Snap
  • Baby
  • Voeding
  • babyvoeding
  • bijvoeding
  • flesvoeding
  • stoppen
  • met

Stoppen met de fles

Toen Emily nog maar net een maandje oud was kon ik me niet voorstellen dat er een dag zou komen dat ze niet meer alleen een fles nodig had, maar ook bijvoeding. De dag dat ze helemaal geen fles meer zou krijgen leek nog zo ver weg. Ik had dan ook totaal geen idee hoe ik dit zou moeten gaan aanpakken.

Beginnen met bijvoeding Naar bijvoeding toe was achteraf gezien dan toch niet zo'n grote stap. Ik had lol in de hapjes maken voor haar en we bouwden langzaam wat flessen af om die te vervangen met eten. Dit ging zonder moeite en met een leeftijd van 7 maanden kreeg ze aan melk alleen 's morgens nog een bord pap (papfles heb ik nooit gegeven), 's middags een klein flesje van 120cc en 's avonds voor het slapen gaan een grote fles van 230cc. Al snel viel het middagflesje weg en toen ze 9 maanden oud was bleef alleen de avondfles nog over. We hadden ook het bord pap vervangen, aangezien ze dit nooit echt heel lekker vond, met twee bruine boterhammen.

Te laat avondeten Elke avond zaten wij in de knoop met het avondeten. Emily kreeg om 17 uur honger, maar mijn man kon nooit voor half zeven thuis zijn van zijn werk. Iedere avond begon ik al om half vijf met koken, Emily at met de pot mee en ik at zelf een klein beetje met haar mee, zodat ze niet alleen hoefde te eten. Om zeven uur gingen mijn man en ik dan samen eten. Wat onhandig vond ik dit. Dit gaf veel stress.

Ik besloot de avondfles en het avondeten om te draaien en dit was echt een succes. Om 17 uur kreeg ze nu de avondfles en om half zeven gingen we met z'n drieën aan tafel, rustig eten. Geen gehuil om avondeten, niet dubbel koken of dubbel avondeten voor me. Wat een rust, dat had ik veel eerder moeten doen.

Opvolgmelk vervangen voor koemelk Toen ze bijna 1 jaar werd raadde het consultatiebureau mij aan om koemelk te gaan geven in plaats van opvolgmelk. Maar wat bleek, een flesje met koemelk wilde ze ècht niet, zelfs niet gecombineerd met opvolgmelk. Tijdens de lunch krijgt ze altijd een glaasje Yoki of Optimel met een rietje, dat gaat er prima in, dus ik besloot de avondfles om 17 uur dan maar niet te geven. Ze heeft toch al genoeg melk binnen gekregen op een dag. Ze miste die fles helemaal niet. Omdat ze al gewend was geen fles meer te krijgen voor het slapen gaan, ging ze die avond ook gewoon slapen. En nog voor haar eerste verjaardag was het dan zover, alle flesjes zijn het huis uit en mijn kleine baby'tje is nu dan echt veranderd in een peuter.

Je hoort dat dit wel eens minder makkelijk gaat. Ouders die hier echt mee worstelen, omdat een kindje absoluut die fles wil voor het slapen gaan en echt niet weten hoe ze dit moeten afbouwen. Misschien dat deze manier dan helpt, van vroegtijdig het avondflesje voor het avondeten geven, zodat ze al wennen aan het niet meer gaan slapen met een fles? Wat is jouw ervaring hiermee?

12 jaar geleden

Ik ben niet langer actief op deze website. Wil je wel mijn blogs blijven volgen, dan kan dat op mijn persoonlijke website: www.mcdid.nl