Snap
  • Baby
  • baby
  • stress
  • slaap

Slaapplek baby’s bepaalt stressniveau

Baby’s die niet bij hun ouders in de slaapkamer slapen, hebben meer stress als ze in badje gaan dan baby’s die wel in dezelfde kamer slapen als hun ouders. Dit is het resultaat van onderzoeker Caroline de Weerth, haar onderzoeken worden gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneurodocrinology.

Ze heeft voor het onderzoek 163 moeders en kinderen geanalyseerd. De mama's moesten de eerste 2 maanden na de geboorte van hun kindje een dagboek bijhouden. Daarin moesten ze schrijven hoelang hun kindje elke nacht had geslapen. 25 procent van de baby’s sliep altijd in een andere kamer, 40 procent bracht de nacht door bij papa & mama en de overige baby’s sliepen soms in een anderen kamer en soms in de slaapkamer van de ouders.

Vervolgens hebben ze het cortisolniveau (Het hormoon Cortisol komt vrij bij stress) in het speeksel van elke baby gemeten na afloop van een tweetal stressmomenten, waaronder in bad gaan. Uit de metingen bleek dat baby’s die niet bij de papa en mama slapen, gemiddeld een bijna veertig procent hogere stressniveau hebben bij het in bad gaan dan baby’s die wel op de kamer van hun ouders slapen.

Er is een mogelijke verklaring dat als het kindje bij de ouders slaapt een bepaalde stress wordt voorkomen door ' s nachts sneller beschikbaar te zijn om onrust en ongemak bij het kindje weg te nemen, te troosten en aandacht te geven.

Waar slaapt jouw kindje meestal? Bij jou of in zijn eigen kamertje?

9 jaar geleden

Mijn dochter is nu drie maanden en slaapt sinds een paar dagen in haar eigen bedje... en in bad gaan is sowieso nooit echt haar hobby geworden (douchen vind ze leuker). Maar qua sneller reageren denk ik niet dat het veel uit maakt dat ze nu op haar eigen kamertje ligt.. ik hoor haar bijna net zo goed en als ik maar denk dat er iets is sta ik al bij haar ledikantje. Terwijl ik, toen ze nog naast me lag, altijd wat langer wachtte met reageren (want ik kon het immers van dichtbij even aankijken...)

9 jaar geleden

Onze kleine heeft 2 weken op de couveuse afdeling gelegen en toen naar huis. Hij was erg klein en wilde niet in zijn wiegje slapen. Hij heeft toen 2 maanden in de kinderwagenbak geslapen bij ons op de slaapkamer. (wel speciaal matras aangeschaft. Na 2 maanden over gedaan in het wiegje wat wel bij ons op de kamer stond. Na ongeveer 5-6 maanden is hij op zijn eigen kamertje gegaan en dat is vanaf nacht 1 goed gegaan. In bad vond hij nooit erg, hij wil er vaak niet uit.........

9 jaar geleden

onze oudste is nu 3, en slaapt eigenlijk pas sinds hij 2.5 JAAR was op zijn Eigen kamer... omdat hij zelf aangaf dat hij "prive" wilde :) Nu de tweede is alweer 7 maanden en slaapt nog lekker bij mij in bed hoor, ik vind het heerlijk, hij vind het heerlijk, soms komt de oudste er even gezellig bij liggen... in onze cultuur is dat hartstikke normaal, westerse cultuur is weer erg op onafhankelijkheid en oh wee als de kinderen te veel aan mama of papa hangen en je nachtrust durven te verstoren! Nee hoor, van mij Mogen ze zo lang ze willen lekker bij ons op bed :)

9 jaar geleden

Wat een onderzoek weer! Mijn dochter heeft haar eerste half jaar in het ziekenhuis gelegen waarvan een deel op de ic. Maar waag het niet om haar uit bad te halen! Dat vind ze het leukste wat er is!