Snap
  • Baby
  • Mama
  • Voeding
  • Gezond
  • zwangerschap
  • zwangerschapskilo's
  • afvallen
  • dieet
  • snel
  • verantwoord
  • De
  • na
  • Zonder

Snel afvallen na de zwangerschap?

Wil jij zo snel mogelijk weer in je 'oude' jeans passen?

Zwangerschapskilo'sNa de bevalling word je geconfronteerd met de zwangerschapskilo's. De meeste moeders willen snel afvallen na hun zwangerschap. Ze zagen in 9 maanden tijd hun gewicht toenemen. Al genietend van een geweldige roze wolk, hopen ze snel weer in hun oude jeans te passen. Maar dat is juist een enorme valkuil…Aankomen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komt een vrouw tijdens de zwangerschap 12 kilo aan. Dat komt door de groei van het kindje en ook door de toename van de baarmoeder, placenta, bloed, vruchtwater en borsten. Circa 3.5 kilo van die 12 kilo is vet. Belangrijk voor een gezonde zwangerschap en een reserve voor tijdens de borstvoeding. Dat betreft vet dat meestal na de bevalling geleidelijk verdwijnt.

Ontzwangeren

Na de bevalling zijn de meeste vrouwen niet meteen de ‘oude’. Een lichaam heeft hersteltijd nodig, zeker na 9 maanden waarin het lichaam behoorlijk wat heeft meegemaakt. Dit wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Er wordt gesteld dat je na 9 maanden zwangerschap ook weer 9 maanden nodig hebt om je oude ik te worden. Zeker, de ene persoon heeft er meer last van of langer voor nodig dan de ander.

Diëten

De meeste mensen die willen afvallen volgen een dieet, waarbij de voeding maar weinig calorieën bevat. Het is een tijdelijke interventie waarin het eet- en beweegpatroon wordt aangepast om te kunnen afvallen. Mensen kiezen hierin vaak voor het alles of niets principe. Maar als je snel gaat afvallen, zal je de kilo’s uiteindelijk ook snel weer terugzien. En het allerergste, meestal met rente. Daarbij gaat het ten koste van een goede stofwisseling. Een efficiënte verbranding is het allerbelangrijkste als je op weg wilt naar een blijvend gezond gewicht. Jouw stofwisseling is onder andere afhankelijk van je genen en leeftijd, maar ook van je leefstijl. Je genen en leeftijd daar heb je mee te 'dealen', maar jouw leefstijl daar heb je zelf invloed op!

Aankomen van ‘de lucht’

Ik zie in mijn praktijk veel mensen die een jarenlange strijd voeren met hun gewicht, het ene na het andere dieet hebben gevolgd en inmiddels van ‘de lucht’ al aankomen. Ze zijn op een punt aangekomen dat diëten medeoorzaak zijn aan hun overgewicht. Als je ervoor kiest om te weinig te gaan eten, dan zet je je lichaam op noodrantsoen. En als er een periode weinig calorieën binnenkomt, zal het lichaam zuinig met de beschikbare energie omgaan. De stofwisseling past zich aan de hoeveelheid voedsel wat binnenkomt aan en zal vertragen. Hierdoor zal afvallen steeds lastiger worden.

Overgewicht en zwangerschap

Een zwangerschap kan het voor mensen met overgewicht extra lastig maken. Dat komt onder andere omdat deze vrouwen vaak meer zullen aankomen dan het gemiddelde van 12 kilo. Er was al overgewicht en daarna ontstaat er een soort van nog grotere achterstand. Toch is het belangrijk om juist dan geduld te hebben en realistisch te zijn. Niet in paniek te raken en allerlei ‘ik moet afvallen’ gedachtes te hebben. Borstvoeding is het beste voor het kind en kan bij het afvallen ondersteunend werken. Je wilt natuurlijk niet dat er afvalstoffen in de moedermelk terecht komen. Om dat te voorkomen kun je dan ook het beste ervoor kiezen voldoende en zo gezond mogelijk te eten. En daarnaast ook lekker gaan bewegen.

Afvallen zonder afzien

Let erop dat je niet meer dan een halve kilo per week afvalt. Je zwangerschapsverlof is een mooi moment om in alle rust te werken aan een gezonde leefstijl! Ga op zoek naar lekkere gezonde recepten, ontdek dat er heerlijk verantwoorde snacks voor tussendoor zijn en ga lekker bewegen. Ga zo snel mogelijk na de bevalling lekker naar buiten met je kindje wandelen. En zorg dat je naast gezond eten en bewegen, ook je rust neemt. Na een paar weekjes is het ook weer tijd om te gaan sporten. Als je je fitter voelt, kun je veel gemakkelijker een nieuwe gewoonte aanleren en werken aan een nieuw en gezond ritme voor jou en je kind.

Afvallen zonder dieet

Wil jij verantwoordt afvallen, kies dan voor afvallen zonder dieet.

Word nu lid van de gratis groep ‘afvallen zonder dieet’ op Facebook. Je ontvangt daar tips, adviezen en je kunt vragen stellen en ervaringen delen. https://www.facebook.com/groups/145577402858423/

Meer over mij en Health2Happiness kun je vinden op www.health2happiness.nl

Heel veel succes en hopelijk tot ziens!

Lieve groet,

Mandy