Snap
  • Baby
  • Voeding

Speen-maat-wegwijzer

Als nieuwe mamma kom je nog al eens in de situatie dat je met een naald gaatjes staat bij te prikken in spenen. Na deze tips niet meer!

Menig mamma kent het fenomeen... met een naald midden in de nacht gaatjes staan prikken in een speen omdat de kleine ongedurig is met drinken en oncontent met armen en benen loopt te maaien. Na een half jaar heb ik dan toch eindelijk door, en om de rest van de wereld even te delen in mijn inzicht :P hier wat simpele tips ook in het geval van opvolgmelk en baby's met reflux. Ten eerste is mijn ervaring -het gaat hier om de difrax spenen die op mijn fles van de 'large' passen- dat de maten als volgt opgebouwd zijn:

1. de s-maat 

2. stand 1 van de driestandenspeen

3. de m-maat

4. stand 2 van de driestandenspeen

5. de l-maat

6. stand 3 van de driestandenspeen

Er is van alles op de markt, ze noemen het kers, anti-colic, dental care, nog net geen hyacint, roos en tulp, als mamma kun je daar helemaal niks mee, het zegt je niks en tegen de tijd dat je thuis komt met twee nieuwe spenen van 8 euro zijn ze of in no-time uitgescheurd (pap-spenen van de etos!!!) of ze blijken toch weer niet groot genoeg te zijn. Ik zal hieronder zetten welke stand voor welke melk/drank geschikt is, ingedikt of niet en sap/pap alles door elkaar.

1. de s-maat: voor water, water met diksap, afgekoelde thee en soortgelijke dranken, tevens voor pasgeborenen gewone melk/bv/onverdikte nutrilon

2. stand 1 van de driestandenspeen: voor de gulzigere drinker maar wel zelfde als bovenstaand

3. de m-maat: vanaf 6 maanden voor water, water met diksap, afgekoelde thee etc. tevens voor melk die is ingedikt met nutriton als je de standaardverhouding aanhoudt en doe dat!!! want ook al lijkt de melk op het eerste gezicht niet dikker, dit duurt even, als je de fles dan een paar minuten zou laten staan zie je pas het resultaat dus als je meerdere scheppen erin gaat gooien wordt het een zodanige blubber die krijg je zelf niet eens eruit gelurkt, dus netjes aan de dosering houden!

4. stand 2 van de driestandenspeen: voor flesjes melk met toegevoegde rijstebloem of ingedikte melk voor gulzige drinkers. tevens als je kindje geen zin heeft in zn fruit die dag kun je het fruit in de fles gooien, 100ml water erbij en uit de fles geven, werkt hier als een trein.

5. de l-maat: voor pap, (bijv. biscuitpap), ingedikte opvolgmelk (deze is nl. iets dikker) en voor melk met rijstebloem vanaf 6 maanden.

6. stand 3 van de driestandenspeen: voor biscuitpap en ingedikte opvolgmelk (ongeduldige drinkers)

Mocht je dus denken he! mn kindje drinkt niet, voordat je denkt dat hij/zij dan echt geen dorst heeft, check even of het niet te langzaam gaat voor hem/haar en pak een speentje groter, verslikken ze zich, dan ga je een maatje naar beneden. In plaats van 20 spenen hoef je op deze manier maar 6 spenen in het begin aan te schaffen en heb je altijd een juiste erbij zitten. succes mamma's!

8 jaar geleden

Handige blog, thanx. Als nieuwbakken mama kampte ik vaak met hetzelfde probleem en heb vaak vertwijfeld voor het schap gestaan. Op aanraden van mede mama's ben ik gegaan voor de 1,2,3 speen van Difrax. In het begin even wennen maar het ging vanzelf heel gesmeerd. je hoeft dus niets in te knippen :-D

8 jaar geleden

Ik moet zeggen dat ik vind dat de informatie op de verpakkingen te wensen over laat. Zelf mag je gaan uitvogelen hoe en wat, het openknippen van spenen was hier een drama, ze scheurden namelijk alleen nog maar verder door en dan kon ik er weer één weggooien. Het zou handig zijn als ieder merk een soort van maattabelletje zou bijvoegen zodat je weet welke drank je waaruit moet geven. Scheelt een hoop nieuwe mamma's een hoop geld dacht ik zo.

8 jaar geleden

Wij gebruikte avent maar ook daar was het zoeken naar de juiste speen voor onze zoon. Meer omdat hij eerst erg snel dronk. Toen te langzaam. De papspenen dat was wel heel duidelijk maat op een gegeven moment hebben we spenen verder open geknipt omdat onze zoon hele dikke pap liever uit een flesje wilde dan van een lepel. Daarna kreeg hij zijn melk uit een opengeknipte speen omdat het tijd begon te worden voor de tuitbeker en hij deze nog niet wilde. Hij was toen ongeveer 1 jaar.