Snap
  • Baby
  • mamaplaats
  • Kdv
  • mamaplaatscollab
  • partoukinderopvang

Slapen bij de kinderopvang

Als sinds Xem geboren is heeft hij een eigen willetje. In zijn doen en laten, maar ook zeker in zijn slaapritme. Aangezien ik tot 6 maanden borstvoeding heb gegeven en daarmee op verzoek voedde, zat er ook totaal geen regelmaat in zijn slaapjes. Aan het einde van mijn zwangerschapsverlof was ik druk bezig om er een ritme in te krijgen. Xem zou namelijk op de maandagen en dinsdagen naar kinderopvang Partou gaan. Ik kon toch geen baby afleveren die nog geen vast slaapritme had?

Eind februari hadden Rolf en ik een intakegesprek met Xem zijn mentor, Mandy. Wat een lieverd! Ondanks dat ik ontzettend zenuwachtig was, nam zij gelijk een hoop spanning bij mij weg en stelde ons compleet op ons gemak. Zo kwam ook Xem zijn slaapritme ter sprake. Ik weet nog heel goed dat ik me een beetje opgelaten voelde toen ik zei: ‘maar Xem slaapt nog niet door..’ Ook deze schaamte werd direct weggenomen. ‘Och lieverd’, zei ze. ‘Dat is geen enkel probleem. Wij, hier bij Partou, gaan samen kijken wat Xem nodig heeft en waar hij behoefte aan heeft - wellicht ook handvatten geven die jullie thuis kunnen gebruiken als jullie dat fijn vinden. Geef zijn speentje mee en zijn knuffeltje, waar je zelf misschien een paar nachten mee hebt geslapen en het komt allemaal goed. Beloofd!’

Met pijn in mijn buik brachten wij Xem op 2 maart naar het kinderdagverblijf. Man, wat viel me dit zwaar. Dikke tranen rolden over mijn wangen. Maar toen sprak Mandy mij toe: ‘Je bent echt niet de enige moeder die hier met tranen staat. Het komt allemaal goed. Ik ga foto’s plaatsen in de OuderApp en als je wilt weten hoe het met Xem gaat, bel gerust. Al bel je 10x.’ Dat stelde mij zó gerust.

De OuderApp is een fijne tool welke Partou gebruikt om jou als ouder, in het dagboek van jouw kindje, op de hoogte te houden van hoe laat je kindje eet en wat het heeft gegeten, maar dus ook hoe laat het naar bed is gegaan en hoe lang jouw kindje heeft geslapen. Voedingen maakte ik mij niet druk om, Xem is vanaf dag 1 een goede eter. Maar het slapen daarentegen.. Dat vond ik ontzettend spannend! Zou hij wel zijn rust kunnen pakken op de kinderopvang? Zouden andere kindjes hem niet wakker houden? Kan Xem wel slapen in een ander bedje?

Bij Partou heeft Xem ook de mogelijkheid om buiten te slapen. Buiten? Yes! Eerlijk is eerlijk, in het begin was ik hier fel op tegen - ik vond Xem nog veel te klein en te kwetsbaar om hem buiten in een slaapcabine te laten slapen. Maar al snel kreeg ik de vraag in de OuderApp of ze toch mochten proberen om Xem buiten te laten slapen, in verband met drukte op de opvang. Xem was hier blijkbaar toch wat gevoelig voor en snel wakker. Na een hoop vragen van mijn kant, waar ik keurig antwoord op kreeg, ben ik overstag gegaan.

En wauw! Wat een wereld van verschil. Xem slaapt sindsdien veel beter en langer op de opvang en komt daardoor ook minder overprikkeld thuis aan het einde van de dag. ’s Ochtends slaapt hij gerust 1,5 en in de middag meestal ook nog 1,5 a 2 uur. Uiteraard wisselt dit per dag, maar over het algemeen heeft Xem aan 2 slaapjes per dag genoeg.

Aan het einde van de dag staan in het dagboekje van jouw kindje, in de OuderApp, een korte overdracht. Met de tijden die Xem bij Partou slaapt, zij wij thuis ook aan de slag gegaan. Inmiddels is Xem bijna 9 maanden oud en slaapt hij thuis ook veel beter. Zo’n verademing. Voor ons allemaal!