Snap
  • Baby
  • regelmaat
  • slaappatroon
  • slaaptips
  • babyslaap
  • babyslapen

Slaap Nora slaap

Onze slaaprituelen vanaf het begin

Nora is vanaf het begin al een hele goeie slaper. Zelf denk ik altijd dat we daar maar gewoon heel veel geluk mee hebben, maar ik hoor vaak genoeg van anderen dat we dat ook aan onszelf te danken hebben. Dat vind ik natuurlijk heel lief, maar toch doen ook wij maar wat, eigenlijk net als iedere ouder denk ik. En de ene keer pakt het goed uit en de andere keer niet, dan verzin je weer wat anders. Wat ben je toch eigenlijk flexibel hè als ouder?

Anyway, ik bedacht me dat het misschien prettig zou zijn voor anderen om eens op te schrijven hoe wij het vanaf het begin hebben gedaan. Misschien heb je er wat aan, misschien ook niet en dat is ook oké. Ik ben en blijf van mening dat iedereen het op zijn eigen manier doet en dat er geen goed of fout bestaat. Helaas is er geen 'Handboek Ouderschap' beschikbaar. Misschien werkt dat wat voor Nora heel goed werkt, helemaal niet bij jouw kindje. Wel heb ik veel gehad aan blogs en tips op internet, dus daarom deze blog, want samen weten we toch altijd meer.

Snap

Nora heeft de eerste tien weken bij ons in het wiegje op de kamer geslapen. Al na een paar weken hadden we nog 1 nachtvoeding (flesvoeding). Tijdens de nachtvoedingen hielden we het licht uit, we kletsten en knuffelden heel even, maar daarna deden we alles in stilte: schone luier, voeding en weer terug in bed verder slapen. Dit werkte goed voor Nora, ze had al snel door dat er een verschil bestaat tussen dag en nacht. Na tien weken is ze naar haar ledikant op haar eigen slaapkamer gegaan. Nora werd te groot en te beweeglijk voor de wieg en voor ons voelde het op dat moment goed om Nora op haar eigen kamer te leggen. In deze periode had ze nog heel af en toe een nachtvoeding nodig, maar soms was ook even een speentje in voldoende. 

Misschien nog wel belangrijker in dit hele verhaal (denk ik zelf) is dat we haar vanaf week 6 ook overdag naar boven brachten om te slapen, in haar eigen bedje. We hielden hiervoor de baby wakkertijden aan die te vinden zijn op Google. Als de wakkertijd voorbij was, ging Nora boven naar bed. Hierdoor waren we soms wel wat minder flexibel, maar Nora sliep altijd beter en langer in bed dan bijvoorbeeld in de kinderwagen of auto. 

Overdag hadden we een andere slaapzak dan in de nacht. Ik heb geen idee of dit iets uitmaakt, maar voor onszelf voelde dit wel zo. We pasten een ritueel toe die we nu nog steeds gebruiken: schone luier, slaapzakje aan, gordijnen dicht en in bed leggen. Nora weet precies van tevoren wat er komen gaat.

In de avond voegen we het lezen van een boekje toe aan het ritueel. Ook dit hebben we al sinds het begin gedaan en Nora is echt helemaal gek van boekjes. Als het boekje uit is, leunt Nora al richting haar bedje zo van 'leg me maar weg' en gaat dan heerlijk slapen. Ze slaapt dan van 18:30uur tot de volgende ochtend 07:30uur

Snap

In het eerste jaar van Nora was een whitenoise kastje echt een uitkomst voor ons. Nora sliep er heerlijk door. Maar ook dit is wel weer zo'n ding van: misschien sliep ze zonder ook wel... we weten het niet, maar hey, never change a winning team. Wat werkte bleven we doen. Na haar verjaardag hebben we langzaam geprobeerd haar te laten slapen zonder whitenoise en dit ging eigenlijk probleemloos.

Verder lieten we haar soms ook echt wel even gecontroleerd huilen. Zolang ze niet overstuur was en wat jengelig in bed lag, gingen we er niet heen. Als ze wel meer richting overstuur ging, gingen we er wel heen. Even knuffelen totdat ze weer rustig was en dan legden we haar weer terug en liepen we meteen weer de kamer uit. Nora huilde dan nog even heel hard, omdat ze het natuurlijk niet fijn vond wanneer we weer wegliepen. Dit duurde nooit langer dan een minuut en daarna viel Nora in slaap.

Snap

We beseffen ons elke dag dat we onze handen mogen dichtknijpen met zo'n goeie slaper en dat het ook heel anders kan zijn. Ik wil hier nogmaals benadrukken dat ik alleen mijn eigen ervaringen kan benoemen en verder geen kennis heb van bepaalde methodes etc. Voor ons, en Nora, werkte een vast ritme heel goed dus dat zijn we blijven doen. 

Liefs Elsa🌿

2 jaar geleden

Wat lief. Dank je wel. En zo is het ook. Iedereen volgt z’n eigen gevoel en ik geloof inmiddels in dat moeders echt doen wat ze kunnen. Ieder op haar eigen manier. En dat maakt van ons allemaal unieke personen met maar 1 liefde en dat is onze kinderen. Ik heb 12 jaar met baby’s gewerkt en gaf altijd adviezen aan nieuwe mama’s. Het blijft heel bijzonder, elk nieuw baby’tje wat wordt geboren. Geniet ervan! En ik denk dat je veel nieuwe mama’s kunt helpen!

2 jaar geleden

Oh wauw wat een lieve woorden, ze raken me. En inderdaad, als ze straks 18 zijn...😉🤭. Jouw kinderen zullen later zeggen; mama jij kwam altijd naast ons liggen knuffelen, dat vonden we zo fijn. Alles heeft z'n mooie kanten🤎

2 jaar geleden

Blehhhhh ik had n heel verhaal geschreven als reactie maar nog niet aangemeld. Verhaal weg! In ieder geval zo leuk om te lezen. Eerlijk gezegd kreeg ik vroeger altijd de kriebels van zulke verhalen ;-). Mijn kinderen sliepen nooit, wilden niet alleen in bed, hadden geen ritme….. ik wilde het zoooo graag, maar als ik terugkijk naar toen en op de opvoeding nu, is het hier eigenlijk een soort Pippi Langkous huis. Ik heb t nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan. Echter ik vind nog steeds dat ik er niks van bak. Mijn kinderen zijn inmiddels 12 en 6 jaar oud. Ze slapen nog steeds niet goed. De oudste ligt vaak snachts te malen en de jongste slaapt het liefst pas als ik naast haar lig. Ik vind dit enorm vermoeiend. Maar ach, als ze straks 18 zijn…. Als ik jouw verhaal lees voel ik bewondering. De rust die je uitstraalt komt door in jouw verhaal. Ik vind dat mooi, het is een stille wens van mij om dat ook te voelen in mijn opvoeding. Stiekem denk ik dat het bij een 3e kindje heel anders zou gaan. Maar er komt geen 3e kindje meer, wij zijn allang uit gebaby-t… behalve als ze slapen….. ❤️

2 jaar geleden

Hoi Dayenne, Wat goed om te lezen zeg! En wat leuk dat ze ook Nora heet😍. Hopelijk zet deze positieve lijn door voor jullie maar zo ziet het er wel uit!! Liefs