Snap
  • Baby
  • Voeding

Sommige vrouwen zijn vals

Moeder zijn is toch een bijzonder en vaak onzeker beroep. En het meest irritante is dat werkelijk de hele wereld wel een mening heeft over hoe je het er vanaf brengt.

Wil je thuis bevallen zonder pijnstilling? Waarom zo moeilijk doen? Kies voor het gemak van een ruggenprik in het ziekenhuis. Moest je met pijnstilling bevallen? Verliep de geboorte van je baby zo dramatisch dit je enige uitweg was? Dan was je een watje.

Wilde je borstvoeding geven? Maar stopte je omdat het voeden je zo’n pijn deed dat je het niet meer zag zitten? Tja, misschien had je even door moeten zetten. Of was jij die moeder die het wel op kon brengen om door te zetten? Waarom deed je zo moeilijk? Je kind was heus wel groot geworden met de fles.

Waar gaat het om? Het gaat om keuzes. Een goede keus kun je maken door je vooraf te informeren over de voor- en nadelen van de verschillende opties. Dat is best lastig. Zwanger zijnde kun je je amper voorstellen dat je überhaupt moet gaan bevallen. Laat staan dat je een idee hebt over de zorg van je baby na de geboorte. Als je goed geïnformeerd je keuze hebt gemaakt, een keus die bij jou en jouw situatie past, dan is het niet nodig dat je in de verdediging wordt gedrukt. Met de kennis en ervaring die je op dat moment had, heb je er het beste van gemaakt.

En waar hebben (aanstaande) moeders echt iets aan? Aan ondersteuning van ervaren en wijze vrouwen in hun zwangerschap, tijdens hun bevalling en in de periode erna. Waarbij de individuele belangen van de moeder en kind voorop staan. Waar moeders eerlijke uitleg krijgen over de verschillende mogelijkheden en tegelijkertijd gerespecteerd worden in hun keuze.

Wat doe je met al het andere commentaar? Bedank vriendelijk voor de opmerkingen. Zeg zoiets als ‘voor mij was het in deze situatie de beste oplossing’. En laat het daarbij.

Als je heel serieus wilt overkomen kun je nog overwegen om alle opmerkingen op te schrijven. Je zult zien dat je na een tijdje zwart/wit stellingen kunt maken. Hopelijk relativeert dat alles weer een beetje en kun je er zelfs om lachten. Het is niet A of het is niet Z, het is jouw keuze.

11 jaar geleden

Lekker belangrijk wat een ander van mijn keuzes met betrekking tot mijn kind vinden. Ik ben in het ziekenhuis met ruggenprik bevallen en heb nadat ik 1x had geprobeerd borstvoeding te geven besloten dat ik toch maar voor de fles ging. Vond het gevoel helemaal niet prettig. Overigens merk ik niets van dat "gezeik" waar men hier over praat. Mensen weten waarschijnlijk wel dat ik mij er geen reet van aan trek. :)

11 jaar geleden

Ik ben 61 jaar en bevallen in 1979 en 1985, twee zonen. Het is triest om te moeten constateren dat er in al die jaren niets, maar dan ook helemaal niets is veranderd !

11 jaar geleden

Er is altijd gezeik.. en heb me lekker niets van al die mensen aan getrokken die dat gezeik veroorzaakten... wel heb ik het voeden en mijn borsten gehaat.. maar dat kwam door mijzelf 'omdat ik het persoonlijk zooooograaaaaag wilde om driekwart jaar non-stop te kolven voor mijn doodzieke couveusekindje'.. En ja, gezeik van mensen die op bezoek waren omdat ik een half uur in een ander kamertje ging zitten om melk af te tappen..... gezeik van mensen omdat ze vonden dat ik er maar mee moest stoppen omdat ik zo moe was...Gezeik van mensen omdat ze het allemaal beter wisten op wat voor een manier ik mijn dochter moest aanleggen, zodat het borstvoeden wel zou lukken... Gezeik van mensen als ik besloot om een leuk afspraakje te beëindigen om 20.00 uur en er snel vandoor ging naar huis omdat mijn borsten op exploderen stonden....En ja, mijn borsten deden het voortreffelijk! Wat een productie! Maar wat voelde ik mij een melkkoe met 2 van die zuignappen er boven op.. verschrikkelijk.. maar ik wilde zo graag voor haar! En niemand (zelfs mijzelf niet) heeft mij er van kunnen weerhouden... Neem van mij aan... er is hoe dan ook 'altijd gezeik' (waar ik dus laatst achter kwam toen mijn vriendin borstvoeding aan het geven was op het terrasje)... dus conclusie; Er is hoe dan ook altijd gezeik, Doe lekker wat jij zelf wil, en voel je vooral niet schuldig om de keuze die 'jij' hebt gemaakt.

11 jaar geleden

En niet te vergeten als je bv geeft moet je het Altijd zelf doen ik heb onze dochter 5weken bv gegeven en ik vond het niet leuk. Geen pijn klachten maar het was gewoon vermoeiend, en ik viel bijna flauw tijdens het voeden in het begin en dan het gesmeer door gebruik van tepelhoedjes daarbij een onrustig dametje met spruw. En een gestreste en verdrietige moeder. Met onze tweede besloten de fles te doen wat een genot... Onze kleine man is nu 8weken en ik weet nu wat genieten is van je kinderen. Ik heb geen negatieve reacties gehad misschien scheelt dat wel maar ik was ook heel stellig geen bv meer voor mij. Als het goed gaat geniet r dan van! Anders volg je gevoel en ga je eigen weg!