Snap
  • Baby
  • baby
  • ontwikkeling
  • slapen
  • samen
  • doorslapen
  • slaapgebrek

“Slaapt ze al door?”

Wat is doorslapen voor een baby nou eigenlijk?

Als ik er aan denk dat ik het afgelopen half jaar geen nacht heb doorgeslapen, dan verbaas ik mezelf over mijn functioneren ?! Nooit gedacht me zo oké te voelen, na zo veel maanden weinig slaap en elke nacht een gebroken nacht, al zes maanden lang. Hoewel ik me zeker niet dagelijks oké voel, maar toch ?!

Ella is een prima slaper voor wat je van een kleintje mag verwachten rond deze leeftijd (6 maanden). Ze wordt elke nacht nog zo’n twee à drie keer wakker. Voordat ik mama werd was ik daar niet van op de hoogte. Het is fijn om te weten dat het eerder een uitzondering is dan regel dat baby’s doorslapen het eerste jaar (en dan heb ik het nog niet gehad over de dreumes en peutertijd). Je verwachtingen juist hebben, heeft mij geholpen om dit te accepteren en meer los te laten: het hoort er nu eenmaal bij! Dat ik me elke week wel een dag (of twee ?) gesloopt voel, helaas ook. Eerder hield ik bij hoe laat en hoe vaak ik haar voedde in de nacht, maar hier ben ik vrij snel mee gestopt. De tijden en aantallen zien frustreerde me en vaak zei het ook niets over hoe ik me daadwerkelijk voelde de dag erna. Weinig slaap en werken? Jep dit vind ik zwaar en uitdagend, maar het is even niet anders??‍♀️. Just go with te (baby)flow dus!

Maar wat is doorslapen nou eigenlijk voor een baby? 

Doorslapen betekent voor een (jonge) baby rond de 5 uur achter elkaar slapen. De hersenen van baby’s zijn nog vol in ontwikkeling en te lang en te diep slapen kan gevaarlijk zijn. Ze kunnen dan namelijk stoppen met ademen. Het lijfje weet dus precies wat goed voor hen is: licht slapen en vaker “wakker” worden. Zo hebben ze geregeld een nachtvoeding nodig, om niet te diep in slaap te duikelen en hun suikerspiegel stabiel te houden. Vaker komen voor een nachtvoeding is dus gezond en goed! Ook voor het verwerken van prikkels en een veilig gevoel. Daarnaast moeten baby’s ook nog leren om goed te slapen. Baby’s hebben ons dus nog vaak nodig bij en tijdens het slapen, voor hun lijfje, warmte, veiligheid en voor troost. De ene baby meer dan de ander.

Een overwinning vind ik het dat Ella nu zelf in slaap kan vallen in haar eigen bedje (bij ons op de kamer) en dat ze nu langer slaapt dan 45 minuten per slaapje overdag. Ella is nooit een lange slaper geweest en sinds we haar niet meer inbakeren, komt ze vaker in de nacht en sliep ze korter overdag. É accepté als je het mij vraagt. De mantra “het is een fase” is al vaak van pas gekomen het afgelopen halfjaar en dat is hierbij dus niet anders ?. 

Overdag slaapt ze nu ineens sinds een paar weken drie lange slaapjes. Blijkbaar had ze wat tijd nodig om “langer slapen” onder de knie te krijgen. In de nacht maakt een voeding haar snel weer rustig en dan slapen we vaak samen verder. Zo lang ik nog borstvoeding geef en zij nog vaker blijft komen in de nacht, blijft ze dus nog lekker bij ons op de kamer liggen. Knus en gemakkelijk tegelijk. Dat langer doorslapen komt wel en nee we zorgen er hierdoor gerust niet voor dat dit nog jaren zo zal gaan. En ook al zou dat wel zo zijn en wij zijn er oké mee, who cares? Zin in een nacht lang onafgebroken slapen, natuurlijk ?!! Ben ik er soms “klaar mee”? Jep, ook dat zeer zeker, maar ik weet ook: dit hoort er bij en is een fase. Ze is nog maar zo klein!

- meer over mij weten? Volg me dan ook via Instagram @bonbini.baby!

Snap