiden ze me dat ze rond de 3700 gram geschat werd tijdens de bevalling (geplande keizersnede met 38.2 week, zie andere blog) 

En daar was 25 januari, de dag van de keizersnede. Een Gentle sectio zodat ze lekker bij mij kon buidelen tijdens het hechten. Toen ze er uit getild werd was het eerste wat iedereen riep "wat is ze klein!" Helaas heb ik haar dus ook maar heel even bij me gehad omdat de kinderarts haar wilde nakijken omdat ze zo klein was. 

Een perfect meisje van 2526 gram en ongeveer 45 cm in plaats van de geschatte 50cm en 3700 gram. Hoe kan dit? 

Later is mij verteld dat ik nooit zoveel insuline had mogen krijgen omdat het eigenlijk niet nodig was geweest om 13! Eenheden te spuiten voor 0.1% te hoog (5.4 ipv 5.3) hierdoor heeft ze dus vanaf het moment dat ik insuline begon te spuiten een groei achterstand opgelopen.

Iets wat ze nu 14 weken later ruimschoots heeft ingehaald door ij gewicht te verdubbelen en 15 cm te groeien. 

Jullie ook bekend met (onnodig te veel) insuline spuiten en kleine kindjes? Deel vooral je verhaal met mij. 

Snap
4 jaar geleden

Ha, ik had met mijn zoontje precies hetzelfde! Ze zeiden; dit wordt een buddha baby, bereid je maar voor. Na spoedkeizersnede was hij toch wel klein met 2900 gram en 49 cm.

4 jaar geleden

Ik kreeg ook de diagnose zwangerschapsdiabetes met een nuchtere waarde 0,1 te hoog. Na de maaltijd waren ze altijd prima, nuchter te hoog (inmiddels was ik erachter dat ik door de stress om te prikken mijn suiker zelf omhoog werkte) Ze wilden mij ook aan de insuline, dat heb ik geweigerd, de groei echo’s waren goed, wat mij het vertrouwen gaf dat onze uk geen last had van die hoge nuchtere waardes. De reacties waren wisselend, van begrip tot felle discussie, maar ik hield mijn poot stijf. Bij insuline gebruik moeten er nl standaard glucose controles uitgevoerd worden en gaan veel kindjes schommelen, waardoor ze bijvoeding en soms zelfs een infuus moeten, dat wilde ik niet voor mijn kind. Ik ben bij 38+2 bevallen van een prachtig kereltje met een prachtig gewicht op de p74 Geen glucose controles niks, gewoon bv op verzoek. Nog altijd blij met mijn besluit.

4 jaar geleden

Mijn eerste was ook te klein, maar dat had een andere reden. Een half jaar na de zwangerschap kwamen ze erachter dat ik de ziekte van graves had. Te snel werkende schildklier. Het is niet te bewijzen, maar ik vermoed dat dit tijdens de zwangerschap is ontstaan. Ik was ook maar 7 kilo aangekomen. Bij de 20 weken echo had hij een kleine groeiachterstand. Bij 26 weken zou dit recht getrokken zijn. Met 34 weken toch maar een groeiecho, zijn hoofdje liep 2 weken achter, zijn buikje en benen 4 weken achter. Dus elke week 2 keer naar het ziekenhuis voor een groeiecho en een ctg scan. Hij is met 38+5 gehaald met een spoedkeizersnede. 1.5 week eerder schatte ze hem op bijna 2400 gram. Hij is geboren met 2205 gram. Een kleintje dus.

4 jaar geleden

Onze tweede zoon woog 4570 gram en was 4 dagen te laat, waarschijnlijk zwangerschapsdiabetis over het hoofd gezien, bij onze derde zoon insuline gespoten en met 38 weken ingeleid, woog zo'n 3200 gram. Onze vierde kindje en dochter zelfde verhaal, insuline gespoten en met 38 weken ingeleid en woog zo'n 3100 gram. Dus in mijn geval was de insuline geen overbodige luxe. Ik spoot geen grote hoeveelheden qua eenheden overigens, maximaal 6 en dan 1 a 2 keer per dag. Ik denk dat het moeilijk in te schatten is. Onze tweede kindje was echt te zwaar en er was een keizersnede nodig. Bij die daarna niet... tsja wat is wijsheid?