Snap

Shaken-babysyndroom

Wat is het shaken-babysyndroom?

Als je het letterlijk zou vertalen dan is het het syndroom van de door elkaar geschudde baby. Eigenlijk houdt het de gevolgen in van wat schudden  met een baby doet. Om het maar hard op te zeggen, het is gewoon een bepaalde vorm van mishandeling.

Het gruwelijke aan het shaken-babysyndroom is dat het vaak een verband houd met het constante gehuil van een baby. Op enig moment kan het gebeuren dat ouders of ander soortige oppas niet meer tegen het gehuil kan. Als er al alles is geprobeerd om de baby stil te krijgen, grijpt men daar dit laatste, zoals het lijkt, redmiddel om het kind tot stil zijn te krijgen.

Dat de gevolgen van het schudden van de baby zulke ernstige fysieke gevolgen kan hebben, heeft alles te maken tegen de kwetsbaarheid van het hoofd. Het hoofd heeft is naar verhouding erg groot en de nekspieren natuurlijk nog helemaal niet ontwikkelt. Wanneer een baby zo hard door elkaar wordt geschud, kan dit hersenbeschadiging tot gevolg hebben met alle gevolgen van dien.

We hebben het allemaal wel eens, dat het huilen van je baby je tot wanhoop drijft. Maar realiseer je dat hier allerlei slimme trucjes voor zijn om je baby tot rust te krijgen. Bij deze wat tips. De enige echte remedie is echter, rustig blijven en je steeds bedenken dat als je kindje op de kleuterschool zit, hij of zij echt niet meer de boel bij elkaar zal schreeuwen. Nou ja, niet constant in ieder geval.

Tips voor een huilbaby:

  • Maak een ritje met de auto. Vaak vallen baby’s in slaap van het geluid en de beweging.

  • Maak een wandeling in de buitenlucht. Buitenlucht doet een baby goed. Het wekt slaapbehoefte op. In combinatie met de beweging in de kinderwagen zal de baby wellicht lekker in slaap dommelen.

  • Blijf overtuigd van jezelf. Je doet het goed! Door dit niet alleen tegen jezelf te zeggen, maar hier ook van overtuigd te zijn, blijf je rustiger. Een baby voelt spanning aan.

  • Het kan zijn dat de baby het prettig vind om ingebakerd te zijn. Zo voelt hij zich geborgen. De bewegingen van armen en benen houden zo de baby niet uit de slaap.

  • Zet een radio met praatprogramma zachtjes aan, of laat andere rustgevende geluidjes horen, bij het bedje of in de box.

  • Geef je baby een warm badje voor het slapen gaan. Een fijne babymassage kan ook nog wel eens een oplossing zijn.

  • Wil het allemaal nog niet helpen, vraag dan advies in bij het consultatiebureau.